Γιώργος Μαθόπουλος: “Η αλληλεγγύη δεν είναι λόγια είναι πράξεις”

 

Του Γιώργου Μαθόπουλου Προέδρου της «ΑΤΡΑΠΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ»

Σε μια περίοδο που η πανδημία του covid 19 δεν αμφισβητείται και οι περιορισμοί επιβάλλονται, μια πανδημία που θερίζει ανθρώπινες ζωές, ανθρώπινους ψυχισμούς, επαγγέλματα και οικονομίες, που απογοητεύει τη νεολαία της χώρας βλέποντας το μέλλον της ζοφερό, η αλληλεγγύη δε γίνεται και ούτε πρέπει να κρύψει τα αγαθά της. Δεν γίνεται και ούτε μπορεί να περιοριστεί σε νομοθετικούς κανόνες και αντιλήψεις του παρελθόντος που εμποδίζουν το έργο της. Γυρνάμε δυστυχώς στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας που τελειώνει.

Είναι εξαιρετικά παρήγορο, που σε πολλές περιοχές της χώρας μας η αλληλεγγύη σε συνανθρώπους, που αυτές τις δύσκολες ώρες τη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, διατηρεί δομές που πραγματικά τους νοιάζονται. Πολλές από τις δημοτικές αρχές, έχουν ενισχύσει την στήριξή τους στα κοινωνικά τους παντοπωλεία.

Μια καλή προσπάθεια πρέπει να το πω αυτό, γίνεται στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Κηφισιάς από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, τόσο γιατί μόλις λίγα τετράγωνα με χωρίζουν από το συγκεκριμένο κατάστημα, όσο και γιατί η Ατραπός Κηφισιάς, η οποία με τιμά με τη θέση του πρόεδρου της, έχει στενή και άριστη συνεργασία με το κοινωνικό κατάστημα, όπως έχει άριστη επικοινωνία και πολύ καλή συνεργασία και με δομές εθελοντών, σε διάφορες περιοχές στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι λόγια, είναι πράξεις καθημερινότητας. Δεν τελειώνουν οι ανάγκες των πεινασμένων, των άστεγων και των ασθενούντων, σε κάποιες μόνο επικοινωνιακές φιέστες ελεημοσύνης, ούτε αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του μόχθου με κούφια πολιτικά λόγια τα καθημερινά προβλήματά τους και καθόλου τυχαίο δεν είναι που κατά χιλιάδες πλέον καθημερινά, περισσότερο από ποτέ σήμερα, γυρνούν την πλάτη τους στην πολιτική του αριβισμού. Υπάρχουν ηχηρά νομοθετικά κενά που εμποδίζουν τις δομές αλληλεγγύης που εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες φτώχειας, τα κοινωνικά δημοτικά παντοπωλεία και ακόμα, υπάρχουν νομοθετικές αγκυλώσεις που αποτρέπουν τη διευκόλυνση της μικρής και της μεσαίας επιχείρησης σε όφελος των πολυκαταστημάτων.

Χρειάζεται πέρα από παροχή τροφής και η δυνατότητα δημιουργίας οικογενειακής ή και μονοπρόσωπης επιχείρησης. Όποιος διανοηθεί να ανοίξει μια τέτοια επιχείρηση στην καλύτερη περίπτωση θα περιμένει γραφειοκράτες που ξεφυλλίζουν φακέλους και πολιτικούς που φωνασκούν στα τηλεοπτικά παράθυρα, περισσότερα και από δύο χρόνια να πάρει την περίφημη άδεια έναρξης λειτουργίας. Δεν είναι τυχαίο που οι νέοι της χώρας μας ξενιτεύονται κατά εκατοντάδες εγκαταλείποντας με πόνο ψυχής, ζητώντας ένα καλύτερο μέλλον επιβίωσης στη ζωή τους. Αποτελούν αυτά τα μεγάλα ζητήματα, υποχρέωση της πολιτείας και των πολιτικών της φορέων που οφείλουν να τα επιλύσουν, αντί περί άλλων να τυρβάζουν υποσχόμενοι μόνο λόγους θεωρίας, χωρίς να προωθούν στοιχειώδη έστω, πρωτογενούς χαρακτήρα αναγκαίες δομικές πολιτικές, που δημιουργούν δυνατότητες στην πράξη και επιλύουν τα προβλήματα.

Η Ατραπός Κηφισιάς στο μέτρο των μικρών δικών της δυνατοτήτων, παρέχει στήριξη σήμερα στους συνανθρώπους μας μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου της Πόλης. Όμως για άλλη μια φορά, οι μη καλυπτόμενοι από την ελλιπή νομοθεσία, δεν βρίσκουν την αναγκαία στήριξη στη πράξη και ζητούν και πάλι, από μη έχοντες να τους στηρίξουν.

Είναι πολλά που θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει, αλλά προέχουν οι ανάγκες των ανθρώπων, που για άλλη μια φορά τις βιώνουν εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας νέας οικονομικής κρίσης, κάτι για το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν σεβασμό και να δώσουν λύσεις.

Facebook Comments