Αγώνας δρόμου για να κλείσει η αξιολόγηση

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές ώστε να επιτευχθεί η άρση του αδιεξόδου και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Για το σκοπό η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, ενώ οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για τις εξελίξεις στη χώρα.

Την Τρίτη μετά το Πάσχα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017 -στοιχεία που κατά ευρωπαϊκές πηγές θα ενισχύσουν τις ελληνικές θέσεις.

Πιθανότατα την Τετάρτη ο επικεφαλής του Eurogroup να καλέσει σε συνάντηση τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή λίστα προληπτικών μέτρων.

«Τηρήσαμε τη συμφωνία του καλοκαιριού, αποδεχθήκαμε να υπάρχει μηχανισμός δέσμευσης για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των στόχων, με τους αυτόματους σταθεροποιητές, αλλά καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν μπορεί να ψηφίσει προληπτικά περικοπές μισθών για το μέλλον» τονίζουν, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Πλέον, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα: από το να υπάρξει συμφωνία και να κλείσει η αξιολόγηση ως το να αποδεχθεί το Eurogroup την «υπερβολική» -όπως χαρακτηρίζεται- απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ψήφιση προληπτικών μέτρων.

Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, και με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν ως τον Μάιο, ή το πολύ ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, κανείς δεν αποκλείει να δρομολογηθούν πρόωρες εκλογές.

ΠΗΓΗ:news.in.gr

Facebook Comments