Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών-τριών

Η 12η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως  Διεθνή  Ημέρα Νοσηλευτών-τριών από το 1965 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής για να τιμήσει  τη Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ (αγγλ.: Florence Nightingale), που γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1820,  Βρετανίδα πρωτοπόρο  και ιδρύτρια της σύγχρονης Νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής.

Ήταν γνωστή και ως η «Κυρία με το Σφυρί» καθώς είχε σπάσει την κλειδαριά μιας φαρμακαποθήκης ώστε να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα για τους ασθενείς και τους τραυματίες. Αργότερα  της έδωσαν και το προσωνύμιο «η Κυρία με το Φανάρι» καθώς όλο το βράδυ  με το φανάρι  της περιδιάβαινε τους θαλάμους με τους αρρώστους.

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα γιορτάζεται  στη χώρα μας με ιδιαίτερη συγκίνηση  καθώς η πανδημία φέρνει  στην επιφάνεια το έργο και την προσφορά των Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών όπως και τις προκλήσεις που καλούνται να  αντιμετωπίσουν και  κάτω από δύσκολες συνθήκες  να τελέσουν το έργο τους που όμως διεκπεραιώνουν αποτελεσματικά χάρη στην επιστημονική τους κατάρτιση και εκπαίδευση τους .

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Νοσηλεύτριες και όλους τους Νοσηλευτές!

Ο πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ

Καθηγητής Παύλος Μυριανθέας

Facebook Comments