26 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2016: Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου!

unnamed

Σκελετική αναπαράσταση του Κρητικού ελαφιού  Cervus ropalophorus στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.

Στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου-Γουλανδρή Φ. Ι., Τέμενος Μασταμπά, στην οδό Σάθα και Μάρκελλου, θα πραγματοποιηθούν και φέτος από τις 26 Ιουλίου μέχρι 6 Αυγούστου 2016 στο Ρέθυμνο, εκδηλώσεις για τους μικρούς και μεγάλους φίλους που βρίσκονται ή παραθερίζουν στην πόλη, καθώς και  για τους ξένους επισκέπτες
που επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν στα αγγλικά.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
επιστημονικές ενημερώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ομιλίες.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 

Τρίτη 26 Ιουλίου

10.30    Επιστημονική ενημέρωση

11.30    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συνομιλώ με τα απολιθώματα».

Γνωριμία με τα απολιθώματα/ αναζητώ και συζητώ

Παρατηρήσεις απολιθωμάτων στο στερεοσκόπιο και με γυμνό  οφθαλμό

Ιστορίες γραμμένες στα πετρώματα που δημιουργήθηκαν στη θάλασσα

 

Πέμπτη 28 Ιουλίου

10.30    Επιστημονική ενημέρωση

11.30    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συνομιλώ με τα απολιθώματα».

Ιστορίες γραμμένες στα πετρώματα που δημιουργήθηκαν στη ξηρά

Αντίγραφα απολιθωμάτων όπως οστά, δόντια, κοχύλια

Παιγνίδια μνήμης και γνώσης

 

Σάββατο  30 Ιουλίου 

10.30    Επιστημονική ενημέρωση

11.30    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συνομιλώ με τα απολιθώματα».

Γνωριμία με τα απολιθώματα/ αναζητώ και συζητώ

Παρατηρήσεις απολιθωμάτων στο στερεοσκόπιο και με γυμνό  οφθαλμό

Ιστορίες γραμμένες στα πετρώματα που δημιουργήθηκαν στη θάλασσα

 

Δευτέρα 1η Αυγούστου 19.30 – 21.30 

Εκδήλωση με ομιλίες: «Γνωρίζοντας το παρελθόν της νησιωτικής Ελλάδας. Παλαιοντολογία, Προϊστορική Αρχαιολογία»

 

Τρίτη 2 Αυγούστου

10.30    Επιστημονική ενημέρωση

11.30    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συνομιλώ με τα απολιθώματα». Ιστορίες γραμμένες στα πετρώματα που δημιουργήθηκαν στη ξηρά

Αντίγραφα απολιθωμάτων όπως οστά, δόντια, κοχύλια

Παιγνίδια μνήμης και γνώσης

 

Πέμπτη 4 Αυγούστου

10.30    Επιστημονική ενημέρωση

11.30    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συνομιλώ με τα απολιθώματα». Γνωριμία με τα απολιθώματα/ αναζητώ και συζητώ

Παρατηρήσεις απολιθωμάτων στο στερεοσκόπιο και με γυμνό  οφθαλμό

Ιστορίες γραμμένες στα πετρώματα που δημιουργήθηκαν στη θάλασσα

 

Σάββατο 6 Αυγούστου

10.30    Επιστημονική ενημέρωση

11.30    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συνομιλώ με τα απολιθώματα».

Ιστορίες γραμμένες στα πετρώματα που δημιουργήθηκαν στη ξηρά

Αντίγραφα απολιθωμάτων όπως οστά, δόντια, κοχύλια

Παιγνίδια μνήμης και γνώσης

 

 

  1. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

 

Οι επιστημονικές ενημερώσεις από τον καθηγητή Παλαιοντολογίας Γεώργιο Θεοδώρου δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Κρήτης, των γεωλογικών, παλαιοντολογικών και κλιματικών μεταβολών που υπέστη σ’ ένα βάθος χρόνου 300 εκατομμυρίων ετών, μέσα από τον παλαιοντολογικό πλούτο της περιοχής του Ρεθύμνου που παρουσιάζεται στην έκθεση.

 

  1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

«Συνομιλώ με τα απολιθώματα»

Τα παιδιά μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο, με οδηγό τα απολιθώματα και με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων, θα αντλήσουν τις πληροφορίες που κρύβουν τα απολιθώματα, τη σημασία τους και τις χρήσεις τους στις γεωεπιστήμες. Με απλό και ψυχαγωγικό τρόπο, όσοι συμμετάσχουν, θα γνωρίσουν τις διάφορες μορφές απολιθωμάτων και με τη βοήθεια του στερεοσκοπίου θα παρατηρήσουν την ποικιλία των ειδών που έζησαν κατά το μακρινό παρελθόν, θα διασκεδάσουν με παιγνίδια μνήμης και γνώσης και θα κατασκευάσουν αντίγραφα.

