Γιώργος Μαθόπουλος: “Η μεσαία τάξη και οι πολιτικές ομοιότητες”

 

Γράφει ο Γιώργος Μαθόπουλος

Ήταν αρχές του 2019 όταν έγινα αυτήκοος μάρτυρας μιας φιλικής παρέας, διαφορετικών ωστόσο, πολιτικών πεποιθήσεων. Το κλίμα ήταν καλό και μάλλον ειλικρινές, μεταξύ όσων συμμετείχαν, σε μια πολιτική συζήτηση. Λέει ο εκ της ιδεολογίας του τότε κυβερνώντος κόμματος που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργαζόμενοί του.

Άκου φίλε, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, είτε μαζί με τις αυτοδιοικητικές είτε χωριστά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει ξανά, γιατί επιτέλους θα μπορέσει απαλλαγμένος από τις σκληρές μνημονιακές περικοπές, να κάνει πράξη τη δική του πολιτική!

Θέλησε να γελάσει, αλλά σεβόμενος το φιλικό χαρακτήρα της παρέας ο εκ της ιδεολογίας του τότε κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήταν η Ν.Δ. του απαντά με κάπως κοφτό τρόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει τις εκλογές και ο «Κούλης» όπως τον λες, θα γίνει πρωθυπουργός. Πρόσεξε όμως τι θα σου πω. Η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές με καθαρό ποσοστό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κυβερνήσει για ενάμιση χρόνο και αυτό γιατί, δε θα αντέξει παραπάνω. Θα έχει πολλά να αντιμετωπίσει και δε θα τα καταφέρει. Ο Τσίπρας θα επιστρέψει στην Κυβέρνηση, είναι χρήσιμος για τη χώρα, αλλά αφού απαλλαγεί από τα βαρίδια που κρατούν τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν και που εκθέτουν και τον ίδιο τον Αλέξη!

Ο Αλέξης! Αφού χάσει τις εκλογές και πέσει στην κατάθλιψη για μερικούς μήνες, δεν αφορά μόνο τον ίδιο το παθαίνουν όλοι, αφού χάσουν τις εκλογές, θα πρέπει να ανοίξει το κόμμα, να ξεφύγει από τους λεγόμενους κινηματικούς, καταληψίες, τους τριτοκοσμικούς, που κανείς δεν ξέρει αφού δεν δουλεύουν πουθενά το πώς επιβιώνουν. Έλα, έλα, το παρατραβάς, αντιδρά ο συνομιλητής του, δεν είναι όπως τα λες. Σε διακόπτω και συνεχίζω. Όπως τα λέω είναι και το ξέρεις, δε θέλεις να σου φέρω παραδείγματα και είμαι και μόνος μου, εκ της αντιπολίτευσης, μη μου την πέσετε και είστε είτε του κυβερνόντος κόμματος, είτε και προσβλέποντες σε αυτό, σε αυτή τη διπλή παρέα, αλλά σας νιώθω όλους φίλους και οι φίλοι πρέπει να τα λένε και να τα ακούνε, συνέχισε, στρεφόμενος προς το μέρος μου και σκουντώντας με, για να προσθέσει, αλλά κάποιοι εδώ δε βγάζουν λέξη, όμως μια χαρά μου τα χώνουν. Είναι λέει της αλληλεγγύης, μια φράση που προκάλεσε το γέλιο όλων και οι δυο παρέες έγιναν μία, αλλά τελικά επικράτησε η λογική της αλληλεγγύης και η κουβέντα στράφηκε σε άλλα θέματα.

Ενάμιση περίπου χρόνο μετά και αξιολογώντας το σήμερα, ένας προσεκτικός παρατηρητής θα έβλεπε κάποιες ομοιότητες σε εκείνο το διάλογο, πλην του ενάμιση χρόνου κυβερνητικής διορίας που έδινε στον νυν Πρωθυπουργό της Χώρας. Θα πει κάποιος μα που γνώριζε αυτός ότι θα κέρδιζε τις εκλογές η Ν.Δ. και θα έπεφτε σε ενάμιση χρόνο, βλέπει κανείς σήμερα να πρόκειται να πέσει η Ν.Δ. από την Κυβέρνηση;

Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού, εν μέσω μνημονίων. Τα κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, εκεί όπου κανείς δεν περίμενε από μια αριστερή, κυβέρνηση, συνεργαζόμενη βεβαίως με μικρή από τις δεξιές ιδεολογικοπολιτικές τάσεις στη χώρα και να αφήσει στα ταμεία της φεύγοντας, σημαντικό οικονομικό πακέτο. Πέτυχε το στόχο της, με πολλά ασφαλώς λάθη και παραλήψεις και ολιγωρίες. Η συμφωνία της με τους εταίρους, εκείνη την περίφημη νύχτα στις Βρυξέλες και το δημοψήφισμα που ακολούθησε για την επικύρωσή της και η προσφυγή στις κάλπες, να αποφασίσει ο λαός, δεν ήταν κωλλοτούμπα όπως κατηγορείται από το φανατικό μέρος της κοινωνίας μας, αλλά ήταν, δύο πράγματα μαζί. Το ένα αφορούσε την κάκιστη θα έλεγα επικοινωνιακή πολιτική της τότε κυβέρνησης, ενώ το δεύτερο, αφορούσε την εντιμότητά της έναντι του ελληνικού λαού. Η προσφυγή στις κάλπες δεν έγινε για να εντυπωσιάσει, ή και να ξεγελάσει κανέναν, αλλά έγινε γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ για όσους το ξεχνούν, έχασε την πλειοψηφία του στη Βουλή, από τη τότε διάσπαση του και εξ αυτού του γεγονότος προσέφυγε στις κάλπες, τις οποίες και κέρδισε. Στο πλήρωμα όμως του χρόνου, έδειξε πράγματι ολιγωρία σε ζητήματα που θα μπορούσε και έπρεπε να τα είχε τρέξει, ώστε να μη δώσει στους πολιτικούς του αντιπάλους λαβή για συζητήσεις, που αποπροσανατόλιζαν τους πολίτες, με αποτέλεσμα να χάσει τις εκλογές, την ώρα που μπορούσε πραγματικά να ωφελήσει τη χώρα.

Κέρδισε τις εκλογές η Ν.Δ. με βασικό της μήνυμα την ανάπτυξη και την ελάφρυνση από τους φόρους τη μεσαία τάξη. Ήρθε όμως ο covid 19 και έπρεπε να δώσει τη δική της μάχη με την πανδημία. Δεν θα πω για τις ως τώρα αντιλαϊκές της πολιτικές και δε θα την κατηγορήσω για την πανδημία, αλλά θα αναρωτηθώ σκεπτόμενος και μόνο τη μεσαία τάξη, καθώς όποια και αν ήταν η πολιτική της για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, ήταν ήδη δρομολογημένη, από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ο πολύς ο κόσμος κάτι τέτοιο τα ξεχνάει και δεν τον απασχολεί.

Ποιες λοιπόν είναι οι πολιτικές ομοιότητες στο τότε και στο τώρα; Τα μνημόνια και οι ολιγωρίες από τι μια, η ανάπτυξη και η μεσαία τάξη από την άλλη. Τώρα αν σύμφωνα με την προαναφερθείσα άποψη του ιδεολογικού φίλου της σημερινής κυβέρνησης θα δικαιωθεί ή όχι και ο Αλέξης! με νέα στελέχη, θα φανεί χρήσιμος για τη χώρα, μένει να αποδειχθεί.

Facebook Comments