Πολιτική αντιπαράθεση για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Πεδίο διαφορετικής ανάλυσης και εκτιμήσεων, αποτέλεσαν τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να ενισχυθεί περισσότερο το 2017, χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη: «Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομική ανάκαμψη, δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης.

Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης. Η εικόνα αυτή δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα και αποτυχίες προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, θα απογοητεύονται, ημέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο. Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στην Κυβερνητική Εκπρόσωπο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά την αναγκαστική ολιγοήμερη σιωπή, λόγω των εορτών του Πάσχα, το θράσος και η προπαγάνδα της Κυβέρνησης επέστρεψαν. Επιχειρούν και πάλι εξαπάτηση. Τους θυμίζουμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο, προέβλεπε: - Ανάπτυξη 2,9%, ενώ σήμερα προβλέπει ύφεση 0,3% - Μείωση της ανεργίας στο 23,2%, ενώ σήμερα την προβλέπει στο 24,7% - Μείωση του δημοσίου χρέους στο 173,5% του Α.Ε.Π., ενώ σήμερα προβλέπει αύξησή του στο 182,8% του Α.Ε.Π. Συμπέρασμα: Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά. Ας σταματήσουν να θριαμβολογούν για τις αποτυχίες τους που πληρώνουν ακριβά όλοι οι Έλληνες».

Από το Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Οι νέες εκτιμήσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία αποκαλύπτουν τα πραγματικά επιτεύγματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Μετέτρεψαν σε ύφεση, τις προσδοκίες για ουσιαστική ανάπτυξη (6% αθροιστικά για την διετία 2015/2016), αποτρέποντας και την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας.

Οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση του χρέους, σε μείωση των επενδύσεων. Εφέτος καθυστέρησαν την αξιολόγηση εντείνοντας την αβεβαιότητα και τώρα στέλνουν νέους δυσβάστακτους λογαριασμούς (συνολικά 12,5 δις) στους πολίτες. Τουλάχιστον λίγη ντροπή. Ας μη πανηγυρίζουν οι της Κυβέρνησης, γιατί δεν επήλθε η απόλυτη καταστροφή.

Γιατί τα θεμέλια που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομία, την βοήθησαν τουλάχιστον να αντέξει στοιχειωδώς.

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να συνειδητοποιήσουν το ποσό πολύ βλάπτουν την Ελλάδα και τον λαό μας;

Μαθητευόμενοι και ανίκανοι μάγοι που ότι αγγίζουν γίνεται κάρβουνο».
Για «παραφωνία» που δείχνει «πολιτικό αδιέξοδο», κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης ασκώντας δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας τη στάση του σε αντίθεση με τη στήριξη που όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επιδεικνύουν προς τις ελληνικές θέσεις.

Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν πως «την ώρα που όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, μόνο το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να επενδύει στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης». «Αυτή η παραφωνία δείχνει πολιτικό αδιέξοδο», σημειώνουν.

 

«Το ασφαλιστικό για να καταστεί υγείες θα πρέπει να γίνουν γενναίες μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των συντάξεων με πλαφόν τα 1500 ευρώ, η κατάργηση των συντάξεων των τέως βουλευτών και να εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια με αναστολή των συντάξεων για αυτούς που έχουν εισοδήματα πάνω από 3000 ευρώ καθαρά το μήνα. Κ. Κατρούγκαλε, χορτάσαμε από «κόκκινες γραμμές» και από «επαναστατικές διαπραγματεύσεις». Αυτές είναι προτάσεις για «κάθαρση» και ισορροπία, όχι να κόψουμε τις συντάξεις από αυτούς που δεν έχουν να ζήσουν», δήλωσε ο Γιάννης Καλλιάνος, εκπρόσωπος Τύπου Ένωσης Κεντρώων.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Facebook Comments