Ερώτηση του ΚΚΕ τις δομές των Κέντρων Υγείας της Ανατολικής Αττικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται στις δομές των Κέντρων Υγείας της Ανατολικής Αττικής.

Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής η κατάσταση που δημιουργείται με την εμφάνιση χιλιάδων κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες ημέρες, δημιουργεί τεράστια πίεση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Τα – εδώ και χρόνια – υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας της περιοχής, σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας καλούνται να παίξουν τριπλό ρόλο: Ως κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ως Κέντρα Αναφοράς covid19, καθώς και ως Εμβολιαστικά Κέντρα. Λόγω της έντονης πίεσης που δημιουργεί αυτή η κατάσταση, ο λαός της περιοχής δεν μπορεί στοιχειωδώς να εξυπηρετηθεί, ενώ οι ουρές που σχηματίζονται σε καθημερινή βάση είναι τεράστιες.

Η αναμονή, με χαρακτηριστική την κατάσταση στο ΚΥ Καλυβίων, η σωματική κατάρρευση του υγειονομικού προσωπικού από τις ατέλειωτες ώρες εργασίας και τη μεγάλη πίεση, τα προβλήματα έλλειψης αντιδραστηρίων για τη διεξαγωγή των διαγνωστικών ελέγχων, η παραπομπή των ασθενών από το ένα ΚΥ στο άλλο, οι πολυήμερες αναμονές για να βγει το αποτέλεσμα ενός διαγνωστικού μοριακού, είναι παραδείγματα που συνθέτουν την εκρηκτική κατάσταση.

Ακόμα περισσότερο οξύνεται το πρόβλημα από την ανυπαρξία Δημόσιων Νοσοκομειακών Δομών στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αλλά και από τις υποβαθμισμένες δημόσιες συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να πρέπει να μεταβούν στα Νοσοκομεία του Κέντρου της Αθήνας, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα ή να καταφύγουν με το αζημίωτο στον ιδιωτικό-επιχειρηματικό τομέα υγείας. Ενώ παράλληλα το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, που εξυπηρετούσε αρκετούς Δήμους της Ανατολικής Αττικής, έχει μετατραπεί σε Εμβολιαστικά Κέντρο.

Είναι συνεπώς δίκαιη η αγανάκτηση και οι διαμαρτυρίες μαζικών φορέων, σωματείων, συνδικάτων, δημοτικών αρχών για αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος υπουργός:

  1. Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση στελέχωση των ΚΥ της Ανατολικής Αττικής με το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό.

  2. Τι μέτρα θα πάρει για την επάρκεια των Κέντρων Υγείας με ικανό αριθμό αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ.

  3. Τι μέτρα θα πάρει για την αποκατάσταση της πρότερης λειτουργίας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και για την αναβάθμισή του ως πλήρες, σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο Παίδων, αλλά και για τη δημιουργία Δημόσιας Νοσοκομειακής Μονάδας στην Ανατολική Αττική.

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παφίλης Θανάσης

Facebook Comments