Χωρίς μάσκα σε ανοιχτούς χώρους – Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας και τα self tests για τους εμβολιασμένους

Το τέλος στην χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από αύριο στις 5 το πρωί, εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός, αλλά και την καθολική άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας από την Δευτέρα 28 Ιουνίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Η νέα αυτή χαλάρωση των περιορισμών θα αφορά  όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Αντίθετα η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε δημόσιους κλειστούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Β. Παπαευαγγέλου: Τέλος το self test για τους πλήρως εμβολιασμένους

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, που έγινε στο Υπουργείο Υγείας.

Τόνισε ότι τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς η πανδημία δείχνει να συρρικνώνεται, μειώθηκε ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων κατά 35%, ενώ η διάμεση ηλικία είναι τα 32 έτη. Επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1.3 %.

H κ. Παπαευαγγέλου, τόνισε πως η χρήση της μάσκας αποτελεί βασικό μέτρο ατομικής προστασίας, είπε και δεν θέλουμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες και ανέφερε ότι  ισχύει η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης δήλωσε ότι 22 εκατομμύρια δηλώσεις self test δηλώθηκαν στη σχετική πλατφόρμα και σχολίασε ότι η χρήση τους σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, δημιουργούν θετική εικόνα. Συνολικά στις δομές υγείας γίνονται 31.000 self test σε ημερήσια βάση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υπάρχει προβληματισμός για ορισμένες περιοχές που δεν έχει προσχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός, ενώ οι περισσότερες περιοχές της χώρας είναι πράσινες ή κίτρινες.
Έκανε έκκληση να προσέλθουν για εμβολιασμοί οι άνω των 50 ετών, καθώς πρόκειται για τις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τις δυσμενείς συνέπειες της διασωλήνωσης και του κινδύνου για τη ζωή τους.
Ανέφερε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα έχουν υποχρέωση να κάνουν το εβδομαδιαίο self test, αλλά η επιτροπή αποφάσισε, συνεκτιμώντας τις θερμοκρασίες και την πορεία των εμβολιασμών, να συνεχιστεί η χρήση της με τους όρους που ανέλυσε ο Ν. Χαρδαλιάς στη συνέχεια.

 


ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

Facebook Comments