Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Οδησσού Gennadiy Trukhanov

photo odyssosΤους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τον ελληνικό με τον ουκρανικό λαό επιβεβαίωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με τον Δήμαρχο Οδησσού Gennadiy Trukhanov, κατά τη σημερινή συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησαν στα γραφεία της Ένωσης.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Αντιδήμαρχος Οδησσού Pavel Vugelman και ο Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γ. Κρεμλής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τρόποι συνεργασίας των αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών, για τη δρομολόγηση κοινών πρωτοβουλιών και συνεργειών αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με στόχο την ενίσχυση   των τοπικών κοινωνιών.

Ειδικότερα συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το επιχειρείν αλλά και ο τουρισμός, με έμφαση στον Τουρισμό Υγείας ο οποίος αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική και στις δύο χώρες.photo odyssos 1

Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος το συναισθηματικό δέσιμο με την πόλη της Οδησσσού εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας του ελληνικού στοιχείου αλλά και της φιλοξενίας στην πόλη της Φιλικής Εταιρείας, επισήμανε στον κ. Trukhanov πως Αθήνα και Οδησσός είναι δύο πόλεις που τους ενώνουν πολλά και πρόσθεσε πως θα βαδίσουν μαζί σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους και να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Οδησσού ενημέρωσε τον κ. Πατούλη για τη δρομολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία με αιχμή την αποκέντρωση και του εξέφρασε τη βούληση να συνεργαστεί με την ελληνική αυτοδιοίκηση για την προώθηση δράσεων με αναπτυξιακό πρόσημο. Παράλληλα τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Οδησσό στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.photo odyssos 2

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με τον Δήμαρχο Οδησσού είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε γόνιμες ιδέες και προτάσεις συνεργασίας με στόχο να ισχυροποιηθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στις δύο χώρες και να λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης των εθνικών οικονομιών.

Σε αυτή την κατεύθυνση και εξετάσαμε τη δρομολόγηση κοινών δράσεων σε τομείς όπως το επιχειρείν αλλά και ο Τουρισμός Υγείας, ο οποίος αναπτύσσεται ταχέως και στην Οδησσό με στόχο να καταστεί και στις δύο χώρες βραχίονας ανάπτυξης και διεύρυνσης των προοπτικών των τοπικών κοινωνιών.

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως η δύναμη της Αυτοδιοίκησης είναι οι συνεργασίες. Με την πόλη της Οδησσού μας ενώνουν πολλά. Η πολυπληθής παρουσία των Ελλήνων στην πόλη είναι για εμάς πηγή έμπνευσης, αισιοδοξίας και προοπτικής.

Η ΚΕΔΕ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών».

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν δώρα.

 

Facebook Comments

Συνάντηση Πατούλη με τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ρομά

img_9681Τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι Ρομά στην προσπάθεια ενσωμάτωσης τους στον κοινωνικό ιστό, ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη ο νέος Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ρομά Β. Πάντζος.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ μετείχαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της κοινότητας των Ρομά Ε. Δημητρίου και η υπεύθυνη θεμάτων υγείας μητέρας και παιδιού της Περιφέρειας 2470 του διεθνούς Rottary Μ. Οικονόμου.

Η συζήτηση εστιάστηκε στη συνέχιση των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης των Ρομά στην Ελλάδα, με αιχμή τα ζητήματα στέγασης, εκπαίδευσης, αλλά και ιατρικής περίθαλψης.

Ειδικότερα ο κ. Πάντζος επισήμανε πως η περιθωριοποίηση των Ρομά συνεχίζει να υφίσταται και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κεντρική διοίκηση προκειμένου να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες αλλά και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους Έλληνες.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην Ελλάδα, είναι η άμεση καταγραφή του πληθυσμού τους, προκειμένου τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η κεντρική διοίκηση να έχουν μία σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης τους και ένταξη τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Διαχρονικά οι Ρομά είναι από τις πλέον αδικημένες κοινωνικές ομάδες. Παρά τις καλές προθέσεις και κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με σχέδιο και υπευθυνότητα τα προβλήματα τους.

Είναι απαραίτητο επιτέλους η χώρα μας να διαμορφώσει μία εθνική στρατηγική και να δρομολογήσει ολοκληρωμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση τους με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες, τη ίδια ώρα που θα διατηρείται η φυλετική τους συνοχή και η πολιτισμική τους ταυτότητα.

Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα υφίσταται πολλαπλό κοινωνικό αποκλεισμό στους τομείς της στέγασης, της απασχόλησης, της υγείας και της εκπαίδευσης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η ΚΕΔΕ θα είναι συνοδοιπόρος στην προσπάθεια τους να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους. Θα συνεργαστούμε προκειμένου από κοινού να επεξεργαστούμε προτάσεις και λύσεις στην κατεύθυνση της βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Οι Ρομά δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας».

Facebook Comments