Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στη Νέα Υόρκη

DKTAyB-W0AEfSEyΣτο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συγκάλεσε, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, Υπουργική συνάντηση των χωρών-μελών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών -μία πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις 24 Απριλίου 2017, κατόπιν κοινής πρόσκλησης με τον Κινέζο ομόλογό του.

Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε η βούληση όλων των χωρών-μελών για ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας τους επί πολιτιστικών ζητημάτων, στο πλαίσιο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα εν όψει της δεύτερης Υπουργικής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το 2018, στη Βολιβία.

Ειδικότερα, αντηλλάγησαν απόψεις για μία σειρά από θέματα, όπως η συμμετοχή νέων χωρών–μελών, η πρόσκληση παρατηρητών, η συνεργασία με διεθνείς εξειδικευμένους οργανισμούς, καθώς και πρακτικά ζητήματα σχετικά με τους θεματικούς  άξονες και την ατζέντα των συνεδριάσεων. Θετικά αποτιμήθηκε και η πρόταση για σύγκληση συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Φόρουμ, σε τακτική βάση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Facebook Comments