Ειδική συνεδρίαση του Δ.Συμβουλίου για τα σχολεία ζήτησε ο Γ. Θεοδωρακόπουλος

%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%b7%cf%82

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού .Συμβουλίου του δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης για τα σχολεία ζήτησε σε ανακοίνωσή του,  ο Γιάννης  Θεοδωρακόπουλος.

Η ανακοίνωση:

Το επίπεδο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μας έχει πολλές φορές πέσει χαμηλά. Σε ελάχιστες πλέον συνεδριάσεις καταπιάνεται με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της. Η ευθύνη του δημάρχου και του προέδρου σε αυτή την υποβάθμιση προφανώς είναι καθοριστική. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που ένας κάτοικος εμφανιστεί την ώρα του πολίτη και μιλήσει για κάποιο πρόβλημα κινδυνεύει με εχθρικές αντιδράσεις από τον ίδιο το δήμαρχο.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, η μεγαλύτερη δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης και οι εκπρόσωποί της στο Δ. Σ. (ο επικεφαλής Γιάννης  Θεοδωρακόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Μπαλαδεράνος, Ν. Σοκορέλη) πάντοτε προσπαθούν να συμβάλουν στην αναβάθμισή του ρόλου του Δ.Σ. με προτάσεις, παρεμβάσεις και γόνιμη κριτική και αποφεύγουν τις οξύτητες και τις προσωπικές αναφορές. Μας ενδιαφέρουν επάνω από όλα η πόλη και η αναζήτηση λύσεων στα προβλήματά της, τα οποία με αυτή τη διοίκηση δυστυχώς αυξάνονται.

Στο πνεύμα αυτό στο τελευταίο Δ.Σ. προτείναμε να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εντός μηνός, για να συζητηθούν όλα τα θέματα των σχολείων του δήμου μας.

Στην εισήγησή του, ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, πρώην δήμαρχος Πεύκης, στην θητεία του οποίου (2007-2011) τα σχολεία της πόλης ανακαινίστηκαν ριζικά και αναβαθμίστηκαν λειτουργικά, υπογράμμισε ότι «στα θέματα της παιδείας και των σχολείων δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε ποτέ αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να επιδεικνύεται εκ μέρους της δημοτικής αρχής αδιαφορία για την επίλυση βασικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα εφέτος που οι μικρές έστω εργασίες άρχισαν μετά την έναρξη των μαθημάτων. Όπως και δεν θα επιτρέψουμε να μεταφέρονται οι ευθύνες του δήμου για τις βασικές ανάγκες λειτουργίας των σχολείων στις πλάτες των γονέων, κάτι που έχει γίνει σύστημα στο δήμο μας από το 2011 έως σήμερα».

Η πρόταση εκ μέρους της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι να διεξαχθεί άμεσα μια μεγάλη και οργανωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο  στην οποία θα συμμετάσχουν

  • Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων,
  • Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων,
  • Οι Διευθυντές των σχολείων.
  • Οι σύλλογοι των διδασκόντων,
  • Τα δεκαπενταμελή των μαθητών,
  • Τα μέλη των σχολικών επιτροπών και
  • Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και φυσικά
  • Όποιος πολίτης ενδιαφέρεται για τα σχολεία.

 

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος έδωσε επιγραμματικά την περίληψη των βασικών θεμάτων που πρέπει να τεθούν προς συζήτηση γιατί όπως είπε τα προβλήματα είναι και πολλά και μεγάλα.

ΘΕΜΑ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ: Από το 2011 εξαγγέλλεται η άμεση κατασκευή νέων σχολείων αλλά έξη χρόνια τώρα επαναλαμβάνονται οι υποσχέσεις. Στην περιοχή του εργοστασίου Βενέτη στη Λυκόβρυση που μας έλεγαν ότι όλα είναι έτοιμα και το 2010 είχαν προεκλογικά τοποθετηθεί και πινακίδες, αντί για σχολεία έφτιαξαν …λαχανόκηπο. Στην Κάτω Πεύκη το οικόπεδο που είχε δεσμευτεί επί Γιάννη Θεοδωρακόπουλου προσφάτως …αποδεσμεύτηκε. Το οικόπεδο που είναι συνιδιοκτησία με την εκκλησία στη Σωκράτους ακόμα δεν προχώρησε. Τα σχολεία της Λυκόβρυσης που θα γίνουν στο Ηλιακό Χωριό είναι ακόμα μακριά.

