Υπερψηφίσθηκε με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο

Υπερψηφίσθηκε με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας

Έκπληξη από τη βουλευτή του Β.Κατριβάνου η οποία καταψήφισε τα άρθρα για το νέο Ταμείο και τον «κόφτη

Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη

Τσίπρας: Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν

Για ακραίο πολιτικό σουρεαλισμό κατηγόρησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στη θέση που διατύπωσε απόψε ο κ. Μητσοτάκης για πλεόνασμα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης στο 4%.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ μετατρέπεται σε κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρεαλισμού. «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κόμμα διαμαρτυρίας και λέει όχι σε όσα ψήφισε με την συμφωνία του Αυγούστου.

«Δεν έχετε αντιπρόταση. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να μας εξηγείτε ποιες είναι αυτές», απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός ο οποίος «συνεχάρη» τον πρόεδρο της ΝΔ διότι έδωσε απόψε την «μαγική λύση».

«Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε ; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5 %! Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25 %», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Στόχος σας η πλειβιοποίηση της μεσαίας τάξης

Με ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατόμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τί γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης, είτε αυταπατόμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας. Είσαστε ένας πρωθυπουργός που την άγνοιά του την εμφάνισε σαν μαγκιά. Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η ελληνική οικονομία έχασε για το 2015 και 2016 αθροιστικά 21 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η «πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης» ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εξοντώνετε τους πάντες. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι».

Παράταση στην αναζήτηση ισοδύναμων

Νομοτεχνική διόρθωση που αφορά στο άρθρο 236 του πολυνομοσχεδίου για τα ειδικά μισθολόγια κατέθεσε ο αν. υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα επί του προϋπολογισμού ώστε να μην ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων. Έτσι, σύμφωνα με την βελτίωση, δεν θα ισχύσει η τροπολογία η οποία προέβλεπε το «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης και των προαγωγών για δύο χρόνια των εργαζόμενων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο.

Ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής διάταξης ανέφερε ότι η εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι αναμφίβολα η πιο δύσκολη, κρίσιμη και σημαντική γιατί κλείνει όλες τις δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η επόμενες αξιολογήσεις δεν θα περιλαμβάνουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

Συνταξιοδότηση με τον παλαιό νόμο για τους εκπαιδευτικούς

Τροπολογία με την οποία εκπαιδευτικοί που παραιτούνται τώρα από την υπηρεσία τους να μπορούν να συνταξιοδοτούνται με τον παλαιό νόμο και όχι με τον νόμο που ψηφίσθηκε στις 12 Μαΐου, αποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την τροπολογία είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγή και στην φορολόγηση εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος

Αλλαγή στη φορολογία των εταιρειών του διαδικτυακού στοιχήματος ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πλέον όλες οι εταιρείες θα φορολογούνται με 35% επί του τζίρου τους (συγκεκριμένα στα έσοδα επί του μικτού κέρδους τους).

Η αρχική ρύθμιση, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις, προέβλεπε κλιμακωτή φορολόγηση από 30% έως 35%.

[ΗΓΗ:ΑΠΕ, gr.euronews.com

Facebook Comments