Δρομολογείται η σύσταση Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου

%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7%cf%82_1
Γενική Συνέλευση για τη σύσταση του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου στη Νέα Μάκρη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Περιφέρεια Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνα Θανοπούλου, ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης και εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας – Πικερμίου, εκ μέρους του Δήμου Μαραθώνα η Δημοτική Σύμβουλος Αναστασία Ρίζου, κλιμάκιο του ΟΚΑΝΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ευάγγελο Καφετζόπουλο, αλλά και εκπρόσωποι του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νέας Μάκρης, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μαραθώνα και της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ).
Στην εισήγησή τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Φιλίππου και κα Θανοπούλου, αφού αναφέρθηκαν στη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και την αναγκαιότητα μιας τέτοιας δομής, μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η σύσταση του Κέντρου Πρόληψης που θα έχει ως βασικό στόχο όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, αλλά και να αποτελέσει την απαρχή μιας συνολικότερης προσπάθειας για όλη την Ανατολική Αττική. Επισήμαναν δε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα συνδράμει τη λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου με το ποσό των 40.000 ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο αυτό είναι το πρώτο στην Ανατολική Αττική και το 77ο σε όλη την Ελλάδα (σήμερα λειτουργούν 76 Κέντρα Πρόληψης, τα οποία καλύπτουν 50 νομούς της χώρας, με πιο πρόσφατο στην Περιφέρεια Αττικής το Κέντρο Πρόληψης στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά).

Στη συνέχεια ακολούθησε τοποθέτηση από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε τις δράσεις και τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου Κέντρου Πρόληψης στην κατεύθυνση της πρόληψης κατά των εξαρτήσεων με κύρια αιχμή τα ναρκωτικά. Αμέσως μετά συζητήθηκαν τα διαδικαστικά θέματα και τα βήματα που απαιτούνται (καταστατικό, Δ.Σ., Επιστημονικό Πρόγραμμα, οικονομικός προϋπολογισμός κλπ) για να μπορέσει να ξεκινήσει η λειτουργία του 1ου Κέντρου Πρόληψης στην Ανατολική Αττική.
Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης, βασισμένα στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας, και επιδιώκουν την ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό την ενεργοποίησή τους στον αγώνα της πρόληψης. Τα προγράμματα που αναπτύσσουν τα Κέντρα Πρόληψης απευθύνονται: σε γονείς, σε μαθητές και εφήβους, σε στρατευμένους, σε αθλητικούς συλλόγους και ομάδες, σε επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα (πχ. εκπαιδευτικούς, προπονητές, αστυνομικούς, επαγγελματίες υγείας, ιερείς, στρατιωτικούς, σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (πχ. παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μειονοτικές ομάδες, φυλακισμένους), στην ευρύτερη κοινότητα.
Οι στόχοι των Κέντρων Πρόληψης, ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθύνονται και τη διάρκεια της παρέμβασης, είναι: α). η ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που να αντιστέκονται στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (πχ. τζόγος, διαδίκτυο), β). η συμβουλευτική και η υποστήριξη της οικογένειας με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας, γ). η ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων σε θέματα πρόληψης, η ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου και η ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών –μαθητών, δ). η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα και ε). η πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας.

Facebook Comments