ΕΚΤ: Πώς θα γίνει η άσκηση αντοχής των τραπεζών

epa04834703 The headquarters of the European Central Bank (ECB) stands out in a late skyline view taken with long exposure late 06 July 2015 in Frankfurt am Main (Hessen), Germany. A light strip from a passing ship and colourful lights illuminate the night atmosphere around the ECB building, which last month froze the ECB's Emergency Liquidity Assistance (ELA) to the Greek central bank at 89 billion euros (80.5 billion dollars), paving the way for the introduction of cash controls in the country.  EPA/BORIS ROESSLER

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) θα ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής (23.00 ώρα Ελλάδας) τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής (stress test) 51 τραπεζών της ΕΕ, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της ΕΕ.

Από τις 51 τράπεζες, οι 37 εποπτεύονται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αντιστοιχούν στο 70% του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης (οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στην άσκηση αντοχής, καθώς είχαν εξετασθεί το 2015, στα πλαίσια της συνολικής αξιολόγησης της ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα, με τίτλο: «Κατανοώντας την άσκηση αντοχής του 2016», το οποίο εξηγεί με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων τα βασικά στοιχεία της νέας άσκησης. Η άσκηση διεξάγεται από την EBA, η οποία έχει αναπτύξει τη μεθοδολογία της. Στόχος της άσκησης είναι να αναλυθεί η εξέλιξη της κεφαλαιακής θέσης μίας τράπεζας, με τα στοιχεία στο τέλος του 2015, σε μία περίοδο τριών ετών έως το 2018, με ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει το βασικό σενάριο, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) παρέχει το κοινό δυσμενές σενάριο. Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ είναι υπεύθυνη στην Ευρωζώνη για την επικύρωση των στοιχείων των τραπεζών και των αποτελεσμάτων της άσκησης αντοχής.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Facebook Comments