Παρατηρήσεις του Φιλοζωϊκού Σωματείου Μεριμνώ για το νέο Σχέδιο Νόμου “Άργος”

Γράφει η Άννα Τσαλίκη  Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Σωματείου Μεριμνώ με έδρα το Μαρκόπουλο Μεσογαίας 
Σ σκέψεις γύρω από το νέο Σχέδιο Νόμου για τα ζώα συντροφιάς “Άργος” που έχει ανέβει σε δημόσια διαβούλευση.
Για μας τους ανθρώπους της Πρώτης γραμμής είναι σημαντικό να έχουμε ένα δυνατό Νομικό πλαίσιο προστασίας των αδέσποτων πλασμάτων που με ανθρώπινη υπαιτιότητα βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται και βασανίζονται καθημερινά .
” Σχέδιο Νόμου Άργος!
Χρόνια προσμονής, δυνατού πλαισίου Νόμου, από τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής , χρόνια καθημερινής πάλης ενάντια σε κάθε λανθασμένη ανθρώπινη νοοτροπία , σε κάθε κακοποίηση, χρόνια αγωνίας μέσα από ατελείωτες άκαρπες συζητήσεις με Δήμους για εφαρμογή του Νόμου, χωρίς σταματημό..
Και θα περίμενε κανείς να γίνει μια νέα Αρχή προς όφελος των αδέσποτων! Θα περίμενε κανείς να δει ένα Νόμο που να περιλαμβάνει ΕΛΕΓΧΟ .Έλεγχο στους Δήμους , έλεγχο και στα Σωματεία , έλεγχο σε κάθε εμπλεκόμενο.
Σε όλο το Σχέδιο υπάρχει απουσία ελέγχου ! Τον έλεγχο που θα μπορούσε να έχει κάλλιστα τμήμα της Αστυνομίας , η οποία μέχρι σήμερα αγνοεί ακόμα και τον υπάρχοντα Νόμο και πως πρέπει να πράξει σε κακοποιήσεις , σε μη συμμόρφωση του Νόμου , όχι από δόλο φυσικα, ΄αλλά από έλλειψη σαφών οδηγιών και σαφούς πλαισίου !
Η Ελλάδα με πανευρωπαΪκή πρωτιά στις κακοποιήσεις, δεν έχει όργανο υπεράσπισης των ζώων , δεν έχει τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στην αστυνομια  που να γνωρίζει και να ερμηνεύει τον Νόμο , να κατευθύνει τους αστυνομικούς, που πολλές φορές δεν γνωρίζουν τι και πως οφείλουν να πράξουν

Άρθρο 7! Υποχρεώσεις των Δήμων . Πολλές και πολύ σημαντικές!  Ποιος όμως τους ελέγχει; Οι Νομαρχίες ; Όχι φυσικά ! Έχουν περιορισμένες αρμοδιότητες ως προς τον έλεγχο ! Ο Νόμος προστατεύει τους Δήμους που παρανομούν διαρκώς! Εικόνες ντροπής προβάλλουν καθημερινά στους δέκτες μας! Ποιος μπορεί να ελέγξει τους Δήμους που έχουν συνολικά αποτύχει στη διαχείρηση των αδέσποτων ζώων;

Τα σωματεία; όχι φυσικά ! και σε αυτό το Σχέδιο Νόμου έχουν ένα  μικρό κομμάτι ελέγχου παρόλο που αυτά με τους εθελοντές τους ουσιαστικά διαχειρίζονται τα αδέσποτα και προσπαθούν αγωνιωδώς με τα φτωχά τους μέσα να προασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων. Υπενθυμίζεται ότι η μοναδική δυνατότητα που δίνεται μέχρι τώρα στα σωματεία είναι μέσω της 5μελούς επιτροπής , που όμως δεν συστήνεται σε όλους τους Δήμους παρόλο που και ο προηγούμενος Νόμος το διατάσσει! Και πάλι δεν ανοίγει ρουθούνι , όπως ο λαός μας συνηθίζει να λέει!

