«Στον ψυχίατρο»: Νέα φραστική επίθεση Ερντογάν κατά Μακρόν

Απτόητος συνεχίζει τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά την έντονη αντίδραση του Παρισιού το Σάββατο στις δηλώσεις περι «ψυχιάτρου», ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε την Κυριακή, λέγοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν “έχασε το δρόμο του,” αναφορικά με τη μεταχείριση των μουσουλμάνων”.

“Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός [ο Μακρόν] είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί [ιατρικά],” δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του ομιλία, στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας.

Το Σάββατο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και χρειάζεται ψυχοθεραπεία, μία φραστική επίθεση που προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας και την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή από την Άγκυρα.

Θέση υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν έλαβαν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανάμεσά τους και ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερντογάν κατά Ολλανδού βουλευτή και κατά των ΗΠΑ

Από την οργή του Ερντογάν δεν ξέφυγε και Ολλανδός βουλευτής ο οποίος ανέβασε στο Twitter γελοιογραφία του Τούρκου προέδρου: «Και στην Ολλανδία υπάρχει ένας δήθεν Βουλευτής. Σηκώθηκε κι αυτός και γράφει κάτι πράγματα για εμάς. Μάθε τα όριά σου, μια φορά. Μάθε τα όριά σου. Έχεις υπολογίσει με ποιον τα έχεις βάλει; Θα μάθεις τα όριά σου. Ο φασισμός δεν υπάρχει στα δικά μας τα βιβλία. Ο φασισμός μόνο στα δικά σας κιτάπια βρίσκεται», ανέφερε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «εκείνοι που έχουν ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στις αξίες του έθνους μας έλαβαν εξωτερική υποστήριξη, πότε μέσω πραξικοπημάτων και μερικές φορές μέσω οικονομικών κρίσεων».

Για τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως κάποιοι Αμερικανοί λένε πως αν χρειαστεί θα επιβάλουν κυρώσεις. «Εσείς δεν έχετε αντιληφθεί με ποιον χορεύετε. Όποιες κι αν είναι οι κυρώσεις σας, μην καθυστερείτε. Είπατε ΅στείλτε πίσω τους S400`. Εμείς είμαστε η Τουρκία», ανέφερε.

Για την ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο ενώ είναι σε εξέλιξη οι κινήσεις ενάντια στις προσπάθειες που είναι καθαρά άδικες και παράνομες, μείναμε εκτεθειμένοι απέναντι στις προσπάθειες να μας εμποδίσουν σε βαθμό που να φτάνουν την απειλή».

Για τη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως ενώ περίμεναν στήριξη επειδή βρίσκονταν με το μέρος της νόμιμης κυβέρνησης, έγινε προσπάθεια αποκλεισμού τους με συκοφαντίες. «Είμαστε εκεί κατόπιν πρόσκλησης της νόμιμης κυβέρνησης. Είμαστε εκεί μετά από πρόσκληση του συριακού λαού», ανέφερε. Όπως είπε «δεν χρειάζεται να περιμένουμε πρόσκληση του τυράννου Άσαντ. Ο τύραννος Άσαντ μπορεί να προσκαλέσει όσους τον βολεύει».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι «σήμερα η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες. Και η Τουρκία είναι η χώρα που έχει κάνει τα περισσότερα έξοδα με βάση το εθνικό εισόδημα». «Δεν έχουμε μετανιώσει γι αυτό. Είναι τιμή μας που αγκαλιάσαμε αυτούς τους ανθρώπους στις πιο δύσκολες ώρες τους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι φρόντισαν περίπου 4 εκ. ανθρώπους από Συρία και πως τώρα τους χτίζουν και σπίτια στη Συρία.

«Προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε εκεί τους αδελφούς μας που έμειναν άστεγοι στο Ιντλίμπ», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Ενώ περιμέναμε ευχαριστίες από τη δύση, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια προσπάθεια δημιουργίας τρομοκρατικού διαδρόμου στα σύνορά μας», υποστήριξε.

 

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com

Facebook Comments