Σε κλίμα έντασης η κατάθεση Στουρνάρα στην Εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου εννιά ώρες, η κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ.

Η πολύωρη κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εντάσεις και υψηλούς τόνους τόσο ανάμεσα στον ίδιο και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και μεταξύ των βουλευτών.

Αρκετές φορές σημειώθηκαν έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις, μεταξύ των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους πρώτους να κάνουν λόγο για προσπάθεια απαξίωσης του σκοπού της Εξεταστικής και να τους καταλογίζουν επικοινωνιακές τακτικές, και τους δεύτερους να τους κατηγορούν για σκοπιμότητες να υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν βγάλει το πόρισμα τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 41,5%, διευκρινίζοντας ότι σε σύνολο 289 εκατ. ευρώ, μη εξυπηρετούμενα είναι τα 108 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των δανείων σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα 41,8 εκατ. ευρώ αφορούν στεγαστικά, τα 55,4 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και τα 55,3 εκατ. ευρώ επιχειρηματικά ενώ επισφαλή είναι περίπου 67,2 εκατ. ευρώ. Αυτό αφορά ανά κλάδο, το 59% μικρές επιχειρήσεις, το 29% μικρομεγάλες επιχειρήσεις και το 27,4% τη ναυτιλία.

Για τα δάνεια των κομμάτων, ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι ήταν υψηλού κινδύνου από την στιγμή που γινόταν η εκχώρηση της επιχορήγησης πέραν της κοινοβουλευτικής θητείας. Όμως, την περίοδο των «παχέων αγελάδων», όπως είπε, δεν μπορούσε να εκτιμηθεί από τις τράπεζες ότι θα άλλαζε ο συσχετισμός των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι «σήμερα μπορούμε με ευκολία να πούμε για τα λάθη του παρελθόντος σε ότι αφορά την ευκολία που χορηγούσαν οι τράπεζες τα δάνεια», προσθέτοντας ότι, οι ελληνικές τράπεζες ήταν πάντως πολύ πιο συντηρητικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε ότι αφορά τους όρους και τους κανόνες για την έγκριση τους.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ήταν λάθος. Οι ελληνικές, όμως τράπεζες, ήταν οι πιο συντηρητικές στις πρακτικές τους, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, πέρα από τα όποια λάθη που έκαναν. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε έξι crash test», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τα δάνεια των ΜΜΕ, ανέφερε ότι το σύνολο των οφειλών τους είναι ύψους 844 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των καλύψεων τους είναι στα 250 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αξίες των ταινιοθηκών τους.

Για την «Τράπεζα Αττικής», επεσήμανε ότι λειτουργούσε έξω από το τραπεζικό πλαίσιο και τους κανόνες και ότι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν συμμορφώθηκε, μετά από την πίεση που άσκησε η ΤτΕ για τον αυστηρότερο έλεγχο των δανείων που χορηγούσαν.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στο νέο διοικητικό συμβούλιο που ανέλαβε τα ηνία της «Τράπεζας Αττικής», τονίζοντας ότι «με μια τέτοια διοίκηση έχει μεγάλη πιθανότητα ανόδου».

Ακόμα, ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για άριστες σχέσεις που έχει με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ χαρακτήρισε καλές τις σχέσεις του με τον κ. Προβόπουλο διευκρινίζοντας ότι ήταν χαριτολόγημα τα όσα ανέφερε το πρωί, περί ψυχολογικών προβλημάτων του.

«Είναι δικό μου θέμα ποιον προσκαλώ στο γραφείο μου» του απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Στο σπίτι σας να τα κάνετε τα ραντεβού. Όχι στην ΤτΕ με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Να πληρώνουμε εμείς για να καλείς όποιον θέλεις. Με τα λεφτά των Ελλήνων είσαι εκεί», του αντέτεινε ο Νίκος Νικολόπουλος.

«Και εσύ το ίδιο. Ντροπή σου. Σας ξέρω καλά ποιος είστε. Κρινόμαστε όλοι», του απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Και εγώ και ο ελληνικός λαός σε ξέρουμε εσένα. Κατέβα σε εκλογές να σε δούμε. Πάντα διορισμένος ήσουν. Παιδί του σωλήνα», συνέχισε ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να μάθει από γνωρίζει για τις συναντήσεις του αυτές, για να εισπράξει την απάντηση «είναι πολλά τα μάτια».

«Αν δεχθώ νέα επίθεση δεν θα την αφήσω έτσι και θα απαντήσω. Θα σταματήσω να είμαι του σαλονιού και θα γίνω του αλωνιού», διαμαρτυρήθηκε ο Γ. Στουρνάρας απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής ο οποίος παρενέβη και έδωσε τέλος στο επεισόδιο.

 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Facebook Comments