Οι σταθμοί εδάφους της ESA υποστηρίζουν αποστολές στο φεγγάρι

Σήμερα, οι επίγειοι σταθμοί της ESA βοηθούν στη λήψη πετρωμάτων από τη σεληνιακή επιφάνεια. αύριο, θα επιτρέψουν νέες αποστολές που θα κάνουν τη Σελήνη έναν καθημερινό προορισμό.

  • Οι επίγειοι σταθμοί χρησιμοποιούνται για επικοινωνία με διαστημόπλοια σε όλο το Ηλιακό Σύστημα.
  • Το δίκτυο επίγειων σταθμών της ESA είναι μοναδικά εξοπλισμένο για να υποστηρίζει αποστολές σεληνιακής εξερεύνησης λόγω της προηγμένης τεχνολογίας και μιας παγκόσμιας γεωγραφίας.
  • Τις επόμενες εβδομάδες, η ESA θα υποστηρίξει την αποστολή δείγματος σεληνιακού δείγματος Chang’e-5 της Κίνας, μεταδίδοντας σήματα από το διαστημικό σκάφος σε δύο κρίσιμες φάσεις.
  • Αυτοί οι σταθμοί εδάφους αποτελούν σημαντικό στοιχείο στους φιλόδοξους σεληνιακούς στόχους εξερεύνησης του Οργανισμού, υποστηρίζοντας την ESA, τους διεθνείς εταίρους και την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ο σταθμός παρακολούθησης της Malargüe της ESA
Ο σταθμός παρακολούθησης στη Malargüe της ESA

Το δίκτυο Estrack της ESA είναι ένα παγκόσμιο σύστημα επίγειων σταθμών που παρέχει επικοινωνία μεταξύ διαστημικού σκάφους και του κέντρου ελέγχου αποστολής ESOC της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. 

Οι ελεγκτές αποστολής χρησιμοποιούν τις μεγάλες κεραίες για να ελέγχουν το διαστημικό σκάφος τους και να λαμβάνουν τα δεδομένα που στέλνουν πίσω, είτε από τη Γήινη τροχιά, στο δρόμο προς τη Σελήνη ή τον Ήλιο, είτε πιο μακριά στο Ηλιακό Σύστημα. 

«Το δίκτυο των σταθμών παρακολούθησης έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με οποιονδήποτε τύπο αποστολής στο Ηλιακό Σύστημα», λέει ο Simon Plum, επικεφαλής των επιχειρήσεων αποστολής στο ESOC. «Στο μέλλον, θα υποστηρίζει όλο και περισσότερο τις σεληνιακές αποστολές της ESA και των συνεργατών της».

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, θα παρέχουν υποστήριξη επικοινωνίας στην αποστολή δείγματος επιστροφής σεληνιακού κινέζικου Chang’e-5.

Chang’e: Μια θεά της Σελήνης και ένα κουνέλι νεφρίτη

Η αποστολή Chang’e-5 πήρε το όνομά της από τη θεά της Κινέζικης Σελήνης, που παραδοσιακά συνοδεύεται από ένα λευκό ή νεφρίτη κουνέλι, και περιλαμβάνει έναν σεληνιακό τροχιά, έναν εκφορτωτή και έναν ανιχνευτή ανάβασης που θα ανυψώσει τα επιφανειακά δείγματα σε τροχιά για μια πτήση επιστροφής στη Γη .  

Θα συλλέξει περίπου δύο κιλά σεληνιακά δείγματα – το πρώτο που θα επιστραφεί σε 44 χρόνια. Η ESA θα υποστηρίξει την αποστολή παρακολουθώντας το διαστημικό σκάφος σε δύο από τις πιο κρίσιμες φάσεις της αποστολής, καθώς και παρέχει εφεδρική υποστήριξη για τους δικούς της σταθμούς εδάφους της Κίνας.

Οι ευρωπαϊκοί επίγειοι σταθμοί παρέχουν υποστήριξη παρακολούθησης στην κινεζική Chang'e-5 σεληνιακή αποστολή
Οι ευρωπαϊκοί επίγειοι σταθμοί παρέχουν υποστήριξη παρακολούθησης στην κινεζική Chang’e-5 σεληνιακή αποστολή

Στις 23 Νοεμβρίου, ο σταθμός Kourou της ESA , που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα, θα παρακολουθεί το Chang’e-5 για αρκετές ώρες λίγο μετά την έναρξη του. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης φάσης, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε ακριβώς πού βρίσκεται το διαστημικό σκάφος για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο επικοινωνίας και να επαληθεύσετε την υγεία του σκάφους που ξεκίνησε πρόσφατα. Ο σταθμός Κουρού θα παρέχει έναν τρόπο στην κινεζική ομάδα ελέγχου αποστολής στο Κέντρο Ελέγχου Αεροδιαστημικής του Πεκίνου να αποκτήσει δεδομένα από το διαστημικό σκάφος και να επιβεβαιώσει την κατάσταση της αποστολής και την τροχιά της.

«Κάθε φορά που ένας από τους σταθμούς μας υποστηρίζει μια αποστολή, αυξάνει τη δική μας εμπειρία και γνώση», λέει ο Gerhard Billig, διευθυντής της υποστήριξης του Οργανισμού στο Chang’e-5. «Όλα όσα μαθαίνουμε τότε μας κάνουν πιο ικανοί για μελλοντικές αποστολές ESA και συνεργάτες».

Γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς το διαστημικό σκάφος επιστρέφει στη Γη, το ESA θα πιάσει σήματα από το διαστημικό σκάφος χρησιμοποιώντας το σταθμό Maspalomas, που λειτουργεί από το Instituto Nacional de Tecnica Aerospacial (INTA) στην Ισπανία.

Τα δεδομένα θα βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της τροχιάς του διαστημικού σκάφους κατά τις κρίσιμες ώρες λίγο πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης. Γνωρίζοντας ακριβώς πού, πότε και πώς εισέρχεται το διαστημικό σκάφος στην ατμόσφαιρα, είναι σημαντικό για τον προσδιορισμό πού στη Γη, και το πολύτιμο φορτίο του, θα προσγειωθεί αργότερα.

Υποστήριξη μελλοντικών σεληνιακών αποστολών

Ο αριθμός, το εύρος και η πολυπλοκότητα των σεληνιακών αποστολών θα αυξηθούν μόνο τα επόμενα χρόνια. Οι σταθμοί εδάφους πρέπει να είναι ενημερωμένοι με τις τελευταίες τεχνολογίες και συστήματα προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η ασφάλεια, ιδίως για αποστολές που περιλαμβάνουν ανθρώπινη διαστημική πτήση. Η ESA αναβαθμίζει τους σταθμούς εδάφους της για να ανταποκριθεί σε αυτές τις εξελισσόμενες απαιτήσεις.

Σταθμός παρακολούθησης Κουρού
Σταθμός παρακολούθησης στο  Κουρού

«Ο σταθμός Κούρου μπορεί σύντομα να γίνει γνωστός για την υποστήριξη σεληνιακών αποστολών», λέει ο Pier Bargellini, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις επίγειων εγκαταστάσεων στο ESA.

«Η κεραία των 15 μέτρων στο Κουρού χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη και η τοποθεσία της κοντά στον ισημερινό την καθιστά κατάλληλη για την παρακολούθηση σεληνιακών αποστολών. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υπηρεσίες υψηλής απόδοσης σε αποστολές ESA και συνεργατών και συνεχίζουμε να την αναβαθμίζουμε εν όψει των επερχόμενων σεληνιακών αποστολών. Είναι εντελώς μοναδικό για μια κεραία του μεγέθους της. “

Υποστήριξη εμπορικής δραστηριότητας στη Σελήνη

Για να στείλετε σεληνιακά δεδομένα πίσω στη Γη, χρειάζεστε επίγειους σταθμούς υψηλής απόδοσης και η κατασκευή νέων σταθμών είναι πολύ ακριβή. 

Αυτήν τη στιγμή, οι εταιρείες και οι νεοσύστατες εταιρείες σχεδιάζουν να πετάξουν τροχιά ή προσγειωτές στο Φεγγάρι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα δίκτυα που διαχειρίζονται διαστημικές υπηρεσίες όπως η ESA για να επικοινωνήσουν με το διαστημικό σκάφος τους μετά την έξοδο από τη Γη.

Ωστόσο, οι εμπορικοί φορείς – ορισμένοι με τη βοήθεια του ESA – σύντομα θα καθιερωθούν επίσης ως επιλογή για σεληνιακές επικοινωνίες.

Lunar Ride και τηλεφωνική οικιακή υπηρεσία
Lunar Ride και τηλεφωνική οικιακή υπηρεσία

Για παράδειγμα, η ESA συνεργάστηκε με την Surrey Satellite Technology Limited για την ανάπτυξη του Lunar Pathfinder , ενός εμπορικού σεληνιακού τροχιά που θα επικοινωνήσει με διαστημόπλοια ή προσγειωτές στη Σελήνη και θα μεταδώσει τα δεδομένα τους πίσω σε επίγειους σταθμούς στη Γη. Αυτοί οι σταθμοί θα περιλαμβάνουν το δικό του δίκτυο της ESA, το οποίο θα συμπληρώνει νέους εμπορικούς σταθμούς εδάφους μεγάλου διαστήματος.

Η Σελήνη σε ολόκληρη την ESA

Η σεληνιακή εξερεύνηση βασίζεται στην εκτεταμένη εξειδίκευση που υπάρχει στο ESA. Καθώς αναδύεται μια νέα σεληνιακή οικονομία, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες που περιλαμβάνουν ρομπότ, ενδιαιτήματα και μεταφορές και οι προτεινόμενες αποστολές στη Σελήνη μοιράζονται παρόμοιες ανάγκες επικοινωνίας και πλοήγησης που θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν χρησιμοποιώντας έναν αστερισμό δορυφορικών δορυφόρων. 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας « Moonlight » του Οργανισμού , η ESA διερευνά με τη βιομηχανία τις απαραίτητες τεχνικές λύσεις μαζί με μοντέλα παράδοσης για την παροχή υπηρεσιών σεληνιακής επικοινωνίας και πλοήγησης.

Μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία Moonlight από την Elodie Viau, Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών και Ολοκληρωμένων Εφαρμογών της ESA:

 

Μαζί με διεθνείς και εμπορικούς εταίρους, το δίκτυο επίγειων σταθμών και η διαστημική επικοινωνία της ESA θα είναι κρίσιμα στοιχεία στο μέλλον της σεληνιακής εξερεύνησης.

 

Facebook Comments