Σημαντικά ύψη βροχής – Συνεχίζεται η κακοκαιρία στα ανατολικά

Το βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Σύρτης κινείται αργά ανατολικά και από το απόγευμα της Τρίτης 05/02/2019, το ψυχρό του μέτωπο σάρωσε αρχικά τα νότια και αργότερα τα κεντρικά τμήματα της χώρας μας (Βίντεο 1).

 

 

Βίντεο 1. Η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού κατά τη διάρκεια της Τρίτης 05/02/2019, όπως καταγράφτηκε από το δορυφόρο.

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχόπτωσης κυρίως στα κεντρικά και νότια, από τα μεσάνυχτα έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 06/02, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr(Χάρτης 1), με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Κεντρική Στερεά και στην Πελοπόννησο (Πίνακας 1).

 

Χάρτης 1. Ημερήσια ύψη βροχής όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 06/02/2019.  

 

 

Πίνακας 1. Τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 06/02/2019.

 

Οι βροχές και οι καταιγίδες, θα συνεχιστούν και σήμερα Τετάρτη 06/02 παρά την πρόσκαιρη βελτίωση, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και πιθανόν Ανατολική Πελοπόννησο και Νότια Κρήτη (Χάρτης 2, αριστερά). Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά ορεινά ηπειρωτικά. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης, η οποία αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα (Χάρτης 2, δεξιά). Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις  σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, στο υπόλοιπο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με πρόσκαιρη εξασθένηση μετά το μεσημέρι, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στον Πατραϊκό Κόλπο πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση από βορρά προς νότο.

 

  

Χάρτης 2. (Αριστερά) η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα μετά το απόγευμα της Τετάρτης 06/02/2019 και (δεξιά) οι αναμενόμενες συγκεντρώσεις σκόνης τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 06/02/2019.

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Πέμπτη 07/02 προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες σε Ανατολική Πελοπόννησο και Κυκλάδες και αργότερα στην Κρήτη. Γρήγορα όμως τα φαινόμενα στα κεντρικά θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα νότια νησιωτικά τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες κυρίως στα κεντρικά ορεινά ηπειρωτικά. Σημειώνεται ότι κατά τις πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις σκόνης στα κεντρικά και νότια θα είναι αυξημένες.  Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ.

 

Ιωάννης Κωλέτσης, Αθ. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη,

http://www.meteo.gr

Facebook Comments