Η Μ. Βρετανία δε θα εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ


Οι 27 ηγέτες της ΕΕ δεν αναμένουν να προχωρήσει την Τρίτη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον στην επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της χώρας να αποχωρήσει από την ΕΕ και την ενεργοποίηση του άρθρου 50, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ. Ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης και την άτυπη συνάντηση των υπόλοιπων 27 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ της Τετάρτης, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία κατανόηση» ανάμεσα στους «27» ότι λόγω της τρέχουσας «πολύ σοβαρής πολιτικής κρίσης» που πλήττει αυτήν τη στιγμή το ΗΒ, η εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου αυτήν την εβδομάδα «δεν είναι ρεαλιστική».

Υπογράμμισε, δε, πως παρά την ποικιλία απόψεων, υπάρχει συμφωνία μεταξύ των 27 πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανία πρέπει να γίνει «όσο το δυνατό γρηγορότερα» καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να γίνει είτε με γραπτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε με προφορική δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού παρουσία των υπόλοιπων «27» που θα ενημερώνει σαφώς πως για την πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Επιπλέον, τόνισε πως η θέση των 27 είναι ξεκάθαρη ως προς το ότι δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών μέχρι να γίνει αυτό το βήμα από τη βρετανική κυβέρνηση.

Πάντως, το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος θα τεθεί κατά τη συζήτηση των «28» την Τρίτη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπως και το ζήτημα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο, την οποία υπό κανονικές συνθήκες θα την ασκούσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, η εν λόγω συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια του δείπνου, οπότε ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει μια παρουσίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της κατάστασης που επικρατεί έκτοτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηθείς εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσει τελικά η Βρετανία από την ΕΕ, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως η ΕΕ εργάζεται στη βάση μίας και μόνο υπόθεσης, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τη βούληση των Βρετανών πολιτών, η οποία εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

 

Facebook Comments