Α.Μητρόπουλος:ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-“ΣΤΑΘΜΟΣ” ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

“Δημοσιεύθηκαν σήμερα 13 Μαΐου 2016 οι υπ’αριθ. 1125, 1126, 1127 και 1128/2016 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν. 4307/2014 τόσο κατά το μέρος της αναδρομικής επιστροφής της διαφοράς των μηνιαίων αποδοχών από 1-8-2012 έως 15-11-2014 στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις (μειωμένες κατά 50%) των μισθών, όσο και κατά το μέρος της αναπροσαρμογής τους για το μέλλον, σε επίπεδα κατώτερα του έτους 2012!”

Αναφέρει μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή της η  ΕΝΥΠΕΚΚ της οποίας πρόεδρος είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Ολοκληρώνεται η νομική θωράκιση των ειδικών μισθολογίων

των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων! 

Δανειστές και κυβέρνηση υποχρεούνται σε άμεση συμμόρφωση!

Δημοσιεύθηκαν σήμερα 13 Μαΐου 2016 οι υπ’αριθ. 1125, 1126, 1127 και 1128/2016 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν. 4307/2014 τόσο κατά το μέρος της αναδρομικής επιστροφής της διαφοράς των μηνιαίων αποδοχών από 1-8-2012 έως 15-11-2014 στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις (μειωμένες κατά 50%) των μισθών, όσο και κατά το μέρος της αναπροσαρμογής τους για το μέλλον, σε επίπεδα κατώτερα του έτους 2012!

Ως προς το αναδρομικό κεφάλαιο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι ρυθμίσεις του ν. 4307/2014 συνιστούν «πλημμελή συμμόρφωση» και παραβιάζουν το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος περί υποχρεωτικής συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις.

Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον και ανυπολόγιστες επιπτώσεις συνιστά η κρίση του περί της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του Νέου Μισθολογίου για το μέλλον!

Ειδικότερα, κατά την κρίση του Δικαστηρίου,

οι διατάξεις του ν. 4307/2014:

-αντιβαίνουν στην αρχή της ιδιαίτερης μεταχείρισης των ενστόλων,

-εισάγουν κριτήρια μόνον «οιονεί μαθηματικού χαρακτήρα»,

-παραγνωρίζουν την εθνική σημασία της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τις ειδικότερες συνθήκες άσκησης των καθηκόντων των στελεχών τους, όπως αυτές είχαν προσδιοριστεί σε προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου Δικαστηρίου.

Η νέα αυτή σειρά δικαστικών αποφάσεων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου:

-εισάγει νέα δεδομένα και ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για εκ νέου μισθολογική και ασφαλιστική υποβάθμιση των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις,

-διασώζει τα ειδικά μισθολόγια,

-διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μισθολογικά επίπεδα του έτους 2012,

-θέτει νέα δεδομένα για την ενιαία και εξομοιωτική ασφαλιστική αντιμετώπισή τους.

Έτσι ολοκληρώνεται η συνταγματική θωράκιση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και δημιουργούνται νέα δεδομένα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τους άγονους μαθηματικούς υπολογισμούς των δανειστών.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ συγχαίρει θερμά τους Νομικούς Συμβούλους των ενστόλων κ.κ. Χαράλαμπο Μπουκουβάλα και Γεώργιο Αντωνακόπουλο, για τον νομικό χειρισμό της σημαντικότατης αυτής υπόθεσης όχι μόνο για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

 

Facebook Comments