Έτοιμος για απογείωση ο δορυφόρος Copernicus για την παρακολούθηση της στάθμης της θάλασσας

Με την ανύψωση για σήμερα στις 17:17 GMT (18:17 CET, 09:17 PST), ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich είναι έτοιμος για απογείωση – πάνω από έναν πύραυλο Falcon 9 στο ταμπλό εκτόξευσης στη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Vandenberg στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία σε τροχιά, αυτός ο νέος δορυφόρος Copernicus θα πάρει τα ηνία της παράδοσης μετρήσεων του ύψους της επιφάνειας της θάλασσας για την παρακολούθηση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και πολλά άλλα.

  • Copernicus Sentinel-6 σε ρολό
  • Το Copernicus Sentinel-6 κατευθύνεται στο μαξιλάρι εκτόξευσης

Με εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, οι ανερχόμενες θάλασσες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των μεγάλων ανησυχιών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Η παρακολούθηση του ύψους της επιφάνειας της θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα, ώστε οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να έχουν τα αποδεικτικά στοιχεία για την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και για τις αρχές να αναλάβουν δράση για την προστασία ευάλωτων κοινοτήτων.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η σειρά αποστολών Γαλλίας – ΗΠΑ Topex-Poseidon και Jason χρησίμευσε ως αποστολές αναφοράς, και σε συνδυασμό με τους προηγούμενους δορυφόρους ERS και Envisat της ESA, καθώς και με τους σημερινούς CryoSat και Copernicus Sentinel-3, έχουν δείξει πώς η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου 3,2 mm κάθε χρόνο. Πιο ανησυχητικά, αυτός ο ρυθμός αύξησης επιταχύνεται. τα τελευταία χρόνια, ο μέσος ρυθμός αύξησης ήταν 4,8 mm ετησίως.

Sentinel 6

Το Copernicus Sentinel-6 είναι η επόμενη αποστολή αναφοράς ραντάρ altimetry για να επεκτείνει αυτήν την κληρονομιά των μετρήσεων ύψους της επιφάνειας της θάλασσας έως τουλάχιστον το 2030.

Η αποστολή περιλαμβάνει δύο πανομοιότυπους δορυφόρους που εκτοξεύονται διαδοχικά. Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich σήμερα, και Copernicus Sentinel-6B το 2025.

Ο Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich ονομάστηκε προς τιμήν του πρώην επικεφαλής του τμήματος επιστήμης της Γης στη NASA. Η αλλαγή ονόματος δεν αναγνωρίζει μόνο την εξαιρετική συμβολή του Δρ Freilich στην αποστολή, αλλά και τη δια βίου αφοσίωσή του στην κατανόηση του πλανήτη μας.

Ενώ το Sentinel-6 είναι μία από τις οικογένειες των αποστολών Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υλοποίησή της είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής συνεργασίας μεταξύ της ESA, της Eumetsat, της NASA και της NOAA, με τη συνεισφορά της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES.

Από την άφιξή του στο χώρο εκτόξευσης στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Sentinel-6 Michael Freilich έχει δοκιμαστεί διεξοδικά, τροφοδοτηθεί και συνδεθεί στον προσαρμογέα εκτόξευσης, ενθυλακώθηκε στο φέρινγκ πυραύλων και τώρα κυκλοφόρησε στον πύργο εκτόξευσης και ενσωματώθηκε στα υπόλοιπα του πυραύλου.

Με την πρόβα για το φόρεμα της εκτόξευσης και όλους και όλα στη θέση τους, είναι πλέον σχεδόν η ώρα για την απογείωση.

Παρακολουθήστε ζωντανά την εκτόξευση

Συντονιστείτε στο  ESA Web TV  ή στο  ESA Facebook  από τις 17:45 CET (08:45 PST) και μετά για να παρακολουθήσετε την κυκλοφορία ζωντανά.

Κάντε κλικ  εδώ  για να δείτε το διαδραστικό κιτ πολυμέσων για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την κυκλοφορία.

Συμμετάσχετε στη συνομιλία online με τα hashtags # Sentinel6 και #SpaceCare

Για ζωντανές ενημερώσεις, ακολουθήστε:  @esa_eo    @esa   @esaoperations

Facebook Comments