«Η πανδημία και ο οδικός χάρτης των εμβολισμών διεθνώς και στη χώρα μας»

H δημοτική παράταξη Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη πραγματοποίησε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:  «Η πανδημία και ο οδικός χάρτης των εμβολισμών διεθνώς και στη χώρα μας». 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ο Γιάννης Καλομενίδης, Καθηγητής, Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπεύθυνος στη Μονάδα Covid-19 στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός» και ο Γιάννης Μπασκόζος, Διευθυντής ΕΣΥ, Ειδικός Σύμβουλος Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρ. Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ.

Το άνοιγμα της συζήτησης έκανε η Αγγελική Παπάζογλου, δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα», ενώ τον συντονισμό ανέλαβε ο Παναγιώτης Πραμμαντιώτης, Φυσικός, Phd, Προϊστάμενος Τομέα Πληροφορικής της ΜΟΔ Α.Ε.

Κατά την εισαγωγική της παρέμβαση η κα Παπάζογλου αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της πανδημίας ως μια υγειονομική κρίση, με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις και στην ανακάλυψη των εμβολίων και των φαρμάκων, τα οποία οφείλουν να είναι κτήμα της ανθρωπότητας.

Η κ. Παπάζογλου, τόνισε τον ενδιαφέρον της «Κοινωνία Παρούσα» στα θέματα υγείας και εξέθεσε τα πεπραγμένα και της προτάσεις της παράταξης στα τοπικά θέματα υγείας, όπως η πρότασή μας για τη δημιουργία Τοπικού Συμβουλίου Ιατρών Κηφισιάς. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα καθολικών εμβολιασμών στους πολίτες και στην ανάγκη πλήρους και έγκαιρης ανταπόκρισης του Κράτους προς αυτό το σκοπό. Επεσήμανε ότι η ανακάλυψη και κυκλοφορία ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη μάχη που δίνει η ανθρωπότητα κατά της πανδημίας και αποτελεί την ελπίδα για όλους τους ανθρώπους στην προοπτική εξόδου από την υγειονομική κρίση. Αυτή, όμως, η ελπίδα για ζωή θα πρέπει να κρατηθεί ζωντανή και να μην αφεθεί στα γρανάζια γεωπολιτικών τακτικισμών και οικονομικών συμφερόντων εις βάρος της ανθρωπότητας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στην συμπεριφορά του ιού, την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, την λειτουργία των εμβολίων και την διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισής τους. Επεσήμανε δε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μέτρο-τομή που δίνει την δυνατότητα κάμψης της πανδημίας, καθώς η προετοιμασία τους έγινε με πρωτοφανή για τα επιστημονικά δεδομένα ταχύτητα, ενώ είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, χωρίς ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. Τόνισε, τέλος, ότι η προτεραιότητα των εμβολιασμών καθορίζεται από τα ηλικιακά κριτήρια, καθώς εμφανίζεται μεγάλη συσχέτιση της ηλικίας με τα ποσοστά θνησιμότητας, την ανάγκη για τήρηση των μέτρων προφύλαξης και μετά τον εμβολιασμό μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς και την αναγκαιότητα αύξησης της παγκόσμιας παραγωγικής δυνατότητας εμβολίων. Επίσης μας πληροφόρησε ότι γίνονται δοκιμές των εμβολίων σε μικρότερες ηλικίες και όταν αυτές ολοκληρωθούν, οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν και στα παιδιά.

