Κρίστελ Σαλντεμόζε: Τα ενεργειακά ποτά δε βελτιώνουν τις σχολικές επίδοσεις


Νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλει να επιτρέψει την αναγραφή των ισχυρισμών για τις θρεπτικές και υγιεινές ιδιότητες που διατυπώνονται για τρόφιµα, όπως η αυξημένη σωματική αντοχή και η καλύτερη συγκέντρωση. Η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ συζητά και ψηφίζει την Τετάρτη τροποποιήσεις στην πρόταση της Επιτροπής, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών. Στο βίντεο, η εισηγήτρια του ΕΚ Κρίστελ Σαλντεμόζε (Σοσιαλιστές, Δανία), μας μιλάει για το ζήτημα.

Στην ΕΕ ένα προϊόν διατροφής μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέχει οφέλη στην υγεία των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα μείωση βάρους ή ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μόνο αν αυτό έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Υπεύθυνη για την επιστημονική αξιολόγηση των προϊόντων αυτών είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επιτρέψει στα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη (εκτός από τα φάρμακα και τα προϊόντα για παιδιά) να ισχυρίζονται ότι έχουν θρεπτικές και υγιεινές ιδιότητες για τους καταναλωτές. Όμως, σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και τα ενεργειακά ποτά που καταναλώνονται κυρίως από εφήβους. Αυτά τα ποτά περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης σε νεαρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης αργότερα στη ζωή τους. Επίσης, τα ενεργειακά ποτά έχουν συνδεθεί και με προβλήματα ύπνου, πονοκεφάλους και προβλήματα συμπεριφοράς σε νέους ανθρώπους που κάνουν τακτική χρήση.

Ένας λόγος παραπάνω, σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΕΚ Κρίστελ Σαλντεμόζε, για την απαγόρευση αυτών των ισχυρισμών στις ετικέτες των ενεργειακών ποτών είναι ότι “από τις έρευνες και τα στατιστικά στοιχεία έχει αποδειχτεί ότι πολλοί νέοι και ειδικά παιδιά καταναλώνουν

μεγάλες ποσότητες ενεργειακών ποτών. Δεν είναι μόνο η καφεΐνη, είναι επίσης ότι αυτά τα ποτά περιέχουν πολύ ζάχαρη και πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να ισχυρίζονται ότι ωφελούν την υγεία”, δήλωσε.

Η εισηγήτρια του ΕΚ, πρόσθεσε ότι η πρόταση δεν αφορά την απαγόρευση κατανάλωσης ενεργειακών ποτών από ανηλίκους αλλά την απαγόρευση να ισχυρίζονται ότι μπορούν να ενισχύσουν, για παράδειγμα, τις σχολικές επιδόσεις.

Facebook Comments