Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Οι τροπολογίες για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή και ενσωματώνονται σε νομοθετικές κυρώσεις που συζητούνται σήμερα Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, στις τροπολογίες προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

*Ειδικά μισθολόγια: Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξειδικευθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου εφέτος τα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης και τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017.

*ΕΚΑΣ: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου εφέτος. Παράλληλα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδίδεται ανά έτος, θα αναπροσαρμόζονται τα ποσά για τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τα ποσά του επιδόματος. Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για κάθε έτος θα γίνονται το αργότερο έως το τέλος του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, προκειμένου από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους να μην χορηγείται ΕΚΑΣ σε μη δικαιούχους

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η σωρευτική εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ από την αναπροσαρμογή, θα ανέλθει σε 570 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2017, σε 808 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2018 και σε 853 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2019. Από την 1/1/2020 το ΕΚΑΣ καταργείται.

*«Κόφτης» δαπανών: Η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς στις περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, αλλά αυτή οφείλεται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους, με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, με την τροπολογία, η φράση στον πρόσφατο νόμο «ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους θεσμούς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», αντικαθίσταται από τη φράση «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς».

*ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Αναμένεται μετά από εκτενή συζήτηση να ψηφισθούν από την Ολομέλεια.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Facebook Comments