Ο WRO Hellas χαιρετίζει την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας για την έρευνα

india2016-946x590

Με ανακοίνωσή του, Ο WRO Hellas χαιρετίζει την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας  392/38  στο νόμο “Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις” και ειδικότερα το άρθρο  “Θέματα καθ΄ υπέρβαση εγγραφής αποφοίτων Λυκείων που έχουν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες”.

Η ανακοίνωση:

Ο WRO Hellas χαιρετίζει την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας  392/38  στο νόμο “Ρυθμίσεις  και άλλες διατάξεις” και ειδικότερα το άρθρο  “Θέματα καθ΄ υπέρβαση εγγραφής αποφοίτων Λυκείων που έχουν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες” στην οποία, μετά από οκτώ (8) έτη αδιάλειπτης συμμετοχής στις Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, η Πολιτεία αναγνωρίζει την εργασία των μαθητών με τη βράβευση τους σε παγκόσμιο επίπεδο και τους επιβραβεύει με την εγγραφή τους σε ΑΕΙ συναφή με τη Ρομποτική.

Προσκαλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα να παραδειγματιστεί από το πρόσφατο αργυρό μετάλλιο του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης, στην Ολυμπιάδα που έγινε στο Κατάρ.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στη γιορτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, στον φετινό 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας,   γιατί η κάθε περιφερειακή συμμετοχή “μετράει” εθνικά!

O  Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικήςμε την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας έχει ως αφετηρία τις Περιφέρειες με τους προκριματικούς, οι εθνικοί νικητές ανακηρύσσονται από τον Τελικό του 8ου Πανελληνίου διαγωνισμού (2/7/2016 στη Σχολή Μωραΐτη) και τερματικός σταθμός για φέτος είναι η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής  Ρομποτικής που φιλοξενεί η Ινδία και συγκριμένα στο Νέο Δελχί , από της 25 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016.

Όσες περισσότερες συμμετοχές έχουμε στους Περιφερειακούς, τόσο αυξάνουμε την εκπροσώπηση των ομάδων μας στην Ολυμπιάδα.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ρομποτικής (World Robot Olympiad) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Ο WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή τους σε σύνθετους και δημιουργικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δημιουργούν ομάδες των τριών ή δύο μαθητών. Οι ομάδες που συμμετέχουν καλούνται να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν ένα ρομπότ το οποίο θα μοιάζει ή θα συμπεριφέρεται ως ένας αθλητής. Ο διαγωνισμός συμπεριλαμβάνει συνήθως έναν προκριματικό και έναν τελικό διαγωνισμό.

Οι επιδιώξεις του διαγωνισμού είναι:

  • Να διευκολύνει τους μαθητές να επεκτείνουν τους ορίζοντες της γνώσης τους, εξερευνώντας τα ρομπότ και τα ρομποτικά συστήματα στο σχολείο τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
  • Να εισαγάγει την έννοια της μοντέρνας επιστήμης στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών στην επιστήμη, τα μαθηματικά και την τεχνολογία τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου.
  • Να προωθήσει τη δημιουργική σκέψη, να αναπτύξει τις δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, να ενδυναμώσει τις δυνατότητες των παιδιών για απόκτηση νέας γνώσης, που είναι απαραίτητη σε ένα σύστημα προοδευτικής εκπαίδευσης.
  • Να υποβοηθήσει τις συναντήσεις παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο με στόχο τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την ικανότητα για καινοτομικές προσεγγίσεις στην επίλυση καθημερινών και ανθρώπινων αναγκών, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες συμμετοχής σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.
  • Να διευρύνει την κατανόηση των παιδιών και των νέων για τις δυνατότητες αξιοποίησης εφαρμογών της επιστήμης και της τεχνολογίας για αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των πολιτών.
  • Να αναπτύξει ικανότητες αυτό-μόρφωσης και δια βίου μάθησης, αξιοποιώντας ελκυστικά μαθησιακά περιβάλλοντα και ευχάριστες ενασχολήσεις.
  • Να ενθαρρύνει την έρευνα και την καινοτομία και να υποβοηθήσει τη δημιουργία ή την αύξηση της παραγωγικής βάσης μιας χώρας, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής μικρότερης κλίμακας, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες και υποσχόμενες.
  • Να αναπτύξει, να εμπλουτίσει και να αναπτύξει τις ψηφιακές δεξιότητες των μελλοντικών πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα, με άμεσα οφέλη την ανάπτυξη της οικονομικής, εμπορικής και γενικότερης εμβέλειας μιας χώρας

Θέμα και ημερομηνία διεξαγωγής Ολυμπιάδας 25-27/11/2016

 

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι: «Rap the scrap“. Πάνω από 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον πλανήτη μας σήμερα, δημιουργώντας κατ’ εκτίμηση 1,9 δισεκατομμύρια τόνους οικιακών, βιομηχανικών, ιατρικών, ραδιενεργών, τοξικών και επικίνδυνων απορριμάτων κάθε χρόνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα απορρίματα που δημιουργούνται, θα διπλασιαστούν μέχρι το 2025.

 

Μπορείτε να πιστέψετε ότι το 30% των απορριμμάτων που παράγονται δεν περισυλλέγονται; Και ότι ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου 70% καταλήγουν στους ωκεανούς, ΧΥΤΑ και χωματερές όπου είναι ρυπογόνα και φράζουν τα οικοσυστήματά μας, προκαλώντας πολυάριθμα θέματα υγείας και περιβαλλοντικά , καθώς μόνο το 19% ανακυκλώνεται;

 

Ο πρόεδρος του WRO Hellas κ. Γιάννης Σομαλακίδης δηλώνει χαρακτηριστικά: “Χαιρετίζουμε την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας στο σ/ν “Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις” και ειδικότερα το άρθρο  ‘θέματα καθ΄ υπέρβαση εγγραφής αποφοίτων Λυκείων που έχουν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες’. Η  Εκπαιδευτική Ρομποτική επιβραβεύει την εργασία των μαθητών, αναγνωρίζει τη βράβευση σε παγκόσμιο επίπεδο, και πλέον η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να παραδειγματιστεί από το πρόσφατο αργυρό μετάλλιο του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης, στην πρόσφατη Ολυμπιάδα.

 

Γι αυτό καλούμε τις/ους μαθητές με τα ρομπότ τους να προτείνουν τρόπους, έτσι ώστε από κοινού να μειώσουμε τη διαχείριση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων καθώς και λύσεις για να μην καταλήξουμε με σωρούς απορριμμάτων. Ειδικά για τον εφετινό 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO,  καλούμε τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς και αρωγούς τους γονείς να συμμετάσχετε στη γιορτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, δεδομένου ότι η κάθε περιφερειακή συμμετοχή “μετράει” εθνικά! Να ξεπεράσουμε τις 300 συμμετοχές πανελληνίως, για να μπορέσουμε να στείλουμε 19 ομάδες στο Νέο Δελχί της Ινδίας!

 

Καλούμε επίσης όλους όσους συμμετείχαν στους διαγωνισμούς του Δημοτικού ή του Γυμνασίου να δεχθούν τη πρόσκληση και να λάβουν μέρος στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής συμμετέχοντας έτσι στη μεγαλύτερη τεχνολογική οικογένεια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η δήλωση συμμετοχής πραγματοποιείται online μέσω φόρμας στην επίσημη ιστοσελίδα του WROHellas όπου οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να βρουν τις προκλήσεις και τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού: http://wrohellas.gr/φόρμα-συμμετοχής-wro-2016/

Facebook Comments