Γιασσημάκης: Ο παραλιακός δρόμος από το Μαραθώνα και οι υποδομές που θα αλλάξουν τη ζωή μας στο Δήμο Ωρωπού

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης του Δημάρχου του Δήμου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alert γίνεται αναφορά στον καθαρισμό των παραλιών από την οικολογική καταστροφή που έγινε από τις πλημμύρες στην Εύβοια το ξημέρωμα της 9ης Αυγούστου, για την κατάργηση των απ΄ ευθείας αναθέσεων που είχε ως πρακτική η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, για το έργο ζωής που θα γίνει με το δρόμο που θα ενώνει παραλιακά τη Νέα Μάκρη με τον Ωρωπό, για την επένδυση που γίνεται με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής στη διαχείριση των σκουπιδιών και στη διαχείριση των ρευμάτων ανακύκλωσης, για τις προτάσεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», την ηλεκτροκίνηση, την επικοινωνία του Δήμου και το μεγάλο όνειρο του ιδίου και της νέας Δημοτικής Αρχής για το μέλλον του Δήμου Ωρωπού:
-Σχετικά με την διαχείριση της μεγάλης οικολογικής καταστροφής τον περασμένο Αύγουστο με τα φερτά υλικά από την Εύβοια λόγω της θεομηνίας:
«Πράγματι το καλοκαίρι για τους επιχειρηματίες του Δήμου Ωρωπού και ειδικά του Ωρωπού και του Χαλκουτσίου σταμάτησε στις 8-9 Αυγούστου. Υπήρξαν τόνοι φερτών υλικών που κατέκλυσαν όλη την παραλία. Άμεσα κινηθήκαμε και με τη βοήθεια της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη κάναμε τους καθαρισμούς. Μέσα σε τέσσερις ημέρες καθαρίσαμε το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας. Απομακρύναμε γύρω στις 1.200 νταλίκες φερτά υλικά. Έστειλε η Περιφέρεια 27 οχήματα και 25 οχήματα που νοίκιασε ο Δήμος για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε. Ήταν ένας άθλος. Μέσα σε τέσσερις ημέρες καταφέραμε να επαναφέρουμε την κανονικότητα στο μεγαλύτερο σύνολο της παραλίας. Το σύνολο της παραλίας καθαρίστηκε σε 10 ημέρες. Το μεγάλο στοίχημα ήταν η απομάκρυνση των υλικών αυτών με 40-50 δρομολόγια την ημέρα και πραγματικά ήταν και αυτό ένας άθλος».
-Σχετικά με τα άθλια οικονομικά του Δήμου που παρέλαβε και την παγιωμένη πρακτική των απ΄ευθείας αναθέσεων που πλέον αποτελεί παρελθόν δήλωσε:
«Όταν αναλάβαμε βρήκαμε έναν προϋπολογισμό στημένο πάνω σε απ΄ευθείας αναθέσεις. Δεν υπήρχαν χρήματα, δεν υπήρχαν κωδικοί, είχαν εξαντληθεί. Λειτουργήσαμε σύμφωνα με αυτά που βρήκαμε. Πλέον ο Δήμος μας μπαίνοντας σε μία σειρά μπορεί και έχει ξεκινήσει να κάνει διαγωνισμούς για κάθε τι που θέλουμε να προμηθευτούμε, είτε είναι λαμπτήρες, είτε υδραυλικά ύδρευσης, είτε υλικό εορταστικού εξοπλισμού ή οτιδήποτε χρειάζεται για να λειτουργήσει ο Δήμος μας. Πεποίθηση μας είναι πως πρέπει να λειτουργήσουμε μόνο με διαγωνισμούς εκτός κι αν είναι κάτι έκτακτο ή δεν προλαβαίνουμε. Έτσι στήνουμε και τον προϋπολογισμό του 2021, μόνο με διαγωνισμούς».
