Ενα βήμα πριν το κράχ ο ΟΑΕΕ

main_oaee_building_entranceΈνα βήμα πριν το κραχ είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, καθώς η υποβολή νέου διπλού αιτήματος για ενίσχυση 350 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ αποδεικνύει την οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκεται.

Για να καλύψει τις ανάγκες του σε ρευστότητα μέχρι το τέλος του 2016, το Δ.Σ. του δεύτερου μεγαλύτερου ταμείου της χώρας ζήτησε με δύο επιστολές του προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο ζητά συνολικά 350 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το δεύτερο αίτημα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης και αφορά την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τον λεγόμενο “μικρό” κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, που διαθέτει περίπου 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων.

Η αδυναμία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους επιτείνει την οικονομική ασφυξία στον ΟΑΕΕ. Η εισπραξιμότητα του Οργανισμού ανέρχεται μόλις στο 50% των οφειλών του, καθώς όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του ΚΕΑΟ από τους 697.876 ενεργούς ασφαλισμένους, οι 320.883 είναι ενεργοί οφειλέτες, δηλαδή ασφαλισμένοι οι οποίοι χρωστούν εισφορές και έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Όμως το πλήθος των ασφαλισμένων οφειλετών οι οποίοι διέκοψαν τις πληρωμές των οφειλών ανέρχεται σε 246.612.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής για την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας.

 

ΠΗΓΗ:www.eea.gr

Facebook Comments