Βηρυτός: Εικόνες καταστροφής και χάους- Τουλάχιστον 137 νεκροί, 100 αγνοούμενοι

0
407

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι ερευνητές που εξετάζουν τα αίτια των πολύνεκρων εκρήξεων επικεντρώνονται σε πιθανή αμέλεια. Τόνοι νιτρικού αμμωνίου είχαν αποθηκευτεί σε μια αποθήκη μπροστά στη θάλασσα τα τελευταία έξι χρόνια. Ποιος όμως γνώριζε ότι ήταν εκεί; Αρκετοί λιμενικοί αξιωματούχοι βρίσκονται τώρα σε κατ ‘οίκον περιορισμό.

Η περιοχή κοντά στο κέντρο της έκρηξης παραμένει αποκλεισμένη. Οι διασώστες δεν έχουν σταματήσει να ψάχνουν στα ερείπια, καθώς περίπου 100 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Τουλάχιστον 137 είναι οι νεκροί και πάνω από 5.000 οι τραυματίες.

Οι γιγαντιαίες εκρήξεις άφησαν πίσω τους 137 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους, και πάνω από 5.000 τραυματίες, δήλωσε σήμερα στο AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

“Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι περισσότεροι από 137 νεκροί και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες”, δήλωσε ο Ρίντα Μουσάουι, διευκρινίζοντας ότι νεότερος απολογισμός πιθανόν να ανακοινωθεί στη διάρκεια της ημέρας.

Από τις εκρήξεις περίπου 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Η καταστροφή που προκλήθηκε από την έκρηξη ήταν τόσο εκτεταμένη που ο κυβερνήτης της Βηρυτού λέει ότι 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Πολλοί προσπαθούν να σώσουν ό, τι μπορούν.

Μια κάτοικος της Βηρυτού δήλωσε: _«Όλα αυτά τα γυαλιά .. Αυτό είναι ένα παλιό σπίτι, το οποίο φροντίσαμε για όλη μας τη ζωή. Το αγαπήσαμε, γιατί ζήσαμε εδώ όλη μας τη ζωή.
_

Όταν ήρθα εδώ για να πάρω τη μητέρα και τον αδερφό μου, έπρεπε να περπατήσω στον αυτοκινητόδρομο. Τότε είδα πολλούς τραυματίες. Είδα νεκρούς. Ήταν ένα φρικτό θέαμα».

Εθελοντές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βηρυτού για να βοηθήσουν να καθαριστούν τα ερείπια, ενώ άλλοι επισκέφθηκαν τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και οι κάτοικοί τους είναι σε κατάσταση σοκ.

Ένας άλλος κάτοικος της πρωτεύουσας, σημείωσε: «Μπορείς να κλάψεις γι’ αυτό που βλέπεις εδώ, η χώρα παλεύει. Αλλά κάθε φορά που προχωράμε ένα βήμα μπροστά, πάμε δέκα βήματα πίσω. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να πούμε. Ο Θεός να βοηθήσει εμάς και τον Λίβανο».

Πολλές χώρες έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Έχουν σταλεί τρία γαλλικά αεροσκάφη με 55 διασώστες και προμήθειες.

Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να στείλει εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης.

Αλλά υπάρχει ανάγκη και για τρόφιμα. Ο Λίβανος εισάγει τα πάντα και με το λιμάνι του κατεστραμμένο, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων.

Αμέσως μετά την έκρηξη, επικράτησε χάος καθώς τα νοσοκομεία της Βηρυτού, που έδιναν ήδη μάχη κατά της πανδημίας, ήταν γεμάτα.

Το νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου κοντά στο σημείο της έκρηξης υπέστη σοβαρές ζημιές και πολλά μέλη του προσωπικού σκοτώθηκαν. Αναγκάστηκε να μεταφέρει ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία και κλινικές.

Ο Δρ. Καμάλ Χαντάντ, γιατρός του νοσοκομείου, είπε: «Και οι πέντε όροφοι έχουν υποστεί ζημιά. Από χθες το βράδυ, εκκενώσαμε τους άρρωστους σε έναν υπαίθριο χώρο στο κάτω μέρος και τους παρέχουμε απλώς πρωτοβάθμια φροντίδα».

Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Βηρυτό, για δύο εβδομάδες, και ενέκρινε έκτακτη επιχορήγηση, αλλά η αποκατάσταση θα πάρει πολύ καιρό.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com

Facebook Comments