 

ΘΕΜΑ ΑΙΘΟΥΣΩΝ: Υπάρχουν παντού ελλείψεις με συνέπεια να μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας χώροι που δεν καλύπτουν τις ελάχιστες προδιαγραφές. Στη Λυκόβρυση, λόγω αδιαφορίας του τέως δημάρχου χρησιμοποιούνται κοντέϊνερ για σχολικές αίθουσες. Εξ άλλου το νηπιαγωγείο στο κέντρο της πόλης (οδός Λέλας Καραγιάννη) στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο και ακατάλληλο κτίριο

ΘΕΜΑ ΤΩΝ … ΧΟΡΗΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ: Την οικονομική ευθύνη για τη σωστή        λειτουργία των σχολείων πρέπει να αναλάβει ο δήμος όπως έχει και υποχρέωση. Πρέπει να σταματήσει η τακτική της εγκατάλειψης που παρατηρείται από το 2011 όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή Φωκιανού. Μια τακτική που ανάγκασε τους γονείς να γίνουν χορηγοί ακόμη και στα βασικά προβλήματα των σχολείων. Εξ άλλου υπάρχουν κονδύλια στο δημοτικό φόρο που είναι αποκλειστικά για τα σχολεία. Πού πάνε; Και πού πάνε τα χρήματα από την αύξηση κατά 54% του δημοτικού φόρου που αποφάσισε πέρυσι η διοίκηση Μαυρίδη;

ΘΕΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ: Τα σχολεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έχουν κάθε ημέρα προβλήματα και ανάγκες. Ο δήμος έχει υποχρέωση να λύνει ΑΜΕΣΑ κάθε πρόβλημα. Όμως τις περισσότερες φορές είναι απών.

ΘΕΜΑ  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ: Η καθαριότητα αποτελεί το μεγαλύτερο βραχνά των σχολείων. Με τις υπάρχουσες καθαρίστριες το πρόβλημα δεν λύνεται αποτελεσματικά. Ο δήμος οφείλει να ασχοληθεί με το πρόβλημα πιο σοβαρά και πιο υπεύθυνα.

ΘΕΜΑ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ: Τα περισσότερα σχολεία, για να μην πούμε όλα, αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις στα εποπτικά μέσα, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών. Το 2010 η διοίκηση Θεοδωρακόπουλου είχε αγοράσει σε όλα τα σχολεία της Πεύκης τους πρώτους διαδραστικούς πίνακες. Συνέχεια δεν υπήρξε από τους επόμενους δημάρχους. Γιατί; Επί πλέον δεν έχει γίνει σήμερα καταγραφή των στοιχειωδών αναγκών των σχολείων μας.

ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες για την υποβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας η οποία είναι απαραίτητη και για την μετακίνηση των μαθητών προς και από τα σχολεία αλλά και για τις υπόλοιπες μετακινήσεις των μαθητών μέσα στην ημέρα (φροντιστήρια, αθλητισμός, κοινωνικές δραστηριότητες κλπ). Τα 28 δρομολόγια την ημέρα που είχε το 2010 η δημοτική αρχή Θεοδωρακόπουλου κουτσουρεύτηκαν σήμερα στα τέσσερα. Πλήρης δηλαδή απαξίωση.

ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ: Σε πολλά σχολεία τα προαύλια δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα για τις αθλητικές δράσεις. Επίσης παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις στα αθλητικά υλικά.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος τόνισε ότι εφέτος οι περιορισμένες εργασίες που είχαν προγραμματιστεί στα σχολεία άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και πάντως μετά το Αγιασμό. Επίσης ανέφερε ότι προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι στελέχη του δήμου άσκησαν ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο διευθυντών σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε ακόμα και τηλεφώνημα σε στυλ …επίπληξης σε διευθυντή (ντρια) σχολείου που είχε πει στη συγκέντρωση του δημάρχου ότι στο σχολείο δεν είχε μπει ούτε καρφάκι όλο το καλοκαίρι. Ενώ σε άλλο διευθυντή (ντρια) είχε ειπωθεί ότι θα του (της) ζητηθούν να πληρώσει τις κλειδαριές που άλλαξε υποχρεωτικά στο σχολείο.

Ο επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, κλείνοντας, ζήτησε από το δήμαρχο να επισπεύσει την ειδική αυτή συνεδρίαση και όλοι μαζί στο δημοτικό συμβούλιο σε κλίμα συνεννόησης και όχι αντιπαλότητας να συζητήσουμε και να δώσουμε λύσεις στο μεγάλο αυτό ζήτημα των σχολείων του δήμου μας.   

Facebook Comments