Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών

30052017gadaparousiasi003Εξαρθρώθηκαν από την αστυνομία  δυο εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στη διάπραξη διαρρήξεων σε οικίες.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση διακινούσε συστηματικά ναρκωτικές ουσίες σε περιοχή της Δυτικής Αττικής και αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Η συγκεκριμένη ομάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συναντήσαμε σημαντικές δυσκολίες ως προς την εξάρθρωση, καθώς είχε «οικογενειακό χαρακτήρα» και λειτουργούσε στο πρότυπο διεθνικών οργανώσεων τύπου « KAMORA ».

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις σε εξοχικές κατοικίες σε Νοτιοανατολικά προάστια και εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής. Τα μέλη της επέλεγαν τους στόχους τους βασιζόμενοι στην απουσία των ενοίκων ενώ χαρακτηριστικό τους γνώρισμα ήταν ότι δεν δίσταζαν να διαρρήξουν εκ νέου οικίες που είχαν ήδη παραβιάσει στο παρελθόν.

Δηλώσεις έκαναν, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης και ο Εκπρόσωπος  Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:

Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε δύο σημαντικές υποθέσεις που χειρίσθηκαν οι Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και έχουν άμεση σχέση με τη λεγόμενη «εγκληματικότητα του δρόμου», που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Συγκεκριμένα, μετά από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις και στοχευμένες έρευνες, εξαρθρώσαμε δυο εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στη διάπραξη διαρρήξεων σε οικίες.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση διακινούσε συστηματικά ναρκωτικές ουσίες σε περιοχή της Δυτικής Αττικής και αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Η συγκεκριμένη ομάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συναντήσαμε σημαντικές δυσκολίες ως προς την εξάρθρωση, καθώς είχε «οικογενειακό χαρακτήρα» και λειτουργούσε στο πρότυπο διεθνικών οργανώσεων τύπου « KAMORA ».

Μάλιστα από την έρευνα προέκυψε ότι περίπου 100-120 ουσιοεξαρτημένα άτομα προμηθεύονταν καθημερινά ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης, που διέμεναν σε πολυτελείς οικίες και χρησιμοποιούσαν στις κινήσεις τους πολυτελή επιχειρησιακά αυτοκίνητα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις απέκρυπταν και εντός των σαλονιών των οικιών τους. Επίσης εντός αυτών είχαν διαμορφώσει χώρους και ειδικές κρύπτες, στους τοίχους και στα δάπεδα, απόκρυψης ναρκωτικών ουσιών.

Αν και λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης με τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και παρατηρητές σε δεκάδες σημεία πλησίον των οικιών τους για την αποφυγή έγκαιρων Αστυνομικών επεμβάσεων, καταφέραμε με ειδικές επιχειρησιακές τεχνικές και πρακτικές να διαπιστώσουμε περισσότερες από εβδομήντα (70) αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις σε εξοχικές κατοικίες σε Νοτιοανατολικά προάστια και εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής. Τα μέλη της επέλεγαν τους στόχους τους βασιζόμενοι στην απουσία των ενοίκων ενώ χαρακτηριστικό τους γνώρισμα ήταν ότι δεν δίσταζαν να διαρρήξουν εκ νέου οικίες που είχαν ήδη παραβιάσει στο παρελθόν.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να τονίσω ότι δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές οι οποίες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, των κοινωνικών δομών, όπως είναι η Δυτική Αττική, εντατικοποιώντας την παρουσία μας με στοχευμένες δράσεις στην ευρύτερη περιοχή, για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας συγκεκριμένων ομάδων.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα από αρχές Μαΐου, έχει καταφέρει:

 • Να εξαρθρώσει δώδεκα (12) εγκληματικές ομάδες που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος.
 • Να συλλάβει (1.050) δράστες διαφόρων εγκληματικών πράξεων και
 • Να εξιχνιάσει (461) σημαντικές υποθέσεις, όπως (6) απόπειρες ανθρωποκτονιών, (87) ληστείες, (218) κλοπές, κ.α. αδικήματα.

Συνεχίζουμε αδιάκοπα τον αγώνα μας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες προς τους πολίτες και να αναβαθμίσουμε το επίπεδο προστασίας και ασφάλειας, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εγκληματική δράση των δύο οργανώσεων θα σας δώσει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος.»

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:

Στη πρώτη περίπτωση, εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής εγκληματική οργάνωση «οικογενειακού χαρακτήρα», που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, τη Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 , σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε (8) οικίες σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και συνελήφθησαν (18) ημεδαποί και συγκεκριμένα, (15) ημεδαποί ηλικίας από 20 έως 61 ετών και (3) ανήλικοι

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε με τη συνδρομή ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (Δ.Α.Ε.Α.) και αστυνομικού σκύλου του Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.).

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, τα όπλα, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς επίσης για κλοπή και πλαστογραφία.

Συγκατηγορούμενοι των συλληφθέντων είναι (7) ακόμη άτομα τα οποία και αναζητούνται για να συλληφθούν, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον (20) άτομα – χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα πολύμηνων – στοχευμένων αστυνομικών ερευνών και κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων και δεδομένων, που αφορούσαν στις παράνομες δραστηριότητες των εμπλεκομένων.

Από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι, πρόκειται για μια «οικογενειακού χαρακτήρα» εγκληματική οργάνωση, ιεραρχικά δομημένη στο πρότυπο των διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων τύπου ” KAMORA “, ενώ ήταν ιδιαίτερα δραστηριοποιημένη στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής .

