Απονομή των “FNL Best Restaurant Awards by Volvo”

fnl-best-restaurant-awards-by-volvo_3Σε μία λαμπρή τελετή και σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η απονομή των πρώτων FNL Best Restaurant Awards by Volvo. Πρόκειται για μία νέα σειρά βραβείων υψηλής γαστρονομίας, σε ετήσια βάση, που στόχο έχουν την ανάδειξη και επιβράβευση της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα. Τα FNL Best Restaurant Awards by Volvo διοργανώνονται από το FNL Guide (www.fnl-guide.com), ένα διαδικτυακό ιστότοπο υψηλής αισθητικής και κύρους που ασχολείται συστηματικά και σε βάθος με τη γαστρονομία και το «ευ ζην», τα τελευταία έξι χρόνια. Η τελετή απονομής, την οποία παρουσίασε η ηθοποιός Σμαράγδα Καρύδη, έγινε στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, τη Δευτέρα που μας πέρασε.

Τα FnL Best Restaurant Awards by Volvo, στην πρώτη τους διοργάνωση κατάφεραν να δώσουν ξεκάθαρα το στίγμα της νέας εποχής στην αξιολόγηση της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Τα βραβεία πέτυχαν το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου οδηγού εστιατορίων, που αφουγκράζεται και απαντά στα ερωτήματα του κοινού.

fnl-best-restaurant-awards-by-volvo_5

Τη βραδιά της απονομής παρουσιάστηκε και ο έντυπος οδηγός FNL The GuideRestaurants 2017 by Volvo, με όλα τα βραβευμένα εστιατόρια. Ο οδηγός, ο οποίος σε ένα πολυτελή τόμο περιλαμβάνει και παρουσιάζει αναλυτικά την αφρόκρεμα των εστιατορίων σε έξι μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, θα δίδεται ως δώρο στους αγοραστές κάθε νέου μοντέλου Volvo ενώ θα διατίθεται προς πώληση τόσο online όσο και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Μεγάλοι νικητές των πρώτων FNL Best Restaurant Awards by Volvo αναδείχθηκαν τα εστιατόρια Σπονδή και Etrusco, στις κατηγορίες διεθνής υψηλή γαστρονομία και ελληνική υψηλή γαστρονομία αντίστοιχα, με τα δύο εστιατόρια να κατακτούν από τρία αστέρια, την υψηλότερη διάκριση που απονεμήθηκε για το 2016. Το βραβείο στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Σπονδή Απόστολο Τραστέλη απένειμε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas  Γιάννης Πετούλης, ενώ στον Έκτορα Μποτρίνι, σεφ και ιδιοκτήτη του Etrusco, το βραβείο απένειμε ο Πάνος Δεληγιάννης, δημιουργός και διευθυντής του FNL Guide.

fnl-best-restaurant-awards-by-volvo_1

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas, Γιάννης Πετούλης, σε δήλωση του τόνισε: «Η Volvo υποστηρίζει ενεργά την υψηλή γαστρονομία στην Ελλάδα, την τελευταία πενταετία. Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια η υψηλή γαστρονομία έχει ξεφύγει από το στενό πλαίσιο της εστίασης και έχει αναδειχθεί σε μία σύγχρονη μορφή τέχνης, πρεσβευτής ενός μοντέρνου πολιτισμού, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αποτελώντας δομικό στοιχείο αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως «ευ ζην» σήμερα. Τα FNL Best Restaurant Awards by Volvo φιλοδοξούν να αποτελέσουν πολύ σημαντικό θεσμό ανάδειξης και επιβράβευσης της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα και εμείς ως μάρκα είμαστε πολύ υπερήφανοι που στηρίζουμε αυτό το εγχείρημα.»

