Ο Διαπολιτισμικός διάλογος και η σημασία του στη σημερινή εποχή

17352170_639697602896975_1304394024031448678_nΟι διαφορετικές κουλτούρες, η ένωση των πολιτισμών, η έννοια της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας είναι στις ημέρες μας πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Στα σταυροδρόμια των λαών οι γλώσσες, τα ήθη, τα έθιμα, αλλά κυρίως οι άνθρωποι, συναντιούνται και δημιουργούν με τον προσωπικό τους τρόπο ο καθένας το παγκόσμιο πολιτιστικό καλειδοσκόπιο. Η UNESCO Αμαρουσίου πάντα κοντά στις εξελίξεις, που οι συνέπειές τους επηρεάζουν όλους μας, διοργάνωσε στις 13/03/2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ομίλου, μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της για τη φετινή χρονιά, τη δίωρη διάλεξη με θέμα: «Ο διαπολιτισμικός διάλογος και η σημασία του στη σημερινή εποχή».

Ο κόσμος συναισθανόμενος τη σπουδαιότητα του γεγονότος κατέκλυσε από νωρίς τους συνεδριακούς χώρους της UNESCO Αμαρουσίου. Επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όσο και μετά το πέρας αυτής, αποδεικνύοντας το πόσο σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις αυτές ειδικά στην εποχή μας και στη χώρα μας, όπου το φαινόμενο της διαπολιτισμικότητας είναι μία καθημερινή πραγματικότητα.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ομιλία της κυρίας Ιωάννας Παπανικολάου- Πουσπουρίκα, Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου και από διάλεξη της κυρίας Υβόνης Σικαλά – Γραμματικού, Εκπαιδευτικού – Πολιτικής επιστήμονα.

Όπως τόνισε η  Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής, «Η UNESCO πάντοτε αναγνώριζε την αξία και την ανάγκη μιας καθολικής αποδοχής της πολιτιστικής πολυμορφίας στον κόσμο. Για την παγκόσμια οργάνωση ο διαπολιτισμικός διάλογος μεταξύ των λαών ήταν πάντα τμήμα της επιχειρησιακής στρατηγικής της. Μέσω αυτού δύναται να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, οι συγκρούσεις, ή οι διαφωνίες μεταξύ των εθνών και των λαών. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα η UNESCO προσπαθεί να φέρει κοντά τις διαφορετικές απόψεις, τις διαφορετικές μορφές έκφρασης και να χρησιμοποιήσει την ετερότητα ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό. Για την παγκόσμια οργάνωση η αναγνώριση
της αξιοπρέπειας και του σεβασμού όλων των πολιτισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας ειρηνικής κοινωνικής συμβίωσης».17342717_639697526230316_5805687838580650813_n

Η  Υβόνη Σικαλά – Γραμματικού, στη διάλεξή της τόνισε ότι «Ο διαπολιτισμικός διάλογος έχει διαδραματίσει ένα σπουδαίο ρόλο. Μας βοηθά να αποφεύγουμε εθνοτικούς, θρησκευτικούς, γλωσσικούς και πολιτιστικούς διαχωρισμούς. Μας καθιστά ικανούς να πηγαίνουμε μαζί μπροστά, να διαχειριζόμαστε τις διαφορετικές ταυτότητές μας εποικοδομητικά και δημοκρατικά, έχοντας ως βάση τις κοινές οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και να προωθήσουμε την αμοιβαία κατανόηση. Η ευρύτερη διάδοση και κατανόηση της ιδέας του διαπολιτισμικού διαλόγου αποτελούν απαραιτήτως βασικό συστατικό της καθημερινής κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής».

Εκτός από τις ομιλίες έγινε απαγγελία ποιημάτων, από μέλη της UNESCO Αμαρουσίου. Συγκεκριμένα, η  Ηλιοπούλου Κατερίνα και ο  Κεκερής Αριστοτέλης με αφορμή τη σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου στην εποχή μας απήγγειλαν τα ακόλουθα ποιήματα:

 • Απόσπασμα από το Ποίημα «Μόνωση» του Νικηφόρου Βρεττάκου
 • «Μη με φωνάζεις ξένο»  Άγνωστου Μετανάστη
 • «Να σκέφτεσαι τους άλλους» του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίζ
 • Ποίημα ανώνυμου παιδιού από την Αφρική, το οποίο προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη
  ως το καλύτερο ποίημα του 2006
 • Απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Οι Γειτονιές του Κόσμου»
 • «Στην κοιλάδα με τους Ροδώνες» του Νίκου Εγγονόπουλου
 • Απόσπασμα από το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου.

Η κυρία Αθανασιάδου Βασιλεία, υπεύθυνη υλοποίησης των προγραμμάτων και εκδηλώσεων της UNESCO Αμαρουσίου συντόνισε και υποστήριξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις εργασίες της εκδήλωσης, ενώ πολύτιμη βοήθεια προσέφερε η  Κενανίδου Ευαγγελία μέλος του Ομίλου μας.

Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία επισήμων, οι οποίοι συνεχάρησαν την UNESCO Αμαρουσίου για την πρωτοβουλία της, τονίζοντας την αναγκαιότητα να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της, υλοποιώντας αντίστοιχα πετυχημένες εκδηλώσεις.17352143_639697522896983_5183264854972344330_n

Πιο συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν:

 • Η κ. Διακολιού Μαίρη, Δικηγόρος – Ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Δ. Αμαρουσίου
 • Ο κ. Δραγάτης Κώστας, Δημοσιογράφος
 • Η κ. Γενναδίου Λία, από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF,
 • Η κ. Τσιμπιρίμπη Κλαίρη, Πρόεδρος Διαλεκτικού Ομίλου Αμαρουσίου,
 • Η κ. Κουλουριώτη Σταυρούλα, Πρόεδρος Α’ Διαλεκτικού Ομίλου Κηφισιάς,
 • Η κ. Αντωνοπούλου Μπέτυ, Πρόεδρος Β’ Διαλεκτικού Ομίλου Κηφισιάς,
 • Η κ. Κρεκούκια Δήμητρα, Επίτιμη Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου “Κασταλία”,
 • Η κ. Καλαντζή Αθανασία, Διευθύντρια Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού
  Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Facebook Comments