Τι μέλι τρώμε;

Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στους καταναλωτές η πρόσφατη ανάκληση μελιού από τον Ε.Φ.Ε.Τ. καθώς στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε σε μέλι, την ύπαρξη καταλοίπων της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας (μετρονιδαζόλη) που απαγορεύεται να υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Πρόκειται για το προϊόν «Χρυσή Κρήτη» Θυμαρίσιο Μέλι Κρήτης Συνεργασία, με αριθμό παρτίδας LOT:1082, ημερομηνία λήξης: 07/2023, συσκευασία των 450g, που παράγεται για την Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης ΑΕ, ΒΙΟΠΑ Χανίων.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Εντύπωση όμως προκαλεί η ανακοίνωση του  Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών – Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) που αναφέρει ότι «η ουσία αυτή είναι νέα, παντελώς άγνωστη για την μελισσοκομία και καμία ελληνική εταιρεία, ούτε καν το κράτος δεν μπορεί να την αναλύσει παρά μόνον εργαστήρια του εξωτερικού» και συνεχίζει τονίζοντας πως «ανάλογα περιστατικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή».
Μάλιστα ο ΣΕΤΣΕΜ τονίζει ότι “η ουσία αυτή είναι νέα, παντελώς άγνωστη για την μελισσοκομία και καμία ελληνική εταιρεία, ούτε καν το κράτος δεν μπορεί να την αναλύσει παρά μόνον εργαστήρια του εξωτερικού”.
Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα τα οποία είναι πολλά καθώς η υγεία των καταναλωτών είναι πάνω απ όλα και φυσικά  δεν είναι ευθύνη της εταιρίας ο έλεγχος πριν το προϊόν πάει στο ράφι;
Facebook Comments