Παράλληλα τα παιδιά θα προσεγγίσουν την εργασία του Παλαιοντολόγου και ανάλογα με την ηλικία τους, θα κατανοήσουν τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με τη γεωλογική ιστορία του νησιού. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν τους παλαιοντολογικούς θησαυρούς που υπάρχουν παντού στην Κρήτη.

 

Τα Εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν από τον Καθηγητή Γεώργιο Θεοδώρου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Δρα Εύη Βαρδαλά-Θεοδώρου από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 

Ομάδα Α

  1. Γνωριμία με τα απολιθώματα/ αναζητώ και συζητώ
  2. Παρατηρήσεις απολιθωμάτων στο στερεοσκόπιο και με γυμνό οφθαλμό
  3. Ιστορίες γραμμένες στα πετρώματα που δημιουργήθηκαν στη θάλασσα

Ομάδα Β

  1. Ιστορίες γραμμένες στα πετρώματα που δημιουργήθηκαν στη ξηρά
  2. Αντίγραφα απολιθωμάτων όπως οστά, δόντια, κοχύλια
  3. Παιγνίδια μνήμης και γνώσης

Τα παιδιά συμμετέχουν βιωματικά σαν νεαροί ερευνητές στις δραστηριότητες των ομάδων Α και Β

– Συλλέγουν

– Συντηρούν

– Παρατηρούν

– Αναγνωρίζουν και  ταξινομούν

– Ερμηνεύουν

– Διατυπώνουν και παρουσιάζουν τα συμπεράσματά  τους

– Συνομιλούν  με τα άλλα παιδιά –

– Καταγράφουν τα δείγματα όπως γίνεται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο

Παίζουν / Κάνουν εκμαγεία

 

 

  1. ΟΜΙΛΙΕΣ

 

Δευτέρα 1η Αυγούστου, στις 19.30 στον αύλιο χώρο του Μουσείου

 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

 

«Γνωρίζοντας το παρελθόν της νησιωτικής Ελλάδας. Παλαιοντολογία, Προϊστορική Αρχαιολογία»

 

19.30    Χαιρετισμός – συντονισμός, παρουσίαση των ομιλητών από τον Βασίλη Μιχ. Σιμιτζή,  Γεωλόγο ΟΑΚ. ΑΕ,. Επιμελητή του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

 

20.00    Γεώργιος Θεοδώρου, Καθηγητής Παλαιοντολογίας Στρωματογραφίας ΕΚΠΑ.

«Τα ζώα που συνάντησε ο άνθρωπος όταν έφτασε στα νησιά της Μεσογείου»

 

20.30  Νένα Γαλανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Οι πρώτοι άνθρωποι στη νησιωτική Ελλάδα»

 

21.00    Αναστασία Τζιγκουνάκη, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια  Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. «Ο νησιωτικός πολιτισμός των Μινωιτών»

 

 

Ο Γεώργιος Θεοδώρου, είναι Διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και μέλος της Διατμηματικής επιτροπής Μουσειολογίας του ΕΚΠΑ. Πραγματοποιεί παλαιοντολογικές  ανασκαφές στην Τήλο, στο Πικέρμι, στην Κερασιά Ευβοίας, στη Μεγαλόπολη, στην Κύπρο και αλλού. ‘Έχει δημιουργήσει περισσότερες από 10 εκθέσεις/τοπικά Μουσεία, όπως και το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.

 

 

Αναπαράσταση του τελευταίου ευρωπαϊκού ελέφαντα, του Elephas tiliensis. Συναρμολογήθηκε από “οστά” που εκτυπώθηκαν στο ΕΜΠ με εκτυπωτές 3D με χαρτί ή πλαστικό στα πλαίσια των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αφού πρώτα υπολογίστηκαν οι αναλογίες των οστών. Αποτελεί το κύριο έκθεμα της νέας προσωρινής έκθεσης στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του ΕΚΠΑ

 

 

Περίληψη ομιλίας

Το ερώτημα έχει τεθεί εδώ και πολλά χρόνια και αγγίζει όλες τις επιστήμες που μελετούν το παρελθόν. Γεωλογικός χρόνος, ηφαιστειότητα, παλαιοκλίμα, παλαιογεωγραφία, μεταναστεύσεις ζώων και ανθρώπων και εξελικτικές διαδικασίες σε ένα στενό νησιωτικό περιβάλλον συνδυάζονται υποχρεωτικά όταν αναζητούμε τις απαντήσεις. Γνώρισε ο άνθρωπος κάποια από τα ενδημικά θηλαστικά των νησιών της Μεσογείου και τα οδήγησε στη εξαφάνιση ή η εξαφάνιση τους πραγματοποιήθηκε πριν από την άφιξη του ανθρώπου στα νησιά ? Μπορεί η μελέτη των απολιθωμάτων του νομού Ρεθύμνου να μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερες απαντήσεις ?

