Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Brexit

epa05395873 British Prime Minister David Cameron (L) is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker (R) prior to a meeting in Brussels, Belgium, 28 June 2016. EU leaders meet in Brussels on 28 June for the first time since the British referendum, in which 51.9 percent voted to leave the European Union (EU).  EPA/OLIVIER HOSLET

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να γίνει “με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό” τρόπο, μετά το σοκ του Brexit.

“Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό”, δήλωσε ο Κάμερον κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για μια κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το μέλλον της ΕΕ.

“Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη”, επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως τα 27 άλλα κράτη μέλη της Ένωσης παραμένουν “γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι”.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά “μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι’ αυτά και καλό για μας”.

 

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για το Brexit «μόλις αυτό είναι δυνατό»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει “μόλις αυτό είναι δυνατό” το άρθρο για την αποχώρηση από την ΕΕ που περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Λισσαβόνας, “για να αποφύγουν όλοι μια αβεβαιότητα που θα ήταν επιζήμια και για να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης”.

Σε απόφαση, που υιοθετήθηκε με 395 ψήφους υπέρ και 200 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζουν επίσης πως “η βούληση που εκφράσθηκε από τον (βρετανικό) λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή”.

Η αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήταν πιο σκληρή έναντι του Λονδίνου, καλούσε τη Βρετανία να αρχίσει “αμέσως” τις διαπραγματεύσεις, αλλά κατέστη πιο ήπια χάρη σε μια τροποποίησή της που ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Η έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου διατυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει στους 27 ομολόγους του την πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφο, στις 23 Ιουνίου, υπέρ της εξόδου από την Ένωση.

Ο Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, προειδοποίησε ότι θα αφήσει στον διάδοχό του, που θα αναδειχθεί πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Συντηρητικό Κόμμα έπειτα από εσωτερική διαβούλευση, την ευθύνη για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου, που θα διέπεται από τις προβλέψεις του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

Οι συνομιλίες δεν μπορεί να αρχίσουν παρά μόνο μετά την επίσημη γνωστοποίηση στις 27 άλλες χώρες της ΕΕ της βούλησης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ένωση. Η συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει στη συνέχεια μια διετή περίοδο διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Facebook Comments