Σε δήλωση του ο δημιουργός και διευθυντής του FΝL Guide  Πάνος Δεληγιάννης τόνισε: «Τα FNL Best Restaurant Awards by Volvo, αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, θέλοντας πρωτίστως να βοηθήσουν το κοινό, προσφέροντας ένα αντικειμενικό εργαλείο επιλογής. Τα εστιατόρια σήμερα αναδεικνύονται ως κύρια έξοδος ψυχαγωγίας και διασκέδασης και γι’ αυτό οι επιλογές μας θα πρέπει να καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος αναγκών, στιγμών και διαθέσεων. Η λογική του «καλού στην κατηγορία του» που αντιπροσωπεύει το ένα αστέρι αλλά και τα βραβεία σε επιμέρους κατηγορίες αποσκοπούν σε αυτόν ακριβώς τον πλουραλισμό επιλογών. Ο οδηγός με τα καλύτερα εστιατόρια, που προέκυψε μέσα από την όλη διαγωνιστική διαδικασία, είναι η προσφορά του FΝL Guide στο κοινό που αγαπά να περνά ωραία και ταυτόχρονα είναι ένα μεγάλο μπράβο σε όσους περιλαμβάνει».

fnl-best-restaurant-awards-by-volvo_2

Το βραβείο των FNL Best Restaurant Awards by Volvo είναι δημιουργία του Semiotik Design Agency. Ο ιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής του  Δημήτρης Κολιαδήμας, τόνισε ότι «η έμπνευση προήλθε από την ανάγκη δημιουργίας ενός αντικειμένου με premium χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα προσιτό – όπως μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία πρέπει να είναι εκλεπτυσμένη αλλά και “ζεστή”. Ο δίσκος είναι αναφορά στον πιο κλασικό τρόπο σερβιρίσματος φαγητού, αλλά παράλληλα ένας τέλειος κύκλος, που δηλώνει κάτι ολοκληρωμένο και άψογο».

Συνολικά απονεμήθηκαν βραβεία-αστέρια σε 104 εστιατόρια, από αυτά βαθμολογήθηκαν τα 83 με ένα αστέρι, τα 19 με δύο αστέρια και μόλις δύο εστιατόρια με τρία αστέρια, ενώ δόθηκαν και 16 Μεγάλα Βραβεία σε ισάριθμες κατηγορίες. Η κριτική επιτροπή των βραβείων, ταξίδεψε επί ένα χρόνο και δοκίμασε τις κουζίνες και έζησε την εμπειρία εκατοντάδων εστιατορίων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Κέρκυρα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, περιοχές που επελέγησαν πρώτες για αξιολόγηση. Νέοι προορισμοί της Ελλάδας θα προστεθούν προς αξιολόγηση για τα βραβεία της επόμενης χρονιάς, ενώ στόχος είναι σύντομα να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα.

Μέλη της επιτροπής των βραβείων, είναι οι δημοσιογράφοι/γευσιγνώστες και κριτικοί: Πάνος Δεληγιάννης, Θάλεια Τσιχλάκη, Πάνος Σταθόπουλος, Ντίνος Στεργίδης, Τάσος Μητσελής, Βασίλης Δημαράς, Φώτης Βαλλάτος, Φώτης Τσιμέλας, Μερόπη Παπαδοπούλου, Πέτρος Μπουροβίλης, Δημήτρης Παπαζυμούρης και Χρήστος Φίλιος.

fnl-best-restaurant-awards-by-volvo_4

Κύρια Χαρακτηριστικά των FNL Best Restaurant Awards by Volvo

 

Κλίμακα βαθμολογίας

 • 1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η «έθνικ», το comfort-food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street-food. Τα εστιατόρια με ένα αστέρι δεν είναι όλα συγκρίσιμα μεταξύ τους, ακριβώς επειδή ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του».
 • 2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε να αξιολογηθεί ακόμη και ένα απλό εστιατόριο με comfort-food ή μια ταβέρνα εφόσον οι γευστικές επιδόσεις τους και η ποιότητα των υλικών τους είναι τόσο υψηλή που να τα φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
 • 3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια τόσο υψηλή επίδοση.
 • 4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο! Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει τα τέσσερα αστέρια!

Οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας από την επιτροπή του FNL, είναι η εξωστρέφεια, η διάρκεια και η επιλογή των κατηγοριών. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην αξιολόγηση μιας πολυσυλλεκτικής επιτροπής από μέλη της ομάδας του FNL αλλά και από προσωπικότητες εκτός. Η διάρκεια ως αρχή, στηρίζεται στην συνολική αίσθηση του χρόνου και όχι μόνο σε δοκιμή της μιας βραδιάς όπου απλά βαθμολογούνται πιάτα και «φωτογραφίζεται» η στιγμή. Τέλος η επιλογή των κατηγοριών έγινε με βάση γενικές και δημοφιλείς κατηγορίες που αξίζουν βράβευση και στις οποίες το κοινό αναζητά την πληροφόρηση. Τα FNL Best Restaurant Awards by Volvo εμπεριέχουν και την υψηλή γαστρονομία, αλλά και το comfort-food, τις έθνικ κουζίνες και το ιδιαίτερο street-food. Δόθηκαν ακόμη τρία ειδικά βραβεία στον πρωτοεμφανιζόμενο σεφ, στον πιο επιδραστικό σεφ καθώς και βραβείο συνολικής προσφοράς.

