Γ. Ντάισελμπλουμ: Εφαρμόστε το πρόγραμμα και το 2018 θα ξανασυζητήσουμε για το χρέος

epa05369531 Eurogroup president Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem holds a news conference with European Financial Stability Facility (EFSF) Managing Director Klaus Regling (not pictured) ahead of the start of a Eurogroup finance ministers meeting in Luxembourg, 16 June 2016. The Eurogroup ministers are set to discuss inflation and exchange rate developments in the Euro zone.  EPA/JULIEN WARNAND

«Το μήνυμα είναι: κάντε αυτό που συμφωνήσαμε», είπε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάιζελμπλουμ, συνοψίζοντας τη στάση που θα ακολουθήσουν οι θεσμοί έναντι της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφ’ όσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, να ανοίξει εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018 μια νέα συζήτηση για το χρέος και τα πλεονάσματα.

Μιλώντας σε αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στο πλαίσιο ενημερωτικού σεμιναρίου στη Χάγη, ο κ. Ντάιζελμπλουμ ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit, είπε ότι αυτή η αποχώρηση προκαλεί αβεβαιότητα και δεν μπορείς να κάνεις εκτιμήσεις. Ειδικότερα για την Ελλάδα, είπε ότι θα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις, καθώς είναι προστατευμένη, «θωρακισμένη» από τα χρήματα και το πρόγραμμα της Ευρώπης. Οι ελληνικές τράπεζες που είναι κρατικές, έχουν επίσης μικρότερη έκθεση στην αγορά.

Άλλες είναι οι παράμετροι που πρέπει να προσέξει η Ελλάδα – πρόσθεσε – και ανέφερε την ανάγκη για «πολιτική και οικονομική σταθερότητα». Πρέπει να γίνουν «επενδύσεις», αλλά χρειάζεται «εμπιστοσύνη», και η εμπιστοσύνη «φεύγει με το άλογο και γυρνάει με τα πόδια», είπε χαρακτηριστικά.

Η πολιτική αστάθεια της περασμένης χρονιάς έκανε μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και αν δεν υπάρξει εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει και νέα ζημιά. Αν γίνει πολιτικό παιχνίδι θα υπάρξει οικονομικό κόστος, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη θέση μείωσης του πλεονάσματος στο 2% που διατύπωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Στουρνάρας, ο κ. Ντάιζελμπλουμ απάντησε ότι «καλό είναι να μην ξανανοίγουμε τέτοια θέματα, καθώς έχουν συμφωνηθεί την επόμενη δεκαετία πλεονάσματα άνω του 3%, αλλά αν το πρόγραμμα τηρηθεί ως το 2018 και η εμπιστοσύνη επιστρέψει, θα δούμε το θέμα σε άλλο πλαίσιο και μπορούμε να έχουμε νέες διαπραγματεύσεις για το χρέος και τα πλεονάσματα». Στο τέλος του 2018, επανέλαβε, «θα ξαναδούμε τη βιωσιμότητα του χρέους».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

 

Facebook Comments