Καταγραφές της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας κατά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου στις 7-8 Φεβρουαρίου του 2022

 

Απότομη πτώση θερμοκρασίας σε μικρό χρονικό διάστημα κατέγραψαν οι περισσότεροι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας 7 και το πρωί της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου 2022 όταν ένα ψυχρό μέτωπο σάρωσε τη χώρας μας. Το μέτωπο κινούμενο νότια-νοτιοανατολικά, προερχόμενο από την Κεντρική Ευρώπη, οδήγησε σε πτώση της θερμοκρασίας έως και 7.5°C σε λιγότερο από 1 ώρα σε μετεωρολογικούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας. Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε την εξέλιξη της πτώσης της θερμοκρασίας όπως την κατέγραψαν 438 μετεωρολογικοί σταθμοί.

Με αποχρώσεις του μπλε στις κουκίδες του χάρτη εμφανίζεται η πτώση της θερμοκρασίας σε βαθμούς Κελσίου ανά 1 ώρα και στις γραφικές παραστάσεις της θερμοκρασίας επιλέχθηκαν 4 μετεωρολογικοί σταθμοί από την ηπειρωτική Ελλάδα για τη σύγκριση των χρονικών στιγμών στις οποίες καταγράφηκε το πέρασμα του ψυχρού μετώπου. Παρατηρούμε ότι από το Κιλκίς έως τον Δομοκό μεσολάβησαν περίπου 5 ώρες, όσες και μεταξύ Δομοκού και Κηφισιάς στην Αττική. Τέλος, υπολογίστηκε ότι η ταχύτητα του ψυχρού μετώπου ήταν περίπου 40 km/h.

 

Η ύπαρξη του πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας επιτρέπει τη λεπτομερή μελέτη παρόμοιων καιρικών φαινομένων και βοηθά στην επαλήθευση και βελτίωση των προγνώσεων.

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη

Πηγή: meteo.gr

Facebook Comments