Να σταματήσει το ναυάγιο του πολιτισμού, το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου από τη Λέσβο

Ισχυρό μήνυμα ανθρωπισμού και ευγνωμοσύνης στους Λέσβιους για τις θυσίες τους όλα αυτά τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης, απηύθυνε από το ΚΥΤ Μαυροβουνίου, ο Πάπας Φραγκίσκος, όπου τον υποδέχθηκαν με επευφημίες και αισθήματα αγάπης πρόσφυγες αιτούντες άσυλο. “Σε αγαπάμε, καλωσορίσατε” του φώναζαν. Χαιρέτισε τους πρόσφυγες, ενώ μικρά παιδιά του πρόσφεραν ένα δώρο. Με ιδιαίτερη στοργή αγκάλιασε ένα – ένα τα παιδιά που τον περίμεναν.

Τον υποδέχτηκαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Πάπας Φραγκίσκος: Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε μπροστά σε αυτά τα παιδιά

Στην ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πρόσφυγες τόνισε ότι τα μάτια σας μας ζητούν να μην στρέψουμε το βλέμμα προς άλλη μεριά. Είμαι εδώ για να δω τα πρόσωπά σας, να σας κοιτάξω στα μάτια. Μάτια γεμάτα φόβο και προσδοκία, μάτια που έχουν δει βία και φτώχεια, μάτια βουρκωμένα με πάρα πολλά δάκρυα. Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε σε αυτά τα παιδιά που είναι το μέλλον του κόσμου.

Να σταματήσει το ναυάγιο του πολιτισμού, επεσήμανε ο Πάπας και πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται συμπόνια, ευσπλαχνία τρυφερότητα και φιλοξενία.

Η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα του κόσμου, είπε, μια ανθρωπιστική κρίση. Η πανδημία μας έπληξε παγκοσμίως και μας έδειξε τι είναι να πλέουμε στο ίδιο πλοίο.

Ευχαρίστησε τους Λέσβιους για τις θυσίες που υπέμειναν όλα αυτά τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης και ευχήθηκε η Παναγία να μας διδάξει ότι ο άνθρωπος είναι πάνω από ιδεολογίες και με γοργά βήματα να στραφούμε σε αυτούς που υποφέρουν.

ΠτΔ: Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στη Λέσβο τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη με εκείνη που επικρατούσε κατά την πρώτη σας επίσκεψη. Είδατε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις πολιτικές διώξεις, την ακραία φτώχεια, αναζητώντας σε άλλες πατρίδες μία καλύτερη ζωή.  Με νωπές ακόμα τις μνήμες της δικής τους προσφυγιάς οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν κατανόηση και αλληλεγγύη σε αντίξοες συνθήκες, ανταποκρίθηκαν στην ηθική τους υποχρέωση, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή από τη Σκάλα Συκαμιάς όπως οι γιαγιάδες που ταΐζουν στοργικά με μπιμπερό ένα μωράκι από τη Συρία για να ξεκουράσουν τη μητέρα του έκαναν το γύρο του κόσμου σαν ένα σύμβολο ανθρωπιάς.

Ο Πάπας θα επιστρέψει στην Αθήνα λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, οπότε και θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως τις 8 το βράδυ, ενώ από αυτή την ώρα έκλεισε ο σταθμός του μετρό Μέγαρο Μουσικής.

Η άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο


Ακολουθώντας το πρόγραμμα στις 10.10 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» το αεροσκάφος που μετέφερε τον  Πάπα Φραγκίσκο στη δεύτερη μετά το 2016 ιστορικής σημασίας επίσκεψή του στις «πηγές της ανθρωπιάς» όπως ο ίδιος αποκαλεί το νησί. Επίσκεψη που μεταδίδει live η ΕΡΤ.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθώς και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος.  O πάπας Φραγκίσκος μεταβαίνει στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου με το αγαπημένο του αυτοκίνητο.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη 

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδοςοι κάτοικοι της Λέσβου, θα δουν τον άνθρωπο που επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ των εθνών, τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών καθώς και τον άνθρωπο που στηρίζει όλους εκείνους που είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής ως εμπερίστατοι, ως ασθενείς, ως πρόσφυγες, στα βήματα του Χριστού, τον οποίο υπέδειξαν και ακολούθησαν οι ίδιοι οι Άγιοι Απόστολοι.

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο ΚΥΤ του Μαυροβουνίου, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να μοιραστούν τις ιστορίες τους αλλά και να στρέψουν το φως της δημοσιότητας στη μεταναστευτική κρίση και στην ανάγκη επίλυσης της.

Και βέβαια, όλοι τους,  θυμούνται με συγκίνηση τους 12 πρόσφυγες από την Συρία, που το 2016 πήρε μαζί του στη Ρώμη– με το αεροπλάνο της επιστροφής – από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, δίνοντάς τους ελπίδα ζωής. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλοι πενήντα πέντε.

Αυτούς του ανθρώπους συνάντησε λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, σηματοδοτώντας και τον λόγο της επίσκεψής του.

Να σημειωθεί ότι η καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, είχε ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει στην Ιταλία, μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, 300 πρόσφυγες που διαβιούν στη Λέσβο.

 

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.ertnews.gr

Facebook Comments