Οι ακατάλληλες παραλίες σε Αίγινα και Αγκίστρι

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι  σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και αφορά την ποιότητα των  νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας αλλά και το πόσιμο νερό των περιοχών αυτών. Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 16 πολυσύχναστες παραλίες αλλά και τεσσάρων σημείων  νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στην Αίγινα και στο Αγκίστρι.

Η μεγάλη  έρευνα  που αφορά τις παραλίες αλλά και το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης  σε πανελλαδικό επίπεδο, άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου. Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα, χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους  σε κίνδυνο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να γνωρίζουν και για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, ( χημικοί, βιολόγοι κλπ.)

Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις. 

 

 

 

Φωτογραφίες από δειγματοληψίες

 ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΑΙΓΙΝΑ-157_Page_2-791x1024

 

 

Φωτογραφίες από τα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ

 

 Page3-791x1024

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης  και στο πόσιμο νερό σε Αίγινα και Αγκίστρι

 

Στα νησιά αυτά πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε σύνολο  16 σημείων. Από αυτές τις παραλίες οι 10 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση  και οι 6 κατάλληλες.

Σχετικά με τον έλεγχο στο πόσιμο νερό, στην Αίγινα από τα 3 σημεία που ελέγχθηκαν, στα 2 το νερό βρέθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Στο Αγκίστρι έγινε δειγματοληψία από ένα σημείο, στο οποίο το νερό βρέθηκε κατάλληλο προς πόση. 

Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ 

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες  θαλασσινού και πόσιμου  νερού στις 26 Ιουνίου 2016  στην Αίγινα και στο Αγκίστρι με τις παρακάτω συνθήκες:

Μερικές  δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ  άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης  του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε  με την μέθοδο  Διήθησης  δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100mlδείγματος νερού).

Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU)  ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).

 

Πίνακας αποτελεσμάτων ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου θαλασσινού και πόσιμου νερού με την μέθοδο διήθησης από μεμβράνες (MF), στην Αίγινα και στο Αγκίστρι

 

Επεξήγηση: Κ= κατάλληλη παραλία ή νερό κατάλληλο προς πόση

Α= ακατάλληλη παραλία ή νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΑΙΓΙΝΑ-157_Page_4-791x1024ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΑΙΓΙΝΑ-157_Page_5-791x1024

 

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με τα αποτελέσματα στις παραλίες και στο πόσιμο νερό της Αίγινας  μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ στα εξής τηλέφωνα: 210 – 8100805     και  210- 8100804      και   6944-415875

Facebook Comments