 

 

Η Νένα Γαλανίδου σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνέχισε τις   μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Southampton και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cambridge. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την Αρχαιολογία της Εποχής του Λίθου, την Εθνοαρχαιολογία, την Αρχαιολογική Ιστορία και Μέθοδο και τη Δημόσια Αρχαιολογία. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες πεδίου στην Ελλάδα και την Κροατία και συμμετείχε σε διεθνή προγράμματα μελέτης της Παλαιολιθικής και Μεσολιθικής Αρχαιολογίας της ΝΑ Ευρώπης. Έχει πολλές δημοσιεύσεις και συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά δίκτυα για την Αρχαιολογία του Κοινωνικού Φύλου και την Αρχαιολογία των καταβυθισμένων προϊστορικών τοπίων.

 

 

Άποψη του αρχιπελάγους από το ακρωτήρι Κεφάλι στο Μεγανήσι

 

Περίληψη ομιλίας

Η πρώιμη ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια μακρά αφήγηση διασποράς,
κινητικότητας και μετακινήσεων. Το ταξίδι και η μετακίνηση είναι μια κοινωνική πραγματικότητα με γεωγραφικές παραμέτρους. Επηρεάζονται όταν οι μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης αλλάζουν τη γεωγραφία της χέρσου και δημιουργεί νησιά. Η μετακίνηση συνοδεύεται από τη μεταφορά πολιτισμού, τεχνολογικής γνώσης, εμπειριών, μνήμης, ασθενειών, γονιδίων και άλλων. Το ταξίδι και η στάση χρησιμοποιούνται εδώ για να συζητήσουμε την αρχαιολογία της Εποχής του Λίθου των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και του Κρητικού πελάγους, μεσόγειων θαλασσών των οποίων η γεωγραφία διαμορφώνεται από τον ευστατισμό, την ισοστασία και την τεκτονική δραστηριότητα. Η Παλαιολιθική και η Μεσολιθική αρχαιολογία προσφέρουν το υλικό για να συζητήσουμε τους πρώτους ανθρώπους στις θάλασσες αυτές και τα κατάλοιπά τους στα νησιά. Το συνδετικό τους νήμα είναι η θάλασσα του Τεταρτογενούς, που άλλοτε χωρίζει τα παράκτια τοπία σε νησιά και άλλοτε τα επανενώνει.

 

Η Αναστασία Τζιγκουνάκη είναι Αρχαιολόγος, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Έκανε βασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης “La Sapienza” και μεταπτυχιακό και εκπόνηση διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού “Paris I Pantheon-Sorbonne”. Διετέλεσε σύμβουλος πολιτισμού στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO την περίοδο 2003-2004, σύμβουλος στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO την περίοδο 2005-2008 και εθνική συντονίστρια του Υπουργείου Πολιτισμού για θέματα UNESCO κατά το 2010. Συμμετείχε σε πολλές συστηματικές ανασκαφές στην Κρήτη, διευθύνει την συστηματική ανασκαφή στο Καλό Χωράφι Μυλοποτάμου, και έχει δημοσιεύσει σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

 

Σφραγίδα από τον παλαιοανακτορικό οικισμό Αποδούλου Αμαρίου

 

 

Περίληψη ομιλίας

Στην Κρήτη κατά την εποχή του Χαλκού δημιουργήθηκε ο Μινωικός πολιτισμός, με ιδιαίτερα συστήματα γραφής, αρχιτεκτονική, πρακτικές χρήσης πόρων και τελετουργικά, ένα κλειστό πολιτισμικό σύνολο, λόγω της νησιωτικής υπόστασης, που παράλληλα μετείχε σε αμφίδρομες επιδράσεις του προϊστορικού γίγνεσθαι της Μεσογειακής λεκάνης, λόγω της κομβικής γεωπολιτικής θέσης.

 

 

 

Το κόστος συμμετοχής στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι 5 ευρώ.

Το κόστος για τις επιστημονικές ενημερώσεις είναι  3 ευρώ

 

Έγκαιρη δήλωση συμμετοχής καθημερινά: 09:00–15:00, στο τηλέφωνο 28310 23083

 

Όλες τις ημέρες και ώρες: fax 2831023083, e-mail [email protected]

 

Οι ομιλίες της 1ης Αυγούστου είναι με ελεύθερη είσοδο

 

 

 

Facebook Comments