Η 5μελής λοιπόν προσπαθεί  να πείσει  τον εκάστοτε Δήμο να μη παρανομεί! Προσπαθεί να πιέσει να διαθέτει μεγαλύτερα κονδύλια για προγράμματα διαχείρησης αδέσποτων ! Με μεγάλους χαμένους τα αδέσποτα (και ειδικά τις γάτες που φαίνεται στη μεγαλύτερη επικράτεια να μην υπάρχουν με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα ),και μεγάλους απογοητευμένους τους εθελοντές !
Επιθετικά ζώα! Δεν υπάρχει επιθετική, όπως λέγεται, συμπεριφορά που να μη διορθώνεται με τη βοήθεια της εκπαίδευσης. Όμως αντί αυτή να προτείνεται και να επιβάλλεται ως λύση για διόρθωση συμπεριφορών , αναφέρεται ως προαιρετική οδηγώντας έτσι και σε άλλες αυθαιρεσίες από τους Δήμους, που αφορμή ψάχνουν για ευθανασίες.
Απουσία ελέγχου αλλά και παρουσία με το άρθρο 33 το  οποίο είναι θετικό αλλά ελλιπές : ” Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών συγκροτείται επταμελής Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης. Η Επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο που είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και έξι (6) ακόμη τακτικά μέλη ως εξής:
(α) έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου,
(β) έναν (1) εκπρόσωπο φιλοζωικού σωματείου ή φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων και έχουν πολυετή δράση και αναγνωρισμένη προσφορά,
(γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη
(δ) δύο (2) εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και
(ε) τον προϊστάμενο του τμήματος Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών”
Ωραία προσπάθεια του Νομοθέτη να καλύψει το κενό της έλλειψης ελέγχου…όμως Αλήθεια τώρα ! Ποια τα κριτήρια της αναγνωρισμένης προσφοράς; Μέχρι τώρα ποιος ελέγχει την προσφορά και τη δράση ενός φιλοζωϊκού Σωματείου; Και ποιος θα την ελέγχει από εδώ και πέρα , όταν όλη η εργασία του σωματείου περνάει μέσα από τα στοιχεία του Δήμου; Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι το Μεριμνώ το 2020 διαχειρίστηκε μεταξύ άλλων και βρήκε υιοθεσίες σε 153 κουτάβια που γεννήθηκαν από αδέσποτες μάνες του Δήμου μας, αυτό όμως είναι καταγεγραμμένο στα δικά του αρχεία , ενώ ο Δήμος φαίνεται να έχει παράγει έργο! Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει πρόσβαση του νόμιμου σωματείου στα πεπραγμένα και στη βάση δεδομένων από ένα και μόνο συγκεκριμένο χρήστη που να καταγράφει τη δράση υιοθεσιών αλλά και περιθάλψεων , προσφορών απέναντι στα αδέσποτα εκεί που ο Δήμος είτε αρνείται είτε για άλλους λόγους δεν συμμετέχει.
Άρθρο 6. Κι εδώ απουσία ελέγχου . Μεγάλος φόβος εκφράζεται για τις εισαγωγές που δεν ελέγχονται . Έτσι αν κάποιος είναι ερασιτέχνης εκτροφέας με μητρώο όμως καταχωρημένο των ζώων και των χαρακτηριστικών του ( δυσπλασίες) αποκλείεται , ελοχεύει μέγας κίνδυνος παράνομων εισαγωγών και δημιουργίας νέων αδέσποτων . Το άρθρο αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί δεδομένης της απουσίας ελέγχου! Μέγας κίνδυνος και για όλους αυτούς που κάνουν υιοθεσίες παράνομες και λειτουργούν”μαγαζάκια” εις βάρος των ζώων . Στα 10 χρόνια ασχολίας μου με τα αδέσποτα , έχω συναντήσει τραγικές καταστάσεις από “σωτήρες” ζώων . Το Σχέδιο Νόμου δεν περιέχει ίχνος ελέγχου για όλους αυτούς που δεν συντάσσονται ως νόμιμο σωματείο ή ως μέλη νόμιμου σωματείου και δρουν ανεξέλεγκτα κερδοσκοπούν πολλές φορές εις βάρος των αδέσποτων !
Η ελπίδα υπάρχει ! Είναι εδώ ! ακούστε τη φωνή μας !Ο εθελοντής δίνει την ψυχή του, δεν αμείβεται υλικά , μόνο ηθικά! Η αγάπη δεν πληρώνεται υλικά !
Ο εθελοντής αφήνει πίσω την οικογένειά του, δεν έχει ποτέ χρόνο για τον εαυτό του , ενώ τις περισσότερες φορές εργάζεται και προσφέρει ακόμα και τον μισθό του προκειμένου να μην εκθέσει σε κίνδυνο αυτούς που προστατεύει!
Σκεφτείτε μόνο αυτό που προανέφερα! 153 κουτάβια το 2020 βρήκαν σπίτι . Πόσα τηλέφωνα , πόσες συναντήσεις για να γίνει υιοθεσία, πόσος κόπος να μεγαλώσουν , να μην αρρωστήσουν , να τραφούν κλπ μέχρι να βρούν σπίτι…
Δύο μέρες με έναν εθελοντή και θα το νοιώσετε!!!!!!!!!!!!
Σας ευχαριστώ που με αφήσατε να μοιραστώ κάποιες από τις αγωνίες μου μαζί σας
Για το Μεριμνώ 
Άννα Τσαλίκη, Πρόεδρος ΔΣ
Facebook Comments