Ο Πρόεδρος του Ισραήλ καλεί τους ευρωβουλευτές να βοηθήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη Μέση Ανατολή

20160622PHT33396_original

 

“Η εκλεγμένη ισραηλινή ηγεσία ήταν και είναι υπέρ της λύσης δύο κρατών για δύο λαούς”, δήλωσε ο Πρόεδρος του κράτους του Κράτους του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν στην ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016. Ωστόσο, “αυτή τη στιγμή, μια μόνιμη συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε εμάς και τους Παλαιστίνιους δεν μπορεί να επιτευχθεί”, πρόσθεσε ο ίδιος, καλώντας την ΕΕ να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Πρόεδρος Ρίβλιν τόνισε ότι οι πολιτικές και περιφερειακές συνθήκες που θα επιτρέψουν σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να πετύχουν μια μόνιμη συμφωνία δεν υλοποιούνται. Μεταξύ άλλων εξήγησε ότι οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης τόσο μεταξύ των ηγεσιών όσο και μεταξύ των πολιτών.

“Βοηθήστε μας να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός” στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, επενδύοντας σε κοινές ισραηλινό-παλαιστινιακές επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας, καθώς και στην εκπαίδευση των ανθρώπων, ζήτησε από τους ευρωβουλευτές, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσέγγιση των δύο πλευρών, καλωσορίζοντας τους Προέδρους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης στην ίδια σύνοδο ολομέλειας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει βιώσει πολέμους και τρομοκρατικές ενέργειες, και ότι ο τερματισμός της βίας αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη σταθερότητα. Επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε πέρυσι υπέρ μιας λύσης δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, με Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις των δύο Προέδρων κάνοντας κλικ στα ονόματα παρακάτω

 

Δήλωση του Reuven Rivlin, Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ

 

Δήλωση του Martin Schulz, Προέδρου του ΕΚ

 

Facebook Comments