-Το έργο ζωής του παραλιακού δρόμου Νέας Μάκρης – Ωρωπού που θα αλλάξει το Δήμο Ωρωπού:
«Ήταν ένα όνειρο ετών για πολλούς. Θα βοηθήσει πάρα πολύ και θα είναι ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης. Θα επικοινωνεί η Νέα Μάκρη με τον Ωρωπό με έναν δρόμο κοντά στη θάλασσα. Θα είναι μία ευχάριστη διαδρομή, θα είναι ένα έργο ανάπτυξης που θα δώσει ζωή σε όλη τη διαδρομή και θα αναπτύξει την περιοχή και θα δώσει κίνητρα σε νέες επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις».
-Για τις νέες υποδομές και την προσέλκυση νέων δημοτών:
«Ναι, πιστεύω πως ο Δήμος Ωρωπού είναι ένα μέρος που μπορεί να προσελκύσει νέους δημότες. Θα πρέπει όμως να τους δώσουμε κίνητρα για να έρθουν να μείνουν. Να βρουν έναν τόπο που θα έχει υποδομές και θα είναι ευχάριστος στη διαμονή για μόνιμη κατοικία είτε ως επισκέπτες. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και ο μεγάλος στόχος είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το στόχο. Αυτό προϋποθέτει την άμεση δημιουργία υποδομών και νέο σχεδιασμό στη λειτουργία του Δήμου».
-Σχετικά με το κεφάλαιο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων και την ανακύκλωση είπε:
«Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής και του Γιώργου Πατούλη πήραμε ένα απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα και καφέ κάδους, λειτουργούμε παράλληλα ρεύματα ανακύκλωσης. Είμαστε στο σχεδιασμό ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα απαραίτητα ρεύματα ανακύκλωσης, γυαλί, πλαστικό, βιοαπόβλητα και αυτό πέρα από το οικολογικό κομμάτι θα βοηθήσει το Δήμο μας και οικονομικά. Για κάθε τόνο σκουπιδιών πληρώνουμε 50 Ευρώ συν τα έξοδα μεταφοράς συν τα διόδια. Οταν κάνουμε όμως την ανακύκλωση αυτά θα είναι δωρεάν, δεν θα χρεώνεται ο Δήμος. Ετσι θα εξοικονομήσουμε χρήματα με τα οποία θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια να λειτουργήσουμε τα ρεύματα ανακύκλωσης όπως πρέπει».
-Για τη συμμετοχή του Δήμου Ωρωπού στα προγράμματα Ανάπτυξης:
«Έχουμε ετοιμαστεί και έχουμε κάνει πολλά πράγματα και σε αυτόν τον τομέα και σύντομα θα πούμε περισσότερα. “Τρέχουμε” και την πρόσκληση για την «Έξυπνη Πόλη» του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Θέλουμε να μπορέσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εφαρμογές και πράγματα που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα του Δημότη. Είμαστε σε καλή κατεύθυνση και θα είμαστε έτοιμοι να πούμε περισσότερα».
– Για το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων:
«Και εκεί είμαστε έτοιμοι. Μέσα στον επόμενο μήνα θα καταφέρουμε να καταθέσουμε πρόταση και για την ηλεκτροκίνηση και σταθμούς φόρτισης που προβλέπονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που θα αλλάξει την ποιότητα ζωής μας».
-Σχετικά με την επικοινωνία με τους πολίτες και την επικοινωνία των έργων που κάνει ο Δήμος τόνισε:
«Είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία και για αυτό κάνουμε και θα κάνουμε ακόμα πολλά. Ο δημότης πρέπει να ενημερώνεται καθημερινά για τις ενέργειες που κάνουμε ώστε να βελτιώνουμε την καθημερινότητα του και αφορούν ουσιαστικά εκείνον. Για αυτό κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας του Δήμου».
-Για το όνειρο του Δημάρχου σχετικά με τον Δήμο Ωρωπού:
«Ονειρεύομαι μία πόλη που κάθε άνθρωπος θα έχει λόγο να ζει αξιοπρεπώς και ο επισκέπτης θα έχει επίσης λόγο για να έρχεται συχνά στο Δήμο μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές, να δημιουργηθούν κίνητρα ώστε δημότες και επισκέπτες να ζουν, να εργάζονται και να προοδεύουν σε ένα άνετο και ποιοτικό περιβάλλον που θα έχει όλες τις ανέσεις και τις υποδομές».
 
Facebook Comments