Βραβεύσεις του «Πανελλήνιου Ζωγραφικού Μαθητικού Διαγωνισμού «Νίκη Γουλανδρή»

Χτες, 5 Ιουνίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε στον κήπο του ΜΓΦΙ η εκδήλωση βράβευσης του “Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής Νίκη Γουλανδρή” με θέμα τα “Ελληνικά Αγριολούλουδα”.

Στην εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της συνιδρύτριας του Μουσείου μας, Νίκη Γουλανδρή, βραβεύτηκαν συνολικά δώδεκα τυχεροί αλλά και ταλαντούχοι μαθητές Δημοτικού – τέσσερα παιδιά από τρεις ηλικιακές κατηγορίες (Α’-Β’, Γ’-Δ’ και Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού). Οι νικητές, που προέρχονται από σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Βοιωτίας, της Λέσβου, της Σαντορίνης και της Λευκάδας, έλαβαν τα βραβεία τους από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.

Η Υπουργός ξεναγήθηκε στις Εκθέσεις και τα Εργαστήρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από την Υπεύθυνη των συλλογών, Δρ. Μαρία Δημάκη και τον Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Βοτανικής Δρ. Διονύση Μέρμυγκα. Ενημερώθηκε επίσης, από την υπεύθυνη Εκπαίδευσης κέντρου ΓΑΙΑ, κ. Ναυσικά Παπαβλασοπούλου, για την Νέα μόνιμη Έκθεση ΓΑΙΑ, που πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, την ΣΦΑΙΡΑ και τον Θόλο προβολών.

Οι μαθητές με τις οικογένειές τους, ξεναγήθηκαν επίσης, στις Εκθέσεις και τα Εργαστήρια του Μουσείου από την Υπεύθυνη Εκπαίδευσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Υπεύθυνη για τον Διαγωνισμό, κ. Λίλυ Ιακωβίδου-Αλευρά, τον Υπεύθυνο του Βοτανικού Εργαστηρίου Δρ. Διονύση Μέρμυγκα και την κ. Κατερίνα Γιαταγανάκη, στέλεχος του τμήματος Εκπαίδευσης του Μουσείου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών περιορισμών, συμμετείχαν οι μαθητές-νικητές του διαγωνισμού με τη συνοδεία μελών των οικογενειών τους, μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, την οργανωτική και κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, καθώς και στελέχη του ΜΓΦΙ.

Τα βραβεία ήταν τα εξής:

1οι Νικητές κάθε κατηγορίας: καλαίσθητος, πολυτελής τόμος της συλλεκτικής έκδοσης “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ” της Νίκης Γουλανδρή και ΚΑΡΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ στο Μουσείο έως την ενηλικίωσή τους

2οι, 3οι και 4οι Νικητές κάθε κατηγορίας: ΚΑΡΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ στο Μουσείο έως την ενηλικίωσή τους και ΠΟΡΣΕΛΑΝΙΝΗ ΚΟΥΠΑ ΜΕ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Η Υπουργός προσέφερε επίσης στους νικητές αναμνηστικά δώρα!

Ο διαγωνισμός είχε ως σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν τα αγριολούλουδα της χώρας μας, με ιδιαίτερους στόχους:

  • να εντοπίσουν τα αγριολούλουδα της περιοχής που ζουν και να αποτυπώσουν την ομορφιά της ελληνικής φύσης

  • να παρατηρήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους

  • να εξοικειωθούν και να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στην χλωρίδα, ανάλογα με την εποχή του χρόνου

  • να ανακαλύψουν τη βιοποικιλότητα των Ελληνικών αγριολούλουδων

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Διοργάνωσης του Διαγωνισμού ήταν οι:

Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος ΜΓΦΙ

Διονύσης Μέρμυγκας, Υπεύθυνος Βοτανικού Τμήματος ΜΓΦΙ

Λάμπης Θεοδωρόπουλος, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικού Τμήματος ΜΓΦΙ

Βάσω Κούσουλα, Επιμελήτρια Βιβλίων Νίκης Γουλανδρή

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής συνετέλεσαν οι:

Mαρίζα Φασιανού

Μιρείγ Μπέσση, Εικαστικός, Μέλος Καλλιτεχνικού Τμήματος ΜΓΦΙ 1974 – 2019

Τζένη Αντωνοπούλου, Εικαστικός

Δήμητρα Λαμπρέτσα, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός ΥπΠΕΘ

Ελένη Δραγούμη, Εικαστικός, εθελόντρια του ΜΓΦΙ

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πριν το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς από το σχολείο τους Βεβαίωση Συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Θα επαναληφθεί “Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής Νίκη Γουλανδρή” και την επόμενη σχολική χρονιά με διαφορετικό θέμα!

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΓΦΙ ΦΑΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore).

Με το σύνθημα αυτό, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021, θέτει στο επίκεντρο τα οικοσυστήματα και την ανάγκη αποκατάστασης της δομής,

των λειτουργιών και των υπηρεσιών τους, προβάλλοντας τον καθοριστικό ρόλο τους για την υγεία, ευεξία και ανθρώπινη ευημερία.

Όπως χαρακτηριστικά προτάσσει ο φετινός εορτασμός:

Η στιγμή είναι τώρα. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Μπορούμε όμως να φυτέψουμε δένδρα, να «πρασινίσουμε» τις πόλεις μας, να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να καθαρίσουμε τις λίμνες, τα ποτάμια, τις θάλασσες. Είμαστε η γενιά που μπορούμε να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση. Να αναλάβουμε δράση. Να τολμήσουμε.

Πληροφορίες

www.gnhm.gr

Facebook Comments