Ερώτηση για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες από τον Δημοσχάκη

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, με την συνυπογραφή του Βουλευτή Δράμας και Τομεάρχη Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Δ. Κυριαζίδη, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Τόσκα, σχετικά με την χρήση υπαρχόντων σύγχρονων δομών για την έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων των Ελλήνων πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ερωτάται γιατί, ενώ υπάρχει διεθνώς αναγνωρισμένη διαδικασία (εξοπλισμός, μεθοδολογία, τεχνογνωσία) η οποία εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων με επιτυχία εδώ και μια δεκαετία, καθυστερεί η έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων και δρομολογείται η εκ νέου αλλαγή του συστήματος εκδόσεως αυτών.

Υπογραμμίζεται πως μέχρι σήμερα έχει προστατευτεί το σύνολο των δεδομένων των Ελλήνων Πολιτών και δεν έχει περάσει στα χέρια ξένων εταιριών και χωρών, κάτι που τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΠΡΟΣ:              Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλή

ΥΠΟΨΗ:           Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Τόσκα

ΘΕΜΑ:             Χρήση υπαρχόντων σύγχρονων δομών για την έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων των Ελλήνων πολιτών

Εδώ και μία δεκαετία η Ελληνική Αστυνομία έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο παγκόσμια, ως προς την ασφάλεια και την τεχνολογική αρτιότητα, πάροχο δημοσίων εγγράφων υψηλού βαθμού προστασίας από πλαστογράφηση και παραχάραξη. Η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας/Α.Ε.Α., λειτουργούσα ως Εθνικό Κέντρο Έκδοσης Εγγράφων Ασφαλείας, πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές και είναι εξοπλισμένο με το πιο σύγχρονο σύστημα εκτύπωσης ασφαλών εγγράφων. Πρόκειται για αναγνωρισμένη διεθνώς υπηρεσία, μετά και από αλλεπάλληλες αξιολογήσεις ειδικών υπηρεσιών Διεθνών Οργανισμών και Κρατών, με το ίδιο το Department of State των Η.Π.Α. να έχει χαρακτηρίσει το Ελληνικό Διαβατήριο ως «StateoftheArt». Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η Χώρα μας εντάχθηκε και συμμετέχει έως και σήμερα στο  Visa Waiver Program. έχοντας εκδώσει πάνω από 4.700.000 διαβατήρια και 4.800.000 κάρτες μεγέθους ID-1, με μηδενικό αριθμό πλαστογράφησης.

Με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό που διαθέτει η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας, μέχρι σήμερα  εκτυπώνονται, πέραν των ελληνικών διαβατηρίων, από το 2009 οι νέες άδειες οδήγησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, από το Φεβρουάριο του 2010 οι νέες ταυτότητες του αστυνομικού προσωπικού, μεγέθους ID-1, πιλοτικό έργο για τις νέες ταυτότητες των πολιτών, και σειρά άλλων εγγράφων. Σημειώνεται, τέλος, πως η ανάθεση της εκτύπωσης ασφαλών εγγράφων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τα αλλά Υπουργεία, αποτελεί επιπλέον άδηλη  πηγή εσόδων για την Ελληνική Αστυνομία, και κατ’ επέκτασιν του Ελληνικού Κράτους, καλύπτοντας άμεσες και επιτακτικές ανάγκες του, ενώ το υπερσύγχρονο εκτυπωτικό της κέντρο λειτουργεί σήμερα μόλις στο 30% της δυναμικότητας του.

Άλλωστε, μετά από πρόταση του υπογράφοντα, είχε αποφασιστεί η μετατροπή της Δ/σης Διαβατηρίων σε Εθνική Αρχή (ακόμα και ανεξάρτητη) Πιστοποίησης και Έκδοσης Εγγράφων, με επέκταση της αρμοδιότητάς της στην καταχώρηση, διαχείριση και πιστοποίηση νομιμοποιητικών εγγράφων ευρείας κλίμακας (άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας, πανεπιστημιακοί τίτλοι και φοιτητικές ταυτότητες κλπ.), δίνοντας την δυνατότητα στο Ελληνικό Κράτος να αποκτήσει μια αξιόπιστη και ασφαλή κεντρική αρχή πιστοποίησης προσώπων, με σαφείς αναπτυξιακές (λόγω μείωσης της γραφειοκρατίας) προοπτικές.

 Με την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία να θεωρείται σύγχρονη για τουλάχιστον μία ακόμα δεκαετία και, πάνω από όλα, να είναι ήδη αγορασμένη και πληρωμένη, μαθαίνουμε από δημοσιεύματα πως το Υπουργείο επέλεξε να συγκροτήσει επιτροπή για σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για διενέργεια σχετικού διαγωνισμού, με κίνδυνο να μην προλάβουμε τις προθεσμίες για τις νέες ταυτότητες και να απειληθεί η συμμετοχή μας στο Visa Waiver Program των Η.Π.Α.. Τα δημοσιεύματα άλλωστε επιβεβαιώνουν και πρόσφατες δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού. Υπενθυμίζεται πως κατά το παρελθόν έχει υπάρξει προσπάθεια άλλες χώρες, μέσω εταιριών τους, να αναλάβουν την έκδοση των αστυνομικών δελτίων ταυτότητας, με την γνωστή σύγχυση που δημιουργήθηκε τότε από τον νεολογισμό της «κάρτας του πολίτη», και έτσι να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύνολο των δεδομένων των Ελλήνων πολιτών, απειλή που αποτράπηκε από την παράταξη της Ν.Δ. και την οποία δε θα θέλαμε να επανεμφανιστεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Για ποιο λόγο το Υπουργείο έχει συστήσει νέα επιτροπή και προσανατολίζεται στην σπατάλη δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ για την εκ νέου προμήθεια υποδομής που ήδη διαθέτει (εξοπλισμό και λογισμικό για την έκδοση όλων των εγγράφων ασφαλείας) και η οποία έχει δοκιμαστεί με άριστα αποτελέσματα και με μηδενικά ποσοστά πλαστογραφίας, χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και διαθέτει εναπομένουσα διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 χρόνια;
  2. Με τις διαδικασίες που δρομολογεί το Υπουργείο και τις καθυστερήσεις που αυτές συνεπάγονται για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων, η Χώρα κινδυνεύει για ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση με την έξοδό της από το Visa Waiver Program των Η.Π.Α. (θα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. εκτός του προγράμματος);
  3. Θα τεθεί το ζήτημα της μη παραχώρησης σε ιδιώτες και σε φορείς του εξωτερικού των δεδομένων των Ελλήνων Πολιτών που διαχειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ.;
  4. Βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος προχωράει σήμερα το έργο της αντικατάστασης των δελτίων αστυνομικής ταυτότητας με νέου τύπου;
  5. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην μετεξέλιξη της Δ/σης Διαβατηρίων σε μια ανεξάρτητη εθνική αρχή με αναπτυξιακή προοπτική.
Facebook Comments