Ευρεία σύσκεψη για το θέμα του Ασωπού

IMG_0183Ευρεία σύσκεψη με θέμα την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στο Δημαρχείο του Δήμου Τανάγρας στο Σχηματάρι, μετά από πρωτοβουλία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.

Στη σύσκεψη που έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα συμμετείχαν: από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής η Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Χαλκιδικής (ΣΥΡΙΖΑ) Κατερίνα Ιγγλέζη, η βουλευτής Εύβοιας (ΣΥΡΙΖΑ) Ζωή Λιβανίου, ο βουλευτής Εύβοιας (ΣΥΡΙΖΑ) Γιώργος Ακριώτης, η βουλευτής Β’ Πειραιά (ΚΚΕ) Διαμάντω Μανωλάκου και ο βουλευτής Αττικής (Ένωση Κεντρώων) Δημήτρης Καβαδέλλας. Επίσης, ο βουλευτής Αττικής Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο βουλευτής Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος (ΣΥΡΙΖΑ). Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Πέτρος Φιλίππου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Εντεταλμένος σε θέματα Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος και η Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος της Τριμερούς Επιτροπής για τον Ασωπό Ιωάννα Στεργίου, ενώ την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ιωάννης Ταγκαλέγκας. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, αλλά και ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των δύο δήμων, από το Ινστιτούτο Αθ. Παντελόγλου ο πατήρ Γ. Οικονομίδης, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού ο Πρόεδρος Γιώργος Παναγόπουλος, ο επίτιμος Πρόεδρος Χρήστος Παναγόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Σπύρος Αγαπίδης, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νικ. Κουδούνης, αλλά και πολιτευτές, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων.IMG_3914

Την εναρκτήρια τοποθέτηση έκανε ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Περγάλιας, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του προβλήματος και επισήμανε την ανάγκη επίλυσης του προς όφελος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων των περιοχών γύρω από τον Ασωπό. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτία κ. Παπαθωμά, η οποία παρουσίασε τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής Στερεάς Ελλάδας για την απορρύπανση του Ασωπού, αλλά και όσα έχουν δρομολογηθεί για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στη σύντομη ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και συγχάρηκε την Πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αναφέρθηκε στη σοβαρή προσπάθεια που για πρώτη φορά γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται για δεκαετίες και θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους υδάτινους πόρους και το περιβάλλον, αλλά ακόμα και την υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχουν ήδη γίνει μέσω της Μητροπολιτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής επαφές τόσο με την ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση των υδάτων στην περιοχή του Ωρωπού με κύριο στόχο την εξυγίανση του υδροφόρου ορίζοντα και το κλείσιμο των γεωτρήσεων που έχουν ρυπανθεί, όσο και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη προκειμένου να συζητηθούν λεπτομερώς όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη ρύπανση του Ασωπού και να καθοριστεί το πλαίσιο των προγραμμάτων και των δράσεων που θα υλοποιηθούν στην κατεύθυνση της απορρύπανσης αυτού και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος της περιοχής. Επιπλέον, προχωρούν οι επαφές με δημόσιο επιστημονικό φορέα για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για τη διενέργεια μετρήσεων και ελέγχων στην Αττική, στις περιοχές γύρω από τον Ασωπό ποταμό αλλά και επιδημιολογικής μελέτης για να διαπιστωθεί το μέγεθος των συνεπειών της ρύπανσης του Ασωπού στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Όσον αφορά στα έργα, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι ήδη έχει θωρακιστεί αντιπλημμυρικά ο Ασωπός, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός (300.000€) για την πλήρη περιβαλλοντική και αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη Διαπεριφερειακής Συνεργασίας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη και αποτελεσματική κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τον Ασωπό, προβλημάτων που χρονίζουν, επιβαρύνουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, διατυπώθηκαν απόψεις, προβληματισμοί αλλά και προτάσεις και τέθηκαν οι βάσεις για διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ Αττικής και Στερεάς Ελλάδας ώστε να γίνουν από κοινού όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις – δράσεις αλλά και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την εξυγίανση του Ασωπού (αποκατάσταση του περιβάλλοντος, απορρύπανση του ποταμού). Αξίζει να σημειωθεί ότι της σύσκεψης προηγήθηκε επίσκεψη – αυτοψία στην περιοχή του Ασωπού, όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος του προβλήματος και τη μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Facebook Comments