Νέες εικόνες, του Iceberg A-68A από το διάστημα

Ένα τεράστιο παγόβουνο, που ονομάζεται A-68A, έχει γίνει πρωτοσέλιδα τις τελευταίες εβδομάδες καθώς κινείται προς τη Νότια Γεωργία στον Νότιο Ωκεανό. Νέες εικόνες, που αποτυπώθηκαν από την αποστολή Copernicus Sentinel-1, δείχνουν ότι το Berg περιστρέφεται και δυνητικά κινείται προς τα δυτικά.

Τον Ιούλιο του 2017, το κομμάτι πάγου, περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους του Λουξεμβούργου, έσπασε το ράφι πάγου Larsen C της Ανταρκτικής – δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί. Τώρα, τρία χρόνια αργότερα, το A68A berg μεταφέρεται από ρεύματα σε ανοιχτά νερά – χιλιάδες χιλιόμετρα από τη γενέτειρά του.

An enormous iceberg, called A-68A, has made headlines over the past weeks as it drifts towards South Georgia in the Southern Ocean. New images show the berg is rotating and potentially drifting westwards.

Η τελευταία απόκτηση της αποστολής Copernicus Sentinel-1 , που συλλήφθηκε στις 25 Νοεμβρίου, δείχνει ότι η ανατολική άκρη του Berg είναι τώρα μόλις 255 χλμ. Από τη Νότια Γεωργία. Εάν το παγόβουνο έφτανε στις ακτές του νησιού, θα μπορούσε ενδεχομένως να αλεστεί στα ρηχά νερά υπεράκτια και να απειλήσει την άγρια ​​φύση, συμπεριλαμβανομένων πιγκουίνων, φώκιων και κριλ.

Καθώς αυτά τα ζώα χρειάζονται πρόσβαση στη θάλασσα για να ταΐσουν, το παγόβουνο θα μπορούσε εύκολα να μπλοκάρει τις τροφές τους – αποτρέποντάς τους να ταΐσουν τα μικρά τους. Θα μπορούσε επίσης να διαταράξει το οικοσύστημα παρακάτω συνθλίβοντας τη ζωή των ζώων και των φυτών στον πυθμένα της θάλασσας.

Οι δορυφορικές αποστολές χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση του Berg στο ταξίδι του τα τελευταία τρία χρόνια. Η αποστολή ραντάρ Sentinel-1, με την ικανότητά της να βλέπει μέσα από τα σύννεφα και το σκοτάδι, έχει συμβάλει στη χαρτογράφηση των πολικών περιοχών το χειμώνα.

Facebook Comments