fnl-best-restaurant-awards-by-volvo-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%83-%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b7%cf%83-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%83-%cf%80

Κατηγορίες των βραβείων και των ειδικών βραβείων:

 • Διεθνής υψηλή γαστρονομία
 • Ελληνική υψηλή γαστρονομία
 • Σύγχρονη Ελληνική κουζίνα
 • Παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα
 • Modern Brasserie
 • Asian fusion κουζίνα
 • Ethnic εστιατόριο
 • Ευρωπαϊκές κουζίνες
 • Εστιατόριο για Κρέας
 • Εστιατόριο για Ψάρι
 • Street-food (burger, pizza, σουβλάκι, σάντουιτς, φαλάφελ όλα τα είδη γενικά που μπορείς να πάρεις και στο χέρι από τα εν λόγω σημεία)
 • Newcomers (όσα άνοιξαν από κάθε κατηγορία μέσα στην υπό κρίση χρονιά)
 • Πιο επιδραστικός σεφ
 • Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σεφ
 • Βραβείο συνολικής προσφοράς
 • Καλύτερη λίστα κρασιών

fnl-best-restaurant-awards-by-volvo-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%83-%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b7%cf%83-%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b4%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%81

 

Τα βραβεία FNL Best Restaurant Awards by Volvo 2016

 

Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία: ΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα

Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία: ETRUSCO, Κέρκυρα

Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα: TUDORHALL, Αθήνα

Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα: ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, Χαλκιδική

Modern Brasserie: VEZENE, Αθήνα

Ευρωπαϊκές Κουζίνες: ANDROMEDA RESTAURANT, Χαλκιδική

Asian Fusion: MR. PUG, Μύκονος

Ethnic Restaurant: ROYAN THAI, Αθήνα

Εστιατόριο για Κρέας: ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Αθήνα

Εστιατόριο για Ψάρι: ΤΡΑΒΟΛΤΑ, Αθήνα

Street Food: FEYROUZ, Αθήνα

New Comer: KENSHO RESTAURANT, Μύκονος

Καλύτερη Λίστα Κρασιών: SQUIRREL, Χαλκιδική

Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σεφ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ, NOLAN

Most Influential Chef: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΡΙΒΕΣΗΣ, LA PANTERA NEGRA

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΣΕΛΗΝΗ

 fnl-best-restaurant-awards-by-volvo-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%ce%b7%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%83-%ce%bc%cf%80%ce%bf

Τρία αστέρια (2)

 1. ETRUSCO, Κέρκυρα
 2. ΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα

Δύο αστέρια (19)

 1. ALL SENSES GASTRONOMY, Αθήνα
 2. BILL&COO, Μύκονος
 3. BOTRINI’S, Αθήνα
 4. CTC, Αθήνα
 5. F + W BY OLIVIER CAMPANHA, Αθήνα
 6. FUNKY GOURMET, Αθήνα
 7. HYTRA, Αθήνα
 8. KASTRI BISTRO, Αθήνα
 9. KENSHO RESTAURANT, Μύκονος
 10. MATSHUHISA MYKONOS, Μύκονος
 11. MR. PUG, Μύκονος
 12. NTOMATA, Χαλκιδική
 13. PATIO, Αθήνα
 14. SELENE, Σαντορίνη
 15. SQUIRREL, Χαλκιδική
 16. SUSHIMOU, Αθήνα
 17. THE TREEHOUSE, Χαλκιδική
 18. TUDOR HALL, Αθήνα
 19. VEZENE, Αθήναfnl-best-restaurant-awards-by-volvo-%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b4%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%85%ce%b4%ce%b7

Ένα αστέρι ( 83)

