Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος παρουσιάζει την υπόθεση του κράτους του στο ΕΚ

 

 “Ήρθε ο καιρός οι άνθρωποί μας να ζήσουν ελεύθερα, χωρίς τείχη και ελέγχους”, τόνισε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην ομιλία του στην ολομέλεια του ΕΚ την Πέμπτη 23 Ιουνίου. Μετέφερε την ευγνωμοσύνη του λαού του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ότι έχει αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης και επέκρινε το Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Το “Παλαιστινιακό έθνος θέλει να ζήσει πλήρως κυρίαρχο […] και η ΕΕ, όντας μείζον εταίρος, συμβάλλει στη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους”, δήλωσε ο Πρόεδρος Αμπάς. Ζήτησε από τους ευρωβουλευτές περισσότερη βοήθεια προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και έντιμη λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967. Ο κ Αμπάς εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την πρόσφατη γαλλική πρωτοβουλία να αναθερμάνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή, αλλά υποστήριξε ότι πρέπει να καθοριστεί μία καταληκτική ημερομηνία για τις συνομιλίες αυτές.

Ο Πρόεδρος Αμπάς καταδίκασε επίσης τη χρήση βίας και τις τρομοκρατικές επιθέσεις ως μέσα για την οικοδόμηση κράτους, προειδοποιώντας ότι η τρομοκρατία θα μπορούσε να εξαλειφθεί από την περιοχή μόνο αν το Ισραήλ τερματίσει την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, λέγοντας ότι “το Ισραήλ έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε μια ανοιχτή φυλακή”.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η παροχή βοήθειας προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η εύρυθμη λειτουργία της Παλαιστίνης αποτελεί για την ΕΕ ηθικό καθήκον. “Η παρουσία σας εδώ σήμερα, μία ημέρα μετά την ομιλία του Προέδρο Ρίβλιν, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η βούληση για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης είναι ακόμα ζωντανή”, πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Facebook Comments