Νέα της Συνόδου – Στρασβούργο, 6-9 Ιουνίου 2016

“Panama Papers”: Σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το ΕΚ
Το ΕΚ θα ψηφίσει επί της πρότασης της πολιτικής του ηγεσίας για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις αποκαλύψεις των “Panama Papers” σχετικά με τις offshore εταιρείες και τους τελικούς δικαιούχους τους.

Συζήτηση για το επενδυτικό σχέδιο “Γιούνκερ”

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη την μέχρι σήμερα πρόοδο του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, γνωστού και ως “σχεδίου Γιούνκερ”, ύψους 315 δισ. ευρώ. Το εν λόγω τριετές σχέδιο ανακοινώθηκε στα τέλη του 2014 και στοχεύει στην κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων για την τόνωση της ανάπτυξης σε συνέχεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Συζήτηση για τα νέα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της μετανάστευσης

Ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια την Τρίτη το απόγευμα. Το “Σύμφωνο για τη Μετανάστευση”, το οποίο ετοίμασαν ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, προβλέπει τη χρήση κονδυλίων για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, και ιδίως στην Αφρική.

Ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές

Το Κοινοβούλιο θα επαναλάβει την Τετάρτη το αίτημά του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει τα επιστημονικά κριτήρια για τον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση της έκθεσης μας σε χημικές ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές. Τα κριτήρια αυτά έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί ήδη από το τέλος του 2013.

Το Κοινοβούλιο γνωμοδοτεί επί του πακέτου καταπολέμησης της φοροαποφυγής

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη και θα ψηφίσει την Τετάρτη τη γνωμοδότησή του επί της νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής για την υιοθέτηση οδηγίας για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής. Η πρόταση που αποσκοπεί στο να εξαλείψει όλα τα νομοθετικά κενά που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις για να φοροδιαφύγουν, καλωσορίστηκε από την επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με έκθεση που υιοθέτησε στις 24 Μαΐου.

Νέα νομοθεσία για την πανευρωπαϊκή αναγνώριση πιστοποιητικών και δημόσιων εγγράφων

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Πέμπτη επί του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών για την απόδειξη της αυθεντικότητας ορισμένων δημοσίων εγγράφων, όπως είναι τα πιστοποιητικά γέννησης και γάμου, σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Βάσει του νέου κανονισμού θα υπάρχουν καινούρια έντυπα σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ που θα επισυνάπτονται στα πιστοποιητικά, εξαλείφοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανάγκη για μετάφραση των εγγράφων.

Η αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν με ψήφισμά τους την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Οι πρακτικές αυτές μπορούν να οδηγήσουν στην υπέρμετρη αύξηση του κόστους ή στην είσπραξη χαμηλότερων από τα αναμενόμενα εσόδων για τις επιχειρήσεις με ασθενέστερη διαπραγματευτική ισχύ, καθώς και σε υπερπαραγωγή και σπατάλη τροφίμων.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ στο ΕΚ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, θα απευθύνει ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας. Το μέλλον της Ευρώπης και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει αναμένεται να είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Τουρκία: Συζήτηση για την άρση ασυλίας βουλευτών στη χώρα

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη με εκπροσώπους του Συμβουλίου την κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία μετά την απόφαση της εθνοσυνέλευσης της χώρας, με ψηφοφορία στις 20 Μαΐου, να άρει την ασυλία των βουλευτών της σε περίπτωση ποινικής δίωξης.

Facebook Comments