 1. ΑΘΗΡΙ, Αθήνα
 2. ΑΛΕΞΗΣ, Χαλκιδική
 3. ALERIA, Αθήνα
 4. ALFREDO’S, Θεσσαλονίκη
 5. AMBROSIA, Θεσσαλονίκη
 6. ANASSA, Θεσσαλονίκη
 7. ANDROMEDA RESTAURANT, Χαλκιδική
 8. ARISTOS, Κέρκυρα
 9. BABAGHANOUSH, Αθήνα
 10. BARRIO, Αθήνα
 11. BASE GRILL, Αθήνα
 12. ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ, Κέρκυρα
 13. BLACK ROCK, Σαντορίνη
 14. BUBO FINE DINING, Χαλκιδική
 15. BURGER JOINT, Αθήνα
 16. ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙΑ, Αθήνα
 17. CLOCHARD, Θεσσαλονίκη
 18. COOKOOVAYA, Αθήνα
 19. ΔΙΧΤΥΑ, Σαντορίνη
 20. ΔΟΥΡΑΜΠΕΗΣ, Αθήνα
 21. DUCK PRIVATE CHEFING, Θεσσαλονίκη
 22. ΔΥΟΜΑΖΙ, Αθήνα
 23. FEYROUZ, Αθήνα
 24. FOOD MAFIA SIN CITY, Αθήνα
 25. GAKU, Αθήνα
 26. GB ROOF GARDEN, Αθήνα
 27. GIACOMO, Αθήνα
 28. IDOL, Σαντορίνη
 29. JACKIE O’ BEACH, Μύκονος
 30. ΙΩΔΙΟ, Αθήνα
 31. IZAKAYA, Αθήνα
 32. KIKU, Αθήνα
 33. KIKU MYKONOS, Μύκονος
 34. ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ (ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ), Κέρκυρα
 35. ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, Σαντορίνη
 36. ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Αθήνα
 37. ΚΩΣΤΑΣ, Αθήνα
 38. ΛΙΘΟΙΝΟΝ, Αθήνα
 39. LING LING HAKKASAN, Μύκονος
 40. LYCABETTUS RESTAURANT, Σαντορίνη
 41. ΜΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ, Αθήνα
 42. MALABAR, Αθήνα
 43. ΜΑΝΗ-ΜΑΝΗ, Αθήνα
 44. MARGHERITA PIZZA ARTIGIANALE, Αθήνα
 45. ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ, Χαλκιδική
 46. ΜΑΡΙΝΑ, Χαλκιδική
 47. MATSUHISA ATHENS, Αθήνα
 48. ΜΑΥΡΗΘΑΛΑΣΣΑ, Θεσσαλονίκη
 49. M-EATING, Μύκονος
 50. MIKRASIA, Σαντορίνη
 51. MILOS ESTIATORIO, Αθήνα
 52. ΜΟΥΡΓΑ, Θεσσαλονίκη
 53. ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, Χαλκιδική
 54. MYLOS, Σαντορίνη
 55. NAMMOS, Μύκονος
 56. NIKKEI, Αθήνα
 57. NOLAN, Αθήνα
 58. OOZORA THE HOUSE, Αθήνα
 59. OVAC, Σαντορίνη
 60. ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ, Θεσσαλονίκη
 61. LA PANTERA NEGRA, Αθήνα
 62. PIZZA POSSELI, Θεσσαλονίκη
 63. ΗΠΛΑΤΕΙΑΤΗΣΑΝΘΟΥΛΑΣ, Χαλκιδική
 64. POMOD’ ORO, Κέρκυρα
 65. PREMIERE, Αθήνα
 66. RADIKAL, Θεσσαλονίκη
 67. REEZA, Μύκονος
 68. ROUAN THAI, Αθήνα
 69. SANTORO, Σαντορίνη
 70. ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ, Αθήνα
 71. SCALA VINOTECA, Αθήνα
 72. SELENE MEZE & WINE, Σαντορίνη
 73. THE SHY HORSE NORTH, Αθήνα
 74. ΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ&ΣΓΟΥΡΟΣΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ, Χαλκιδική
 75. TAVERNA, Μύκονος
 76. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ATHENS, Αθήνα
 77. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ART GRILL, Αθήνα
 78. ΤΟΥΛΑ, Κέρκυρα
 79. ΤΡΑΒΟΛΤΑ, Αθήνα
 80. VAROULKO SEASIDE, Αθήνα
 81. ΦΑΡΜΑ ΜΠΡΑΛΟΥ, Αθήνα
 82. ΤΟ ΨΑΡΑΚΙ, Σαντορίνη
 83. WATER RESTAURANT, Χαλκιδική
Facebook Comments