Παρουσιάστηκε, στα Καλύβια, το βιβλίο του Πέτρου Φιλίππου για τον Πέτρο Φουρίκη

 

Σε μια όμορφη εκδήλωση στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού, στα Καλύβια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 18 Νοεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός – λαογράφος – γλωσσολόγος ΠΕΤΡΟΣ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗΣ (1878-1936)», την επιμέλεια του οποίου είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Συγγραφέα, Ποιητή Γιώργο Ρούσκα.

Για το βιβλίο μίλησαν οι : Φάνης Καπαραλιώτης, Ερευνητής, Ιστοριοδίφης, Χρήστος Μυλωνάς, Συγγραφέας, Συλλέκτης, Νίκος Παντελίδης, Αν. Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρομάχη Οικονόμου, Δ/ντρια Ερευνών Κέντρο Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, Ζωή Μάργαρη, Δρ. Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας – Εθνολογίας, Ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, Πέτρος Φιλίππου, Φιλόλογος, Αρχαιολόγος, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι Γιάννης Πρόφης, Ευανθία Κιάκο και Ευάγγελος Φιλίππου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Πέτρος Φιλίππου αναφέρθηκε τόσο στο κίνητρο που τον ώθησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να ξεκινήσει την έρευνα για τη ζωή και το έργο του Φουρίκη, όσο και στις πολυετείς προσπάθειές του για τη συγκέντρωση υλικού για τον σπουδαίο αυτόν επιστήμονα. Τόνισε δε ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου εκπορεύεται από την αγάπη και τον σεβασμό για τον μεγάλο διανοούμενο και ερευνητή αλλά και την επιθυμία για την ανάδειξη και τη συμβολή στη γνώση της ιστορίας της καταγωγής και του πολιτισμού των Αρβανιτών της Αττικής και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου, των οποίων η παρουσία στον ελλαδικό χώρο δεν έχει βρει ακόμα τη θέση της στο επίσημο εθνικό ιστορικό αφήγημα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Φιλίππου ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλλαν και βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.

Επίσης προβλήθηκε video από το χωριό Strigari, όπου ο Σπύρος Μπρέμπος ερμηνεύει το τραγούδι «o e bukura More», που δηλώνει τη νοσταλγία και την αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους, τον Μοριά.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Σπύρο Μπρέμπο, ο οποίος ερμήνευσε το τραγούδι «Πηλός» και άλλα Αρβανίτικα τραγούδια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Νάσος Αθανασίου, Γιώργος Βλάχος, οι Δήμαρχοι Σαρωνικού, Μαρκοπούλου και Λαυρεωτικής, ο περιφερειακός σύμβουλος κος Αγγελόπουλος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Αττικής κος Γιάννης Σγουρός και πλήθος κόσμου.

DSCN1738 DSCN1740 DSCN1745 DSCN1751 DSCN1754 DSCN1758 DSCN1761 DSCN1757 DSCN1766 DSCN1772 DSCN1778

Facebook Comments