Ο κ. Καλομενίδης αναφέρθηκε στην κατάσταση των εμβολιασμών και του συστήματος υγείας στην χώρα μας. Επεσήμανε ότι τα εμβόλια πρέπει να είναι μέρος της στρατηγικής ενάντια στην πανδημία, καθώς δεν είναι εφικτό να εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ταυτόχρονα, ενώ δεν γνωρίζουμε επακριβώς πόσο διαρκεί η ανοσία, ούτε πότε θα εμφανιστούν ανθεκτικά στελέχη του ιού, που θα οδηγήσουν σε επανασχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος. Παράλληλα τόνισε ότι στην διαδικασία του εμβολιασμού απασχολείται υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ελλείψεις στην αντιμετώπιση άλλων νόσων, ενώ θα ενώ έπρεπε να διεξάγεται από την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αναφέρθηκε, τέλος, στο γεγονός ότι η Ελλάδα επέλεξε ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας μόνο το lock down και όχι μια σειρά μέτρων, όπως έλεγχο της διασποράς, ιχνηλάτηση μέσω δωρεάν έγκαιρων τεστ ή στοχευμένα μέτρα σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι, τα ΜΜΜ και τα σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο παρήγαγε ανισότητες, καθώς οι αδύναμοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ ή εργάζονται σε μαζικούς χώρους, τιμωρώντας έτι περαιτέρω την φτώχεια. Κλείνοντας ο κ. Καλομενίδης τόνισε την ανάγκη για ένα ισχυρό σύστημα περίθαλψης και την κινητοποίηση των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς η Αττική βρίσκεται σε αιχμή και συνεχώς περιορίζονται κλινικές στα νοσοκομεία για να μετατραπούν σε κλινικές covid.  Η έλευση του εμβολίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τη μη λήψη άλλων μέτρων.

Ο κ Μπασκόζος αναφέρθηκε στα παγκόσμια χαρακτηριστικά της κρίσης, η οποία μεταφράζεται και ως κρίση του νεοφιλελευθερισμού, καθώς αναδεικνύει την χρόνια υποβάθμιση των πολιτικών πρόληψης, την μείωση των δαπανών για την υγεία, τις μονοπωλιακές πολιτικές στην αγορά φαρμάκων, τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, μέσω της οικιστικής επέκτασης και της δημιουργίας μεγάλων εστιών υπερμετάδοσης. Τόνισε ότι η πανδημία ήταν ένα σοκ για την ανθρωπότητα, καθώς  αξίες, προτεραιότητες και βεβαιότητες δοκιμάζονται, ενώ συνειδήσεις αλλάζουν. Καθώς εντείνονται οι ταξικές επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισής της, η προστασία της ανθρώπινης ζωής καθίσταται μέγιστη προτεραιότητα και προκρίνεται η αλληλεγγύη απέναντι στον εμβολιαστικό εθνικισμό. Σύμφωνα και με τον ΠΟΥ, οι χώρες υψηλού εισοδήματος υποτιμούν τις συνολικές ανάγκες και κάνουν δικές τους συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα την μη ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, ενώ η Γερμανία αντιτίθεται στην ιδέα άρσης της πατέντας των εμβολίων, υποστηρίζοντας ότι οι φαρμακευτικές πρέπει να στηριχτούν για να συνεχίσουν την έρευνα. Όμως τα χρήματα έχουν δοθεί από τα κράτη και το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό, άρα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα παραγωγής σε όσους μπορούν να το παράγουν. Έκρινε ως θετική την απόφαση διαπραγμάτευσης από την ΕΕ, η οποία όμως αποδείχτηκε ¨εύκολος¨ διαπραγματευτής για τις πολυεθνικές. Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή  πολιτική, ενώ πρέπει να ξανασκεφτούμε την πρόταση άρσης της πατέντας για τα εμβόλια, καθώς η έλλειψή τους οφείλεται στις πρακτικές των πολυεθνικών. Απαιτείται συμμαχία της κοινωνίας των πολιτών και πρωτοβουλίες από την ΕΕ για την ανάπτυξη μηχανισμών που θα κατευθύνουν την επιστημονική τεχνολογία  προς το δημόσιο συμφέρον. Οι πατέντες δεν είναι ταμπού. Αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς δεν είναι κανείς ασφαλής, όπως επισημαίνει εύστοχα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Facebook Comments