Αναστασιάδης : «Με στρατούς και εγγυήσεις δεν μπορεί να υπάρξει λύση»

nikos-anastasiadis-705x493Του Δημήτρη Ραγιά

Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της τουρκοκυπριακής πλευράς Ακιντζί, όπου διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις δεν θα προχωρήσουν χωρίς στρατό και εγγυήσεις, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,  εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, ο ΠτΔ είπε ωστόσο ότι δεν θα ήθελε να πει περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα με δεδομένη τη θέση ότι πρέπει να κρατούμε τη ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά μας και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «να θέσουμε αυτά που δικαιωματικά κάθε κράτος μπορεί να αξιώνει».

Στην συνέχεια δεν παρέλειψε να τονίσει για μία ακόμη φορά την πλήρη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου για την λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Η παραπάνω δήλωση, είναι η πρώτη ουσιαστικά μετά την “κρίση” που είχαν περάσει οι Ελληνο-Κυπριακές σχέσεις αμέσως μετά την διακοπή των συνομιλιών στο Μοντ Πελερίν της Ελβετίας.

 

Ο ΠτΔ Αναστασιάδης τέλος τόνισε : «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η δική μας πλευρά οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο πάντα έχοντας κατά νου τις βασικές αρχές και θέσεις που διεκδικούμε και η άλλη πλευρά εάν επιθυμεί τη λύση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι σημερινές συνθήκες, η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ υπαγορεύουν και επιβάλλουν να ακολουθούμε τους κανόνες μιας Ένωσης κρατών στην οποίαν ανήκουμε». Υπενθυμίζοντας για ακόμη μία φορά την ισχυρή θέση που βρίσκεται η Κύπρος όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι σε έναν συνομιλητή ο οποίος δεν έχει καμία διεθνή αναγνώριση.

Facebook Comments