Αναφορικά με τη διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είχαν τον ρόλο τον καθοδηγητών και οι νεότεροι τον εκτελεστικό ρόλο.

Παράλληλα με τους μεταξύ οικογενειακούς τους δεσμούς, επέτυχαν υψηλό επίπεδο συνοχής, διασύνδεσης και εμπιστοσύνης, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο διακρίβωσης από τις αστυνομικές αρχές της παράνομης δράσης τους.

Οι εμπλεκόμενοι επιτελούσαν ένα ευρύ φάσμα επιμέρους δραστηριοτήτων για την υποστήριξη των σκοπών της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα:

 • Προμήθευαν με ναρκωτικές ουσίες περίπου 100-120 χρήστες ναρκωτικών την ημέρα ,
 • διέμεναν σε υπερπολυτελείς οικίες – φρούρια και χρησιμοποιούσαν πολυτελή οχήματα. Εντός των οικιών υπήρχαν ειδικές κρύπτες απόκρυψης ναρκωτικών ουσιών, είτε μέσα στους τοίχους, είτε στο δάπεδο.
 • Θωράκιζαν – προστάτευαν την δράση τους χρησιμοποιώντας καταγραφικές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας στις οικίες τους, ενώ τοποθετούσαν κατά τις «συναλλαγές ναρκωτικών», τσιλιαδόρους στις γύρω οδούς και σε μπαλκόνια, για να αποφεύγουν έγκαιρα τις αστυνομικές επεμβάσεις,
 • απέκρυπταν τα επιχειρησιακά οχήματα τους, ακόμα και μέσα στις οικίες,
 • εκπαίδευαν ανήλικες γυναίκες (αλλοδαπές και ημεδαπές), για την πώληση και την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών,
 • νομιμοποιούσαν τα παράνομα κέρδη τους, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των συλληφθέντων σε περισσότερες από (70) αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών.

Στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • Ποσότητες ναρκωτικών ουσιών κάνναβης – χασίς συνολικού μικτού βάρους περίπου 2 κιλών , (81) ναρκωτικά χάπια και δενδρύλλιο κάνναβης,
 • (3) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακρίβειας,
 • (20) φυσίγγια,
 • το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ,
 • Νάιλον μικροσυσκευασίες με αεροστεγή κλείσιμο για συσκευασία ποσοτήτων κάνναβης,
 • κινητά τηλέφωνα και
 • πλαστή σφραγίδα ιατρού, με την οποία οι δράστες εξέδιδαν πλαστές συνταγές για τους χρήστες ναρκωτικών.

Επίσης κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα από τα οποία το ένα πολυτελείας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την διακίνηση των ναρκωτικών.

Επιπλέον, σε βάρος ενός από τους συλληφθέντες εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση με την οποία του επιβλήθηκε φυλάκισης ενός (1) έτους, για ποινική υπόθεση.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν την 26/05/2017, στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για τακτική ανάκριση.

Στη δεύτερη περίπτωση, εξαρθρώθηκε σπείρα, που διέπραττε συστηματικά κλοπές – διαρρήξεις από εξοχικές κατοικίες στη Σαρωνίδα Αττικής.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα και προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας ενέχονται σε τουλάχιστον (20) κλοπές – διαρρήξεις από εξοχικές κατοικίες εκ των οποίων οι (19) έχουν διαπραχθεί στη Σαρωνίδα και μία στην Εύβοια.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν την προηγούμενη Πέμπτη (25-05-2017), στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, στην περιοχή της Αθήνας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής, (3) υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 29, 40 και 42 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης συμμορίας που διαπράττει διακεκριμένες κλοπές, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της παραβίασης περιορισμών διαμονής, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών και του νόμου για τους αλλοδαπούς.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής, οι παραπάνω κατηγορούμενοι τουλάχιστον από το περασμένο έτος (2016), είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με σκοπό την διάπραξη κλοπών από εξοχικές κατοικίες.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της σπείρας, εντόπιζαν απομονωμένες οικίες, των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν και στη συνέχεια εισέρχονταν σε αυτές, παραβιάζοντας τις εξωτερικές θύρες ή τις μπαλκονόπορτες.

Ακολούθως αφαιρούσαν κοσμήματα, ρούχα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και οικιακά σκεύη, τα οποία και διέθεταν σε τρίτους έναντι χρηματικής αμοιβής, αποκομίζοντας έτσι παράνομα οικονομικά οφέλη.

Σημειώνεται ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις τα μέλη τις σπείρας «χτυπούσαν» τις ίδιες κατοικίες που είχαν διαρρήξει ξανά στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή αλλά και στις κατοικίες των συλληφθέντων, πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών, μεγάλος αριθμός ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οικιακά σκεύη, (380) ευρώ καθώς και κινητά τηλέφωνα.

Επισημαίνεται ότι οι δύο εκ των δραστών κατά το παρελθόν, έχουν συλληφθεί και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης για διάπραξη ομοειδών αδικημάτων, ενώ ο 40χρονος είχε συλληφθεί και είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης (10) ετών για παραβάσεις του νόμου για τα ναρκωτικά.

Επιπρόσθετα όπως προέκυψε σε βάρος του 40χρονου εκκρεμούσε απόφαση του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς, με την οποία καταδικάστηκε σε (11) μήνες φυλάκιση, για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και παραβάσεις του νόμου για τα όπλα.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή, ενώ οι έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της σπείρας συνεχίζονται.

Σας ευχαριστώ».

Facebook Comments