Ψηφιακό Συμπόσιο ΚΕΔΕ – Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου “Οι Δήμοι ως Μοχλός Ανάπτυξης στη μετα COVID-19 εποχή”, Τρίτη 13.04.2021

Οι Δήμοι της χώρας, από την περσινή έκρηξη της πανδημίας παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης και αποδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές αρχές για τη στήριξη των πολιτών και των τοπικών οικονομιών.

Η επόμενη μέρα, με την επιστροφή στην κανονικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα. Οι Δήμοι θα κληθούν να παίξουν έναν ακόμη σημαντικότερο ρόλο για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των απαραίτητων πρωτοβουλιών και ενεργειών που θα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και την ανάπτυξη όλης της χώρας.

Η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (The International Chamber of Commerce), συνδιοργανώνουν το υβριδικό-ψηφιακό Συμπόσιο με θέμα «Οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή», την Τρίτη 13 Απριλίου στις 10 το πρωί.

Την έναρξη του Συμποσίου θα κάνουν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος του ICC Ελλάς και Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι Υπουργοί: Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης,  Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, και οι Υφυπουργοί: Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γεώργιος Γεωργαντάς, Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, και η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου

Η εκδήλωση αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες:

  1. Επιχειρηματικότητα και αναπτυξιακά εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση
  2. Smart Cities – Καινοτομία και ψηφιακή εποχή
  3. Ο ρόλος της γυναίκας στην μετά Covid-19 εποχή
  4. Τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης.

Δήλωση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου:


«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποί της στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ένα χρόνο τώρα αντιμετωπίζοντας τα πρωτόγνωρα προβλήματα που δημιούργησε η φονική πανδημία. Πάντα στην πρώτη γραμμή με πρωτοβουλίες για να μην μείνει κανείς πολίτης μόνος του.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες αλλά πάντα κοιτάμε μπροστά και σχεδιάζουμε την μετά Covid-19 Ελλάδα με όραμα, μεράκι και πολύ σκληρή δουλειά.
Με αυτοπεποίθηση κι αισιοδοξία, φιλοδοξούμε στη μετά 
Covid-19 εποχή, να μετατρέψουμε τους Δήμους σε μοχλούς ανάπτυξης της χώρας κι ενίσχυσης της κοινωνικής της συνοχής, ακολουθώντας τον Οδικό Χάρτη που έχουμε χαράξει ως αυτοδιοίκηση, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα:

  • Τη διεκδίκηση νέων ρόλων κι αρμοδιοτήτων, στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης του Κράτους.
  • Την ουσιαστική συμμετοχή στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ.
  • Την αξιοποίηση από όλους τους Δήμους, μεγάλους και μικρούς, των πόρων του προγράμματος «Α. Τρίτσης».

Την υλοποίηση μιας σειράς έργων και παρεμβάσεων, μέσα από την ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας, που αφορούν κι επηρεάζουν την καθημερινότητα των τοπικών μας κοινωνιών.

Με διάλογο σαν αυτόν που θα διεξαχθεί στο virtual forum της ΚΕΔΕ και του ICC, με συνεργασίες και συναινέσεις, είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στην Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Δήλωση Προέδρου ICC και Δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα:

«Η Χώρα μας -όπως και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο- ήδη βρίσκεται και θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, μόλις ξεμπερδέψουμε, με το καλό, με την πανδημία.
Σκεφθήκαμε λοιπόν στο ICC Ελλάδας, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ  Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Καφαντάρη, να διοργανώσουμε ένα μοναδικό και ιδιαίτερα σημαντικό webinar με θέμα:
«Οι Δήμοι ως Μοχλός Ανάπτυξης στην μετά-Covid Εποχή»!
Δηλαδή, πως κάθε ένας Δήμος στη Πατρίδα μας, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, όπως συνέβαλε στη συγκράτηση της πανδημίας, όσο ήταν δυνατόν.
Προσκαλέσαμε πολιτικούς, Υπουργούς, Επιχειρηματίες, Δημάρχους, Περιφερειάρχες, αυτοδιοικητικούς και Επιμελητηριακούς, για να μας βοηθήσουν προς τη κατεύθυνση αυτή!
Μερικά από τα Θέματα που θα συζητήσουμε στο Συμπόσιο:
•Τρόποι Ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας,
•Πιό ενσυνείδητη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρήσεων,
•Σύνταξη στρατηγικού σχεδίου για τη Προσέλκυση επενδύσεων από κάθε Δήμο,
•Ο ρόλος των γυναικών και του γυναικείου δυναμικού στην ανάπτυξη,
•Η σύσταση διαδημοτικών δικτύων / εταιρειών ανάπτυξης κλπ.,
•Συνεργασία Δήμων και Επιμελητηρίων,
•Smart Cities,
•Smart Energy / Ενεργειακές Κοινότητες,
•Σύνδεσμοι Αγροτικών Επιχειρήσεων – ανάδειξη τοπικών προϊόντων, •Υποδομές: Δρόμοι, Αεροδρόμια, Λιμάνια, Μαρίνες, Σιδηρόδρομοι, Φυσικό Αέριο,
•Διαχείριση Υδάτινων Πόρων / ΔΕΥΑ, •το Πολιτιστικό Απόθεμα ως Βαριά Βιομηχανία,
•ο Αθλητισμός ως Αναπτυξιακό Εργαλείο,
•ο Τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης: εκκλησίες, μοναστήρια, spa, wellness, παραλίες, τρέκκινγκ, airbnb κλπ.

Καλή Δύναμη και Καλή Συνέχεια

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από τη σελίδα της ΚΕΔΕ, το κανάλι της Ένωσης στο youtube και τη σελίδα της ΚΕΔΕ στο Facebook.

Facebook Comments