Eurogroup: Συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (video)

eurogroup9090-1021x576-1021x576Την έγκρισή τους στο πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων πρότεινε για το ελληνικό χρέος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), έδωσαν στη σημερινή συνεδρίασή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.Αποφασίστηκε επέκταση των ωριμάνσεων στα 32,5 έτη από το 28,3 πού ήταν έως τώρα, κάτι που «θα δώσει καλύτερο βηματισμό στην αποπληρωμή του χρέους», όπως είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ θα έχει θετική επίπτωση της τάξης 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Επίσης, αποφασιστηκε η μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά. Για εθνική επιτυχία, έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία μεταφράζεται σε μείωση του χρέους κατά 45 δισ. και κλείδωμα των επιτοκίων στο 1,5%.  Παράλληλα τονίζουν ότι «η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Τα μέτρα αυτά, που όπως ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

  • Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
  • Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
  • Το τρίτο αφορά τα ομόλογα, που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σχέση με την τεχνική συμφωνία είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» και γι’ αυτό επιστρέφουν οι θεσμοί, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισι, από την πλευρά του επισήμανε την πρόοδο που έχει γίνει. «Οι ομάδες μας είναι έτοιμες για κλείσιμο συμφωνίας όσον αφορά στη 2η αξιολόγηση. Μέσα σε 1,5 χρόνο η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, οι βαθιές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν καρπούς.Οι ομάδες επιστρέφουν για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες.Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε πολύ γρήγορα.», τόνισε.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ. Επισήμαναν, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις. Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

Τονίστηκε επίσης ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το Ταμείο θα φέρει το θέμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, το Eurogroup κάλεσε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ΔΣ του Νέου Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2017, δίνοντας ενός μήνα παράταση στην ισχύουσα προθεσμία που ήταν μέχρι το τέλος του 2016.

Ντομπρόβσκις: Πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

«Καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Πράσινο φως» για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα , τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιοαγορών.

Good for – progress towards completing the 2nd review; green light to implementation of short term debt measures

Σαπέν: Εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του 2016

Αισιόδοξος εμφανίστηκε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί πριν το τέλος του χρόνου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτηθεί η εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup

Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Eurogroup

Το Εurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και που επιτρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που εξασφαλίζει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Το Eurogroup σημειώνει πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι η πρόσληψη των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΗCAP) πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 για να τεθεί το ταμείο σε πλήρη λειτουργία.

To Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε.

Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με στόχο την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

*Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.

*Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 στις 200 μονάδες βάσης.

*Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή αντίστοιχης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκίινήσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το συντομότερο δυνατό με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.

Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το συμπληρωματικό MoU.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Facebook Comments