Βίλια – φωτιά: Μεγάλο πύρινο μέτωπο κατευθύνεται στο πεδίο βολής Μεγάρων

Στο όρος Πατέρας, κατευθυνόμενο προς το Πεδίο Βολής Μεγάρων, είναι πλέον το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Βίλια. Στο σημείο έχουν καεί σπίτια και αποθήκες εκτός οικισμών.

Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Θέα, όπου κάηκαν σπίτια. Σοβαρές ζημιές σε σπίτια υπάρχουν ακόμα σε: Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Τιτάν.

Με απόφαση της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατόπίν αιτήματος του Δημάρχου Χρήστου Ε. Στάθη, κήρυξε τις Δημοτικές Ενότητες Βιλίων, Μάνδρας και Οινόης του Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Η πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων μαίνεται ανεξέλεγκτη. Εκτός των αλλων, έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Επιπλέον, η πυρκαγιά στο πέρασμα της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά.

Πάντως, φαίνεται πλέον πως η πυρκαγιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών, ωστόσο ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρα και κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με στελέχη της πυροσβεστικής, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.

Ακόμη, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.

Στην πυρκαγιά παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Όσα προηγήθηκαν

Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου μέχρι χθες το πρωί είχαν γίνει στάχτη 75.000 στρέμματα γης, στην πλειοψηφία τους πυκνό πευκοδάσος.δ

Στην περιοχή Καραούλι, ενδεικτικά, οι ανυπολόγιστες καταστροφές αποτυπώνονται στις φωτογραφίες.

 

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να ελεγχθεί η μεγάλη φωτιά στα Βίλια, εξέφρασε  ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Ανδριανός Γκουρμπάτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Πρόγνωση για τους άνεμους στα πύρινα μέτωπα

Οι άνεμοι σήμερα θα είναι βοριάδες, Βόρειοι, Βορειοδυτικοί. Από τις 10:00 και μέχρι τις 18:00 θα είναι ενισχυμένοι στην περιοχή των Βιλίων έως τα 4 μποφόρ και θα εξασθενήσουν και πάλι προς το βράδυ.

Ρεπορταζ: Κώστας Παπαδόπουλος – Ηλίας Κούκος – Μάριος Κωνσταντινίδης